Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχες παρασκηνίου για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών

Προαπαιτούμενο της τρέχουσας αξιολόγησης είναι ο καθορισμός οδικού χάρτη για την αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού. Μεθοδεύσεις καταγγέλλουν ειδικότητες των μηχανικών. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ φορέων.

Μάχες παρασκηνίου για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών

Κόντρες παρασκηνίου βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ), του υπουργείου Υποδομών και των φορέων που εκπροσωπούν ειδικότητες των μηχανικών προκειμένου να ολοκληρωθεί -καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο της τρέχουσας αξιολόγησης- ο οδικός χάρτης των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος.

Παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε ήδη στο «και πέντε», οι διάφορες ειδικότητες επιχειρούν να διατηρήσουν τα κεκτημένα όσον αφορά στις νομοθετικά κατοχυρωμένες αποκλειστικές δραστηριότητες των διπλωματούχων μηχανικών.

Και ας αποδέχονται σχεδόν όλοι στην αγορά πως το σημερινό καθεστώς είναι παρωχημένο και ευνοεί συγκεκριμένες ειδικότητες, σε βάρος ειδικοτήτων που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας τεχνολογικών και επιστημονικών εξελίξεων.

Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει πως η κυβέρνηση πρέπει να καθορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (οδικό χάρτη με κατευθύνσεις και βασικές αρχές) για την οριστική επίλυση του θέματος που «σέρνεται» επί χρόνια.

Τους τελευταίους έξι μήνες διεξήχθη στο ΤΕΕ διακλαδικός διάλογος με εκπροσώπους των φορέων που εκπροσωπούν τις ειδικότητες (Σύλλογοι, Πολυτεχνικές Σχολές κ.λπ.).

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κοινή θέση του Επιμελητηρίου προς το υπουργείο, μολονότι από τους συντονιστές του διαλόγου υπεβλήθη εισήγηση στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ. Τουλάχιστον δεν είναι γνωστή καθώς εκτιμάται πως έπρεπε προηγουμένως να συνεδριάσει η Αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου. Είναι, πάντως, γνωστό πως από τον διάλογο αποχώρησαν οι εκπρόσωποι των Αρχιτεκτόνων και των Τοπογράφων Μηχανικών, ενώ διαφοροποιήθηκαν οι εκπρόσωποι των Χημικών Μηχανικών και των Πολιτικών Μηχανικών.

Γι’ αυτό και προκάλεσε εντύπωση η τοποθέτηση του κ. Σαμιωτάκη, που εκπροσωπούσε το υπουργείο Υποδομών σε πρόσφατη σύσκεψη (20 Μαΐου) που έγινε στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία όλες οι ειδικότητες (πλην των Χημικών Μηχανικών) συμφώνησαν με την εισήγηση των συντονιστών του ΤΕΕ στον διακλαδικό διάλογο.

Ο ίδιος επιχείρησε στη συγκεκριμένη σύσκεψη να λάβει τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων του Υπ. Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καθώς και των παρευρισκόμενων εκπροσώπων των θεσμών, αλλά η προσπάθεια δεν απέδωσε λόγω διαφωνιών ιδιαίτερα από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Μηχανικοί που παρακολουθούν την υπόθεση υποστηρίζουν πως κοινή θέση του ΤΕΕ δεν υπήρξε, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υποδομών στην πρόσφατη σύσκεψη.

Υπενθυμίζουν πως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Στασινός έστειλε στις 11 Μαΐου επιστολή προς τους εκπροσώπους των ειδικοτήτων να αποστείλουν τελικά κείμενα για τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, προκειμένου η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ να τοποθετηθεί. Δηλαδή δεν αποδέχθηκε την εισήγηση, όπως υποβλήθηκε από τους συντονιστές του διαλόγου.

Οι ίδιοι θεωρούν πως επιχειρείται να επιβληθεί παρασκηνιακά ένας οδικός χάρτης, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των ειδικοτήτων. Προσθέτουν, δε, πως «εφόσον σε διάφορα επίπεδα κυκλοφορούν κείμενα με αναφορά στο ΤΕΕ, πρέπει να συνοδεύονται από τις θέσεις και απόψεις τουλάχιστον των ειδικοτήτων, που έχουν διαφοροποιηθεί από την εισήγηση των συντονιστών του διαλόγου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v