Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ σε ΕΕ: Πάγος ως το 2040 στα δάνεια προς Ελλάδα

Κίνδυνο εκτόξευσης του χρέους στο 293% του ΑΕΠ ως το 2060, αν δεν ληφθούν μέτρα, βλέπει το Ταμείο σύμφωνα με το Bloomberg. Ζητά «σταθεροποίηση» επιτοκίων στο 1,5% και αναβολή πληρωμών των δανείων ως το 2040. Θέλει επιμήκυνση ως το 2080.

ΔΝΤ σε ΕΕ: Πάγος ως το 2040 στα δάνεια προς Ελλάδα

Ριζικές κινήσεις για το χρέος απαιτεί το ΔΝΤ, σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει το Bloomberg. Παράλληλα επαναφέρει μαύρα σενάρια για τις τράπεζες καθώς κάνει λόγο για πιθανή ανάγκη έως και 20 δισ. ευρώ για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Στο έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο, ζητείται από τους Ευρωπαίους να δεχτούν πάγωμα των πληρωμών της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι αν δεν υπάρξει ελάφρυνση χρέους, αυτό μπορεί να φτάσει έως και το 293,8% του ΑΕΠ το 2060.

Οι προβλέψεις που γίνονται είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες για την πορεία της χώρας, δεδομένου ότι εκτός από τον κίνδυνο να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια για τις τράπεζες βλέπει «ελάχιστα» έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, της τάξης των 5 δισ. ευρώ έως το 2030.

Αναλυτικά:

* Οι πληρωμές του αρχικού κεφαλαίου και των τόκων επί όλων των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα θα πρέπει να αναβληθούν τουλάχιστον μέχρι το 2040. Μεταξύ άλλων, το προσχέδιο αναφέρει ότι:

-Το ΔΝΤ προτείνει επιμήκυνση της περιόδου χάριτος στις αποπληρωμές δανείων του EFSF έως και κατά 17 χρόνια, για τα δάνεια του ESM έως και 6 χρόνια και για τα διμερή δάνεια (GLF) κατά 20 χρόνια.

-Η λήξη όλων των ευρωπαϊκών δανείων θα πρέπει να παραταθεί έως το 2080.

-Τα επιτόκια επί των δανείων EFSF/ESM θα πρέπει να οριστούν στο ανώτατο επίπεδο του 1,5% τουλάχιστον μέχρι το 2045.

-Για τα διμερή δάνεια GLF ,που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης, θα πρέπει να εξαλειφθεί το spread των 50 μ.β. που επιβάλλεται πάνω από το Euribor.

-Χωρίς προτεινόμενα μέτρα ελάφρυνσης, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί στο 293,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, με το βασικό σενάριο.

-Το βασικό σενάριο υποθέτει πως η Ελλάδα θα πετύχει και θα διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και έσοδα ύψους 5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2030.

-Δεδομένου του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της ισχνής ποιότητας των κεφαλαίων, προβλέπεται να προκύψει ανάγκη για επιπλέον κεφάλαια ύψους έως 20 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, που θα μπορούσε να καλυφθεί από το «μαξιλάρι» του προγράμματος του ESM που δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

Εκπρόσωποι του ΔΝΤ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό των πληροφοριών αυτών, σημειώνει το πρακτορείο.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΡΥΘΜΙΣΗ

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΕΙΣ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v