Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με προίκα-μαμούθ το νέο Ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις

Στην «Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας» μεταφέρονται ΤΧΣ, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ. Δημιουργείται θυγατρική συμμετοχών με τις μετοχές των δημόσιων εταιριών. Η σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου. Πώς θα λειτουργεί το Ταμείο.

Με προίκα-μαμούθ το νέο Ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις

Υπό την ομπρέλα της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, που ιδρύεται με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 40 εκατ. ευρώ, θα προωθείται πλέον το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται πως το νέο υπερΤαμείο που συστήνεται με διάρκεια ζωής 99 ετών, θα αξιοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία για να «συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας» και για «να συμβάλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Στον έλεγχο της νέας εταιρείας μεταβιβάζονται άνευ ανταλλάγματος τρεις άμεσες θυγατρικές και ιδρύεται μία καινούργια: Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ενώ ιδρύεται η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ (ΕΔΗΣ).

Το υπερΤαμείο θα λειτουργεί με Εποπτικό Συμβούλιο, πενταετούς θητείας, το οποίο θα διορίζει και θα εποπτεύει το Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ θα εγκρίνει ακόμα και τις αμοιβές των μελών του Δ.Σ. Το Εποπτικό Συμβούλιο ασκεί σύμφωνα με το σχέδιο νόμου ασφυκτικό έλεγχο σχεδόν σε κάθε απόφαση για τη λειτουργία της νέας εταιρείας, από την ίδρυση θυγατρικών και τις αμοιβές μέχρι την εταιρική διακυβέρνηση.

Τρία μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου επιλέγονται από το ελληνικό δημόσιο (με σύμφωνη γνώμη των δανειστών) και δύο μέλη -μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος- από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Ο ουσιαστικός έλεγχος των δανειστών στη λειτουργία του υπερΤαμείου προκύπτει από το γεγονός πως όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται «κατόπιν θετικής ψήφου τουλάχιστον τεσσάρων μελών».

Προβλέπεται πως τόσο οι δανειστές, όσο και το ελληνικό δημόσιο μπορούν να ζητήσουν την ανάκληση μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου για συγκεκριμένους λόγους. Ομως η τελική απόφαση ανάκλησης του διορισμού ανήκει στον φορέα (Ελλάδα, δανειστές) που τον διόρισε.

Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από 5 έως 7 μέλη που εκλέγονται για τετραετή θητεία με απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου το οποίο διορίζει τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Ο υπουργός Οικονομικών παρέχει εντός δεκαημέρου «απλή γνώμη» επί των επιλογών του Εποπτικού Συμβουλίου.

Στην περιουσία του νέου ταμείου περιλαμβάνεται η κυριότητα και νομή όλων των κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου τα οποία με βάση το νόμο 2636/1998 (τουριστικά ακίνητα κ.λπ.) πρέπει να βρίσκονται υπό τη διαχείριση της ΕΤΑΔ.

Η συγκεκριμένη περιουσία μεταβιβάζεται αυτόματα και χωρίς αντάλλαγμα στην ΕΤΑΔ με τις οριζόμενες εξαιρέσεις (αιγιαλοί, αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ.). Στην ΕΤΑΔ επιστρέφουν και δεκάδες ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ με ορισμένες εξαιρέσεις. Ταυτόχρονα καταργείται η δυνατότητα της ΕΤΑΔ για δωρεάν παραχώρηση, πώληση, κ.λπ., ακινήτων της σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Προβλέπεται πως «εμπράγματα δικαιώματα τρίτων μπορεί να κηρύσσονται αναγκαστικώς απαλλοτριωτέα υπέρ της Εταιρείας ή θυγατρικής της και με κόστος της Εταιρείας ή του ειδικού διαδόχου κατά περίπτωση, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, για λόγος μείζονος σημασίας δημοσίου συμφέροντος, αν κρίνονται αναγκαία για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας ή των θυγατρικών της ή αν κρίνονται αναγκαία για την πραγματοποίηση επενδυτικού σχεδίου.

Στην ΕΔΗΣ μεταβιβάζονται οι μετοχές δημοσίων επιχειρήσεων και οι συμβάσεις παραχώρησης των εν λόγω εταιρειών, αλλά και το δικαίωμα ανανέωσης των συμβάσεων. Το παράρτημα που σύμφωνα με το σχέδιο νόμου αναφέρεται τις κρατικές εταιρείες που περνούν στον έλεγχο της ΕΔΗΣ ΑΕ δεν έχει μέχρι στιγμής δημοσιοποιηθεί στο δικτυακό τόπο της Βουλής.

Εντός εξαμήνου από τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου υπερΤαμείου σε σώμα, το Δ.Σ. οφείλει «να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των Διοικητικών Συμβουλίων των άμεσων θυγατρικών της, πλην του ΤΧΣ και να ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΗΣ».

Ο νόμος προβλέπει πως ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ για τα περιουσιακά στοιχεία που είναι ήδη προς ιδιωτικοποίηση δε μπορεί να αλλάξει από τη διοίκηση του νέου υπερΤαμείου, όπως και του ΤΧΣ.

Προβλέπει, επίσης, πως τα μέλη του Δ.Σ. του υπερΤαμείου «δεν έχουν αστική ευθύνη έναντι τρίτων για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους παρά μόνο για δόλο ή βαρειά αμέλεια». Επίσης «στο μέτρο που απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου έχει καταστεί αντικείμενο ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι δεσμευτική σε κάθε αστικό και ποινικό δικαστήριο αποκλειστικά για τα θέματα που έχουν ελεγχθεί...». Τέλος, «σε κάθε περίπτωση μήνυσης, έγκλησης, καταγγελίας ή αναφοράς για πράξεις ή παραλείψεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους επιλαμβάνεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αυτοπροσώπως».

Ειδικά για τα μέλη του Δ.Σ. των κρατικών εταιρειών που περνούν υπό την ομπρέλα της ΕΔΗΣ ΑΕ αναφέρεται πως «όλα τα μέλη του Δ.Σ. των ως άνω εταιρειών επιλέγονται από Επιτροπή Επιλογής επί τη βάση επαγγελματικών κριτηρίων, κατάλληλων για την εκπλήρωση των σκοπών καθεμιάς εξ' αυτών...», Ενα μέλος του Δ.Σ. προτείνεται πως εκλογή από τον Υπουργό Οικονομικών.

Με το σχέδιο νόμου κυρώνεται και η σύμβαση παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία της γερμανικής Fraport με τον όμιλο Κοπελούζου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v