Για μια τολμηρή πρόταση από την πλευρά του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, γράφει η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στην αμερικανική εφημερίδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει την ευρωζώνη να επιτρέψει στην Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο για δάνεια διάσωσης ως το 2040.
To ΔΝΤ θέλει τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα να αποπληρωθούν σταδιακά κατά τις επόμενες δεκαετίες, ως και το 2080, με βάση την πρόταση που έχει καταθέσει. Το επιτόκιο με το οποίο θα γίνει η αποπληρωμή των δανείων της ευρωζώνης θα παραμείνει σταθερό στο υφιστάμενο επίπεδο του 1,5% για 30 με 40 χρόνια, με όλες τις πληρωμές τόκων να αναβάλλονται μέχρι την ωρίμανση των δανείων.
H πρόταση του ΔΝΤ, η οποία παρουσιάστηκε στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, θα κρατήσει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας κάτω από το 15% του ΑΕΠ.
Οι απαιτήσεις του Ταμείου υπερβαίνουν κατά πολύ όσα έχουν δηλώσει ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης.
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, με επικεφαλής την Γερμανία, διστάζουν να προχωρήσουν σε τόσες μεγάλες παραχωρήσεις για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα, τα οποία αυτήν την στιγμή ανέρχονται λίγο πάνω από τα 200 δισ. δολάρια, ενώ άλλα 60 δισ. δολάρια αναμένεται να δοθούν υπό το νέο πρόγραμμα διάσωσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αξιωματούχος χώρας της ευρωζώνης περιέγραψε ως «πραγματικά σκληρή» την απαίτηση καθώς πηγαίνει πολύ πιο μακριά απ’ όσα οι ευρωπαίοι πιστωτές είπαν ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν.
Υπό αυτό το πρίσμα Ο χώρες της ευρωζώνης που οδηγούνται από την Γερμανία είναι διστακτικές στο να δώσουν τόσο μεγάλες «παροχές» στην Ελλάδα, σημειώνει η WSJ. Παράλληλα, όμως το Βερολίνο θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθώς εκτιμά ότι διασφαλίζει την αξιοπιστία του.
Όπως είναι γνωστό οι γερμανοί επιδιώκουν περιορισμένες προσαρμογές στο χρέος τώρα και να αναβληθούν οι μεγάλες αλλαγές για το 2018, μετά δηλαδή τις εκλογές του 2017 στη χώρα.