Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παππάς: Δεδομένη η συμμετοχή του ΔΝΤ

Η Αθήνα θέλει το ΔΝΤ να ασκήσει πίεση για το χρέος, υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας από την Ουάσιγκτον. Την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε στη συνάντησή του με τον Τζακ Λιου. Ραντεβού και με Νούλαντ.

Παππάς: Δεδομένη η συμμετοχή του ΔΝΤ

Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι δεδομένη ως μέρος της συμφωνίας, δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Επικρατείας, τονίζοντας ότι δεν είναι η ελληνική πλευρά αυτή που θέτει θέμα συμμετοχής του. Πρόσθεσε δε ότι η Αθήνα θέλει το ΔΝΤ να ασκήσει πίεση για το χρέος. 

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «Νίκος Παππάς (Ουάσινγκτον): “Θεωρούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεδομένη, γιατί είναι μέρος του προγράμματος. Δεν είμαστε εμείς που θέτουμε το θέμα”.

Τώρα το ομολογούν και οι ίδιοι. Η δήθεν μάχη της κυβέρνησης κατά του ΔΝΤ δεν είναι αυταπάτη. Είναι απάτη».

Τα ραντεβού

Ο Νίκος Παππάς συναντήθηκε χθες στο πλαίσιο επίσημης αποστολής στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου. Όπως έκανε γνωστό, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τον κ. Λιου σχετικά με το νέο κεφάλαιο που άνοιξε για την ελληνική οικονομία, μετά την ουσιαστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και -για πρώτη φορά- την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίστηκε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αποδεδειγμένα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επιτυγχάνει τους στόχους της, συνιστώντας έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς.

Συγκεκριμένα, τονίστηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

• Το 2015 έκλεισε με σχεδόν μηδενική ύφεση (0,2%), ενώ οι εκτιμήσεις του καλοκαιριού μιλούσαν για ύφεση 7 μονάδων και το ΔΝΤ, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, είχε δημοσιοποιήσει εκτιμήσεις για ύφεση 2,7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2010 ως το 2014, με τα δύο προηγούμενα μνημόνια, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%.

• Τα φορολογικά έσοδα του 2015 ήταν πάνω από τον στόχο του προγράμματος.

• Η ανεργία μειώθηκε 2 μονάδες σε ένα χρόνο.

• Η συνολική οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα αυξήθηκε το 2015 κατά 5,7% σε επιφάνεια και κατά 32,3% σε όγκο.

• Το 2015 καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό.

• Το 2015 επιτεύχθηκε ρεκόρ απορροφητικότητας κονδυλίων ΕΣΠΑ, φτάνοντας το 97,1% και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στη σχετική λίστα των ευρωπαϊκών χωρών.

Με δεδομένες τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε τη σημασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης χωρίς μέτρα επιπλέον των συμφωνηθέντων, αλλά μόνο με έναν αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής, κάτι που προβλεπόταν από τη συμφωνία και θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι στόχοι.

Ο ίδιος ενημέρωσε για τη στέρεα πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί, αφού ήδη -σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat- η Ελλάδα όχι μόνο υλοποιεί τους στόχους αλλά και τους υπερβαίνει σημαντικά.

Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών για την πολύ επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, που είχε αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα σταθερό σήμερα χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα, για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί, καθώς και για τον νέο αναπτυξιακό νόμο ο οποίος στοχεύει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, με βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας ανέλυσε την πορεία της συζήτησης για το χρέος, τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα, με στόχο την ελάφρυνση του προφίλ αποπληρωμής στα επόμενα χρόνια (επιμήκυνση περιόδου χάριτος, διασφάλιση της βιωσιμότητας των χρηματοδοτικών αναγκών κ.λπ.), ώστε το χρέος να γίνει πιο διαχειρίσιμο και να επισπευσθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, ενώ περιέγραψε και τον ρόλο του ΔΝΤ στην όλη διαδικασία.

Ραντεβού με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών

Νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας συναντήθηκε -στο πλαίσιο επίσημης αποστολής στην Ουάσιγκτον- με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τα ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Βικτόρια Νούλαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Επικρατείας.

Ο ίδιος είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στην κυρία Νούλαντ τις θετικές εξελίξεις σε σχέση με το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και τις ευοίωνες προοπτικές για την επόμενη περίοδο, μετά και το ουσιαστικό κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, σε συνδυασμό με την έναρξη -για πρώτη φορά- της συζήτησης για το χρέος.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, τονίστηκε από την αμερικανική πλευρά η σημασία που έχει η πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα για την ευρύτερη περιοχή, δεδομένου του κεντρικού ρόλου της χώρας μας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε., αλλά και της ενεργούς της συμβολής στη διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ενεργειακής συνεργασίας.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v