Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τσίπρας ξεκαθαρίζει την Πέμπτη το τοπίο για το τέλος διανυκτέρευσης

Ομιλία του Α. Τσίπρα στη Γ.Σ. του ΣΕΤΕ την Πέμπτη. Πώς ερμηνεύουν παράγοντες του τουρισμού τη «σιγή ασυρμάτου» της κυβέρνησης για το θέμα. Πώς οι ηγεσίες των φορέων του τουρισμού επιχείρησαν να γεφυρώσουν το κενό επικοινωνίας με τους υπουργούς και το Μαξίμου.

Ο Τσίπρας ξεκαθαρίζει την Πέμπτη το τοπίο για το τέλος διανυκτέρευσης

Διατηρείται και απειλεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις -ενώ η τουριστική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη- το σενάριο για επικείμενη επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, καθώς το μέτρο περιλαμβάνεται στο προσχέδιο της επικαιροποίησης του Μνημονίου που διέρρευσε, με εφαρμογή από την 1η Γενάρη του 2017.

Τα σενάρια πυροδοτούνται, επιπλέον, από το επικοινωνιακό κενό που καταγράφεται μεταξύ κυβέρνησης και φορέων του τουρισμού. Το... σπασμένο τηλέφωνο στις σχέσεις των δύο πλευρών αποτυπώθηκε πλήρως στην επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κατέφευγε στο... Twitter για να απευθυνθεί στον πρόεδρο της κυβέρνησης.

Η «σιγή ασυρμάτου» για το θέμα από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς τερματίστηκε χθες το απόγευμα, όταν από το γραφείο του πρωθυπουργού έγινε γνωστό πως ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε την πρόσκληση του ΣΕΤΕ και θα μιλήσει το βράδυ της Πέμπτης στη Γ.Σ. του Συνδέσμου. Για πρώτη φορά από τότε που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας.

Κι αν με την περυσινή απουσία του έσπαζε μια παράδοση που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, με τους πρωθυπουργούς να τοποθετούνται εφ' όλης της ύλης για τα θέματα του τουρισμού από τη Γ.Σ. του ΣΕΤΕ, φέτος τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Η παρουσία του πρωθυπουργού, μάλιστα, ερμηνεύεται από παράγοντες του χώρου ως μάλλον ενθαρρυντική ένδειξη. Τουλάχιστον για εφέτος. «Ευελπιστούμε ότι μάλλον κάτι καλό θα έχει να πει για να αποφασίσει να πάει και να μιλήσει στη Γ.Σ. του ΣΕΤΕ. Αλλιώς τι νόημα θα είχε;», έλεγε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr κορυφαίος παράγοντας του χώρου.

Άλλοι παράγοντες του χώρου συνέδεαν την εντεινόμενη φημολογία των τελευταίων ημερών ότι η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία βρίσκεται στην «ατζέντα» των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με το κουαρτέτο των δανειστών με επικοινωνιακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. «Αν, τελικά, το τέλος δεν επιβληθεί, ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να εμφανιστεί περίπου ως Μεσσίας μπροστά στον τουριστικό κόσμο», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Στελέχη του τουρισμού δεν θεωρούν άσχετη την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Γ.Σ. του ΣΕΤΕ, με τη χρονική συγκυρία. Ο Α. Τσίπρας, εξηγούν, έχει κάθε λόγο να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τη Γ.Σ. του ΣΕΤΕ, για να στείλει θετικά μηνύματα προς τις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ αλλά και τον κόσμο του τουρισμού. Πολύ περισσότερο, υποστηρίζουν, καθώς τώρα έχει να παρουσιάσει ένα αξιοπρεπές «πακέτο» -λένε-, στο οποίο περιλαμβάνονται το πακέτο Γιουνκέρ, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το ξεμπλοκάρισμα τουριστικών επενδύσεων, το νέο ΕΣΠΑ, μέτρα για βίζες-εξπρές για Ρώσους τουρίστες αλλά και το ελληνο-ρωσικό φόρουμ για τον τουρισμό που οργανώνεται μια μέρα νωρίτερα στην Αθήνα.

Τα σενάρια που κυκλοφόρησαν, πάντως, αφήνουν τα πάντα ανοιχτά. Τόσο για τον χρόνο επιβολής (από φέτος ή το 2017, όπως προβλέπει το μνημόνιο) αλλά και το ύψος του (1 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε όλα τα ξενοδοχεία, μέχρι 1 ευρώ ανά αστέρι για τα ξενοδοχεία κατηγορίας τριών αστέρων και άνω).

Κορυφαία στελέχη του τουρισμού πάντως, επεσήμαιναν πως ακόμα κι αν εφαρμοζόταν το τέλος διανυκτέρευσης, θα προκαλούσε αλαλούμ στην αγορά. Κι αυτό, εξηγούν, επειδή δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μηχανισμός που να διασφαλίζει την πλήρη καταγραφή των διανυκτερεύσεων μέσω της υιοθέτησης πληρωμών με κάρτες.

Η κυβέρνηση, πάντως, διατήρησε το θέμα εκούσια ή ακούσια αφού απέφευγε να το κλείσει όλο το προηγούμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γ. Τσακίρης είχε αποστείλει επιστολές για το θέμα τόσο στον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ. Σταθάκη, όσο και στην αρμόδια για τον Τουρισμό Αναπληρώτρια υπουργό Ε. Κουντουρά αλλά και τον υπ. Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο.

Κι η σιγή ασυρμάτου από την κυβέρνηση εντεινόταν και σε ένα άλλο θέμα που «καίει» τους ξενοδόχους. Τη θέσπιση θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των επιχειρήσεων της λεγόμενης οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy).

Μια δραστηριότητα που αφορά στην ενοικίαση ιδιωτικών κατοικιών για λόγους αναψυχής, από την οποία το ΞΕΕ εκτιμά πως το Δημόσιο χάνει πάνω από 500 εκατ. ευρώ έσοδα τον χρόνο και τα ξενοδοχεία ολοένα αυξανόμενα έσοδα. Πριν από τρεις εβδομάδες, εκπρόσωποι των ξενοδόχων συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, αλλά για το θέμα έκτοτε... ουδέν.

Αν υπήρχε ένα κέρδος, πάντως, από τα σενάρια επιβολής τέλους διανυκτέρευσης αφορούσε τα... social media. Κι αυτό καθώς οι αναρτήσεις των παραγόντων του χώρου για το θέμα κατέγραψαν τρελά νούμερα αναδημοσιεύσεων (retweets)...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v