Με όπλο την υπερψήφιση, χθες τη νύχτα, του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου και την απόδειξη ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία παραμένει συμπαγής, η κυβέρνηση προσέρχεται σήμερα στο (αναμενόμενο από καιρό) Eurogroup, «με συγκρατημένη αισιοδοξία» για την έκβασή του.
Ως επιτυχή έκβαση, κατά τις πληροφορίες, θεωρεί:
* Να επικυρωθεί ότι έκλεισε το μέρος της περσινής συμφωνίας για 5,4 δισ. ευρώ, που αφορά στο ασφαλιστικό/φορολογικό και αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ. Κι αυτό διότι, τυπικά, η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο στη Βουλή και το «πέρασε» χωρίς να έχει προηγηθεί staff level agreement -αν και η νομοθέτηση δεν έγινε ερήμην των Ευρωπαίων εταίρων.
* Να κλείσει η συμφωνία στο υπόλοιπο τμήμα της περσινής συμφωνίας που αφορά στην έμμεση φορολογία (σ.σ. το υπόλοιπο 1% του ΑΕΠ), στα κόκκινα δάνεια και στο Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας (αυτό άλλωστε αναμένεται να είναι το πιο «δύσκολο» νομοσχέδιο από όσα έχει φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση το τελευταίο επτάμηνο, για προφανείς λόγους).
* Να υπάρξει πολιτική συμφωνία ότι ανοίγει η συζήτηση μεταξύ Ελλάδας-θεσμών για το χρέος (στόχο που έθεσε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ) και για τον «αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης» («κόφτη»), εάν υπάρξει απόκλιση από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Σε μία τέτοια περίπτωση, η απόφαση πρέπει να ληφθεί «μέχρι» το επόμενο Eurogroup της 24ης Μαΐου («αν όχι και νωρίτερα») και η εκταμίευση της δόσης να γίνει «μέχρι» τέλους Ιουνίου, που φουντώνουν οι δανειακές υποχρεώσεις και το ταμειακό πρόβλημα.
Αξιωματούχος της ευρωζώνης επεσήμανε νωρίτερα ότι Αθήνα και πιστωτές βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία μετά και την ολοκλήρωση του EWG νωρίτερα, ενώ πριν την έναρξη του Eurogroup υπήρξε και διμερής συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα ξεκινήσουν σήμερα τις συζητήσεις για την αναδιάρθρωση (reprofiling) του ελληνικού χρέους ώστε να καταστούν διαχειρίσιμα τα κόστη εξυπηρέτησης, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Ε.Ε.
Η συζήτηση θα ξεκινήσει παρά τις αντιδράσεις της Γερμανίας που θεωρεί ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σημείωσε η ίδια πηγή.
Το ενδεχόμενο «ενδιάμεσης πρότασης»
Οπως μετέφερε τις προηγούμενες ημέρες το Euro2day.gr, το Μαξίμου δεν αποκλείει να παρουσιάσουν οι εταίροι «ενδιάμεση πρόταση» («συμβιβαστική») για τα περίφημα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ που ζήτησε το ΔΝΤ, παρότι η Κριστίν Λαγκάρντ στη γνωστή επιστολή της ανέφερε ότι η εν λόγω συζήτηση «έγινε άγονη».
Το κυβερνητικό επιτελείο μελέτησε πλήθος εκδοχών που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν ως «ενδιάμεση πρόταση» (μετά από σχέδια που εκπόνησαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης).
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι, δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, έχει αποκλειστεί κάθε σενάριο που περιλαμβάνει νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΩς εκ τούτου, η ελληνική πρόταση στο Eurogroup θα αφορά στον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης («κόφτη») χωρίς αποσαφήνιση των ποσοστών που θα «κοπούν» από τους κωδικούς του προϋπολογισμού, καθώς αυτά θα είναι συνάρτηση της (τυχόν) απόκλισης από τον στόχο για πλεόνασμα.
Χρέος χωρίς... κοινοβούλια
Αναφορικά με το χρέος, κυβερνητικές πηγές επικαλούνται τον κατηγορηματικό τρόπο με τον οποίον η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε στη γνωστή επιστολή της να υπάρξει απόφαση για την ελάφρυνσή του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εξέλιξη αυτή είναι αναγκαία ακόμη κι αν επρόκειτο να ληφθούν έκτακτα μέτρα.
Κατά τις ίδιες πηγές, θεωρείται πιθανή μία λύση που να μη χρειάζεται επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια -και δη, το γερμανικό.
Ως παράδειγμα αναφέρουν την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής, ώστε να σταθεροποιηθούν τα επιτόκια στα χαμηλά επίπεδα.
Σε δημοσίευμα της χθεσινής «Αυγής» πάντως παρουσιάστηκε και το «βραχυπρόθεσμο σενάριο» της μεταφοράς χρέους στον ESM (σ.σ. έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων Αθήνας-ευρωπαϊκής πλευράς από τις αρχές του έτους).