Ριζικά αντίθετος με το σενάριο έκτακτης προσφυγής στις κάλπες εμφανίζεται ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, ο οποίος ζητά την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη δημιουργία κλίματος πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.
«Ούτε τον Ιανουάριο του 2015 έπρεπε να κάνουμε εκλογές, ούτε και τώρα πρέπει. Κάθε ημέρα που περνά χωρίς ομαλοποίηση της κατάστασης, σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και ακόμη χειρότερα νέα για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και το τελικό ύψος των βαρών που θα κληθεί να πληρώσει η χώρα σε φόρους, ανεργία και μειωμένες αποδοχές.
Κάθε μέρα καθυστέρησης επίσης, φέρνει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την πλειονότητα των εγχώριων εταιρειών που αγωνίζονται να επιβιώσουν» υποστηρίζει πρόεδρος εισηγμένου ομίλου, προσθέτοντας πως «η θετική αξιολόγηση είναι μεν αναγκαία, αλλά και όχι και ικανή συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας. Απαιτείται η άμεση προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η καλλιέργεια κλίματος που να προωθεί την επιχειρηματικότητα και να προσελκύει επενδύσεις».
Αν όμως η καθυστέρηση της αξιολόγησης («ζήτω που καήκαμε, αν φτάσουμε στον Μάιο και στον Ιούνιο» είχε πει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος) αποτελεί πονοκέφαλο για τον επιχειρηματικό κόσμο, ακόμη μεγαλύτερο σκεπτικισμό προκαλεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
«Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μπορεί να πάει μήνες πίσω το θέμα της αξιολόγησης και να καταδικάσει σε βαθειά ύφεση ολόκληρο το 2016 και όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι την επόμενη μέρα των εκλογών θα προκύψει βιώσιμη κυβέρνηση με ευρωπαϊκό προσανατολισμό», δηλώνει οικονομικός διευθυντής άλλης εισηγμένης εταιρείας, κινούμενος άλλωστε και στα πλαίσια που εξέφρασε προχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν προέβλεψε τη φετινή ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο 0,3% με παράγοντα-κλειδί την έγκαιρη αξιολόγηση.
Παράγοντες του κλάδου της πληροφορικής επισημαίνουν πως κάθε φορά που γίνονται εκλογές, τα δημόσια έργα καθυστερούν τουλάχιστον τέσσερις με έξι μήνες και αυτό θα πλήξει ιδιαίτερα τον κλάδο, σε μια χρονιά-γέφυρα μεταξύ δύο Κοινοτικών προγραμμάτων (του ΕΣΠΑ και του ΣΕΣ) όπου η ελληνική πλευρά προσπαθεί να φέρει τις πρώτες αναθέσεις μέσα στο δεύτερο φετινό εξάμηνο.
Στον τουρισμό, η Ελλάδα δεν αναμένεται να «τρέξει» με τους ίδιους ρυθμούς ανόδου όπως άλλες μεσογειακές χώρες (π.χ. Ισπανία και Κύπρος) και φαίνεται πως χρειάζεται το ομαλό πολιτικό κλίμα προκειμένου να κλείσει τη χρονιά με θετικό πρόσημο (στο +5% το βασικό σενάριο). Σε περίπτωση εκλογών, ίσως δούμε τη συγκεκριμένη πρόβλεψη να μην επιβεβαιώνεται...
Η εκλογική διαδικασία θα στείλει αναμφίβολα ακόμη πιο πίσω, την υπόθεση της ενεργούς διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αν με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, ελπίζεται πως οι τράπεζες θα αρχίσουν να ανεβάζουν ταχύτητες από το προσεχές φθινόπωρο, μια έκτακτη προσφυγή στις κάλπες πιθανολογείται ότι θα αναβάλει το όλο εγχείρημα για το 2017, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Κύκλοι της αγοράς επίσης, επισημαίνουν πως εδώ και καιρό η χώρα λειτουργεί χωρίς θεσμικό πλαίσιο επενδυτικών κινήτρων και -θεωρητικά τουλάχιστον- βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας ένα πρόγραμμα τόνωσης της βιομηχανίας μέσα από την εξέταση της δυνατότητας επαναλειτουργίας μεγάλων βιομηχανικών μονάδων (πχ Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, Shelman). Όλα αυτά, θα καθυστερήσουν τουλάχιστον κάποιους μήνες σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών.
«Διάλλειμα» επίσης θα υπάρξει και στο... κυνήγι των αποκρατικοποιήσεων, εκείνων τουλάχιστον που έχουν ήδη λάβει την κυβερνητική έγκριση. Αν για παράδειγμα ένας σχετικά φιλόδοξος στόχος για το project του Ελληνικού είναι η άνοιξη του 2017, το όλο θέμα θα πάει ακόμη πιο πίσω.
«Έχουμε την ψευδαίσθηση πως οι ξένοι ξυπνούν κάθε πρωί, αδημονώντας πότε θα επενδύσουν στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλές άλλες ανταγωνιστικές χώρες και μάλιστα με μικρότερο κίνδυνο.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΤο ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί στα μέσα του 2014 έχει παγώσει λόγω της εγχώριας αβεβαιότητας και το ζήτημα είναι αν το αρχικό αυτό ενδιαφέρον που είχαν επιδείξει οι ξένοι κατά το παρελθόν, θα εξακολουθεί να υφίσταται όταν εμείς αποφασίσουμε να σταματήσουμε να κάνουμε εκλογές και τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος λειτουργεί εναντίον μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά από διευθύνοντα σύμβουλο εισηγμένης εταιρείας ακινήτων.