«Μην περιμένετε να φέρει ο Τσίπρας νομοσχέδιο το οποίο δεν θα 'αντέχουν' να ψηφίσουν οι βουλευτές του», διαμηνύουν (εμφατικά...) το τελευταίο διάστημα στενοί συνεργάτες του.
Εσχάτως, οι ίδιοι υπενθύμισαν μία φράση του πρωθυπουργού, πέρυσι το φθινόπωρο, μετά την καταιγίδα του συμβιβασμού, της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, του τρίτου μνημονίου και των εκλογών: «Θα κάνουμε ό,τι προβλέπει η συμφωνία ορίζοντας εμείς το 'μίγμα' των μέτρων. Αν οι σκληροί των δανειστών μάς μπλοκάρουν, καλύτερα να μας ρίξει ο Σόιμπλε παρά οι βουλευτές μας».
Τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη σημασία μετά την εμπλοκή της Μ. Τρίτης στη διαπραγμάτευση, την ακύρωση του Eurogroup και το αίτημα Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής -πόσω μάλλον που το τελευταίο δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό.
«Προτιμάμε να πέσουμε ηρωικά παρά να...»
Μοιραία, η προσοχή στρέφεαι στην περίφημη «ομάδα των 53» του ΣΥΡΙΖΑ. Των στελεχών και βουλευτών δηλαδή που ανέλαβαν ρόλο «εσωκομματικής αντιπολίτευσης από τ' αριστερά», χωρίς ωστόσο να έχουν κανένα σημείο επαφής με την πρώην Αριστερή Πλατφόρμα (των «Λαφαζάνηδων»), που αποχώρησαν από το κόμμα το καλοκαίρι.
Η αλήθεια είναι ότι οι ίδιοι οι «53» έστρεψαν τα φώτα πάνω τους προ δύο εβδομάδων, όταν δημιούργησαν την ιστοσελίδα commonality.gr (για να αποκτήσουν δημόσιο βήμα) και, μέσω αυτής, δημοσιοποίησαν τις θέσεις τους.
"Είμαστε στην κυβέρνηση όχι πάση θυσία, αλλά όσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και στους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε με αριστερή οπτική να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων", σημείωναν.
Η κατακλείδα ήταν ταυτόσημη με την περσινή προειδοποίηση/δέσμευση Τσίπρα: «Είναι σαφές ότι αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους 'δανειστές', προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία».
Στο ίδιο κείμενο, οι «53» ξεκαθάρισαν πως δεν θα συμπράξουν σε μία «οικουμενική κυβέρνηση», δηλώνοντας ανοικτά πως «απορρίπτουμε κάθε τέτοια σκέψη».
Και σ' αυτό το σημείο φέρεται να ταυτίζονται με τη θέση Τσίπρα.
«Κλειδί» ο Τσακαλώτος
Η σημαντική παράμετρος που δεν διαφεύγει της προσοχής είναι πως άτυπος «επικεφαλής» των «53» είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Που σημαίνει ότι όσο ο ίδιος «το παλεύει», δεν τίθεται θέμα αυτομολήσεων από την ομάδα.
Οι πληροφορίες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες τον φέρουν να φτάνει «στο τέλος της αντοχής».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin«Βρείτε άλλον υπουργό να σας κάνει αυτά που ζητάτε» είπε (όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr στις 13 Απριλίου) στη συνάντηση με το κουαρτέτο, όταν η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου επέμενε στη μείωση του αφορολόγητου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες δε, την εν λόγω προειδοποίηση την έκανε εν γνώσει του πρωθυπουργού (με τον οποίον είχε συζητήσει λίγη ώρα νωρίτερα), που σημαίνει ότι με το «βρείτε άλλον υπουργό» δεν εννοούσε... «της κυβέρνησης Τσίπρα».
Προφανώς, δεν θα μπορούσε κανείς να διανοηθεί τον κ. Τσίπρα και το υπόλοιπο κυβερνητικό επιτελείο είτε να έρχονται σε αντιπαράθεση με τον κ. Τσακαλώτο (και τον στενό του συνεργάτη Θοδωρή Μιχόπουλο), είτε να «αντέχουν» πολιτικά και κομματικά μία δική του παράδοση των όπλων.
Ακόμα και σε μία τέτοια περίπτωση, η κυβερνητική κρίση θα ξεσπούσε αμέσως, καθώς οι «53» εκπροσωπούνται και στην κυβέρνηση (π.χ. Θοδωρής Δρίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου) και στην κοινοβουλευτική ομάδα (Βασιλική Κατριβάνου, Αννέτα Καβαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Μάκης Μπαλαούρας και άλλοι έξι βουλευτές) και στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος (Πάνος Λάμπρου, Χάρης Γολέμης και Μιχάλης Υδραίος).
Σαφώς δεν διαπνέονται όλοι από την ίδια αντάρτικη διάθεση -ο πλέον απαισιόδοξος για την τύχη του περσινού συμβιβασμού, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, παραιτήθηκε από βουλευτής (παραδίδοντας την έδρα) τον Νοέμβριο, όταν οι υπόλοιποι έδειξαν «να αντέχουν».
Αν το κοντέρ της αντοχής έφτασε στο μηδέν, θα φανεί πολύ σύντομα. Και τότε ο κ. Τσίπρας θα κληθεί εκ των πραγμάτων να επιβεβαιώσει την παλαιότερη διαβεβαίωση «καλύτερα να μας ρίξει ο Σόιμπλε παρά οι βουλευτές μας», ή να αναζητήσει άλλo συγκυβερνητικό όχημα.
(H επιλογή της ιστοσελίδας των '53' να μην έχει σήμερα καμία αναφορά στα της διαπαραγμάτευσης δείχνει αναμονή μέχρι νεωτέρας...).