Η δημόσια Αρχή που ιδρύθηκε για την ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου των κρατικών συμβάσεων παραβιάζει τους κανόνες τους οποίους καλείται να διαφυλάξει!
Αρκετοί συνδέουν το περιεχόμενο της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την παραίτηση του Προέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) που υπέβαλε χθες ο κ. Δημήτρης Ράικος.
Στην επιστολή του ο κ. Ράικος τονίζει ότι η Επιτροπή εκτελεί τα καθήκοντά της αμερόληπτα, «μακριά από κομματικές ή άλλες επιρροές και εξαρτήσεις που δυστυχώς ταλαιπωρούν ακόμα και σήμερα το λαό και συνιστούν σοβαρή απειλή για την ορθή και απρόσκοπτη λειτουργία κάθε δημόσιου λειτουργού».
Σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr, ο έλεγχος στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) «ανέδειξε αδυναμίες, ελλείψεις και παραλείψεις στο πλαίσιο δικλίδων διοίκησης και στα κριτήρια οικονομικότητας και αποτελεσματικότητας στις διαδικασίες επιλογής των βασικών πόρων της Αρχής (κυρίως ανθρώπινο δυναμικό, μίσθωση κτιρίου, ανάδοχοι υπηρεσιών) οι οποίες δύνανται να οδηγήσουν σε αποτυχία αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων, διόρθωσης πιθανών σφαλμάτων / παρατυπιών και ειδικότερα ζητημάτων συμμόρφωσης με τις επιταγές του νόμου».
Επιπλέον, «η καθυστέρηση στη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών ενεργειών ως προς τη δημιουργία της Εθνικής Βάσης Δεδομένων Δημοσίων Συμβάσεων δύναται να οδηγήσει σε ζητήματα διασφάλισης αφενός της πληρότητας και ακρίβειας των δεδομένων βάσει των οποίων σχεδιάζεται ο συντονισμός, έλεγχος και εποπτεία του τομέα των δημοσίων συμβάσεων αφετέρου της πληρότητας του βασικού πόρου (σ.σ. 0,10% κράτηση επί του ύψους κάθε δημόσιας σύμβασης) της Αρχής».
Πρόκειται μόνο για μερικές από τις διαπιστώσεις που περιλαμβάνονται στην πολυσέλιδη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου μαζί με συστάσεις προς τη διοίκηση της ΕΑΑΔΗΣΥ «που έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα» και αφορούν το 2013 και το 2014 και παραδόθηκε προ εβδομάδων. Το Euro2day.gr απευθύνθηκε, από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, στη διοίκηση της ΕΑΑΔΗΣΥ ώστε να σχολιάσει το περιεχόμενο της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χωρίς να λάβει απάντηση.
Εκτός από τα ζητήματα που εγείρουν οι ελεγκτές για σειρά διαδικασιών, αλλά και για την καθυστέρηση στην ανάπτυξη της εθνικής βάσης δεδομένων (τον βασικό στόχο για τον οποίο και ιδρύθηκε η ΕΑΑΔΗΣΥ), επισημαίνουν και άλλα θέματα όπως:
* «Χρονική υστέρηση στον ορισμό των ελλειπόντων μελών του συμβουλίου της Αρχής, όπως αυτά ορίζονται από το νόμο, η οποία αποτελεί ζήτημα συμμόρφωσης που αφορά στη λειτουργία της Αρχής».
* «Απουσία μηχανισμού ελέγχου και επαλήθευσης της πληρότητας και της ακρίβειας της εισπραχθείσας κράτησης 0,10% επί των δημοσίων συμβάσεων η οποία εγκυμονεί τον κίνδυνο διαφυγής εσόδων».
* «Παραλείψεις, ελλείψεις, παρατυπίες και αδυναμίες» στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν «για τη στελέχωση των υπηρεσιών της Αρχής και έλλειψη δικλίδων ελέγχου και σημαντικός κίνδυνος παραβίασης των αρχών της διαφάνειας, αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας». Μεταξύ αυτών και «παραλείψεις, ελλείψεις και παρατυπίες στον υπολογισμό και την καταβολή αποδοχών «προσωπικής διαφοράς και μη ορθής καταγραφής στοιχείων προκειμένου για την καταβολή αποζημιώσεων», διαπιστώσεις που αναδεικνύουν «τον κίνδυνο να έχουν πραγματοποιηθεί ήδη καταβολές ποσών αχρεωσθήτως, επιζήμια για το φορέα».
* «Ελλείμματα, παραλείψεις και παρατυπίες» στη διαδικασία που ακολουθείται από την Αρχή «για την έκδοση των αποφάσεων ανάληψης υποχρέωσης (σ.σ. για τις δαπάνες που κάνει), οι οποίες καταδεικνύουν σε αρκετές περιπτώσεις παρέκκλιση των διαδικασιών όπως αυτές ορίζονται από τις κείμενες διατάξεις».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΤο Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστώνει επίσης «παραλείψεις, ασυμβατότητες και ασάφειες» στη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την Αρχή για την ανεύρεση και τη μίσθωση του κατάλληλου ακινήτου για την ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών της...». Διαπιστώνει, τέλος, «παραλείψεις και ελλείμματα, τόσο στη διαδικασία σύνταξης και υπογραφής συμβάσεων, όσο και στον έλεγχο των όρων τους, από μέρους της Αρχής (...)» με αποτέλεσμα να εγείρεται ο κίνδυνος «πληρωμής μη νόμιμων δαπανών».
Σημειώνεται πως το 2013 και το 2014 η Αρχή, με βάση την πρόβλεψη για είσπραξη ποσοστού 0,10% επί τους ύψους των δημοσίων συμβάσεων είχε έσοδα 3,86 και 4,42 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Την ίδια περίοδο οι δαπάνες της ανήλθαν σε 1,24 εκατ. ευρώ το 2013 (898.000 για αμοιβές προσωπικού) και 3,34 εκατ. ευρώ (2,53 εκατ. ευρώ για αμοιβές προσωπικού) αντίστοιχα.