Βαθύτερη ύφεση από το 2015, στο -1% ίσως και λίγο χειρότερη και υψηλότερη ανεργία στο 25,2% αναμένει για τη φετινή χρονιά το ΙΟΒΕ, με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου κ. Τάκη Αθανασόπουλο να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση της χώρας, αν δεν είναι χειρότερα, δεν διαφέρει από το 2010, που αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε το πρώτο Μνημόνιο».
Ειδικότερα, η ύφεση θα κλιμακωθεί στο 1% για το 2016, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί στο 25,2% (24,9% το 2015). Τα δημοσιονομικά μέτρα εκτιμάται ότι θα έχουν συνέπειες στην ιδιωτική κατανάλωση και την ανεργία.
Όπως εκτιμά το ΙΟΒΕ, το δεύτερο πάντως εξάμηνο του έτους, με την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, η οικονομία θα γυρίσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά δεν θα καταφέρει να επηρεάσει θετικά τον ρυθμό του ΑΕΠ για ολόκληρο το 2016. Θα τεθούν όμως οι βάσεις για μια θετική δυναμική ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, η περαιτέρω ενίσχυση στον Τουρισμό θα είναι μικρή, ενώ θα παρατηρηθεί κάμψη στη Μεταποίηση.
Το ΙΟΒΕ εκτιμά μηδενικό πληθωρισμό ή μικρή πτώση τιμών για το τρέχον έτος.
Μέτρα, αξιολόγηση και χρέος
Ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Νίκος Βέττας δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίας της έκθεσης του ΙΟΒΕ πως "πρόωρες εκλογές δεν θα κάνουν καλό στην ελληνική οικονομία. Είναι τόσο οριακή η κατάσταση της οικονομίας και όποια καθυστέρηση θα είναι ανυπολόγιστη".
Ο ίδιος ανέφερε πως «η χώρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την ΕΕ και αν υπάρξει οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη, ότι θα συμπαρασύρει και τους άλλους». «Έχει υπάρξει μόνωση γύρω από τα δικά μας προβλήματα», είπε ο ίδιος τονίζοντας πως «υπάρχει ευθύνη που επιμερίζεται στο εσωτερικό της χώρας». Όπως ειπώθηκε, η χώρα βρίσκεται εκ νέου σε σημείο καμπής και παρατηρείται αδράνεια. Με τον κ. Βέττα να τονίζει πως πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να είναι πλήρης. «Είναι αδιανόητο να μην κλείσει η αξιολόγηση. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα είναι η επόμενη ημέρα», ανέφερε ο κ. Βέττας, με το ΙΟΒΕ να σημειώνει σε σχετικό draft πως σε περίπτωση ρήξης ή μη ομαλής εφαρμογής του προγράμματος, οι εξελίξεις θα είναι ιδιαίτερα δραματικές, η σχετική άμεση και μακροπρόθεσμη ζημιά μη αναστρέψιμη.
Σε άλλο σημείο της έρευνας του ΙΟΒΕ αναφέρεται ότι όσο δεν μεταρρυθμίζεται η οικονομία, τόσο απομακρύνεται η ημερομηνία λήξης της ελληνικής κρίσης.
Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, είναι λάθος των αξιολογήσεων που δεν ρίχνουν μεγαλύτερο βάρος στο θέμα των μεταρρυθμίσεων. Ως παράδειγμα έφερε το νέο Αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, το οποίο έπρεπε να είχε παρουσιαστεί και να είχε κλείσει τον προηγούμενο μήνα, κάτι που δεν έχει συμβεί.
Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο κ. Βέττας είπε πως πρέπει να λυθεί και ότι δεν πρέπει να μετατραπεί σε φορολογικό. «Θα πρέπει να υπάρξει στενότερη άρθρωση ανάμεσα σε αυτό που πληρώνεται κανείς στο τέλος του εργασιακού του βίου και στο τι έχει πληρώσει στη διάρκεια αυτού», είπε. Σημειώνοντας παράλληλα πως θα είναι απαράδεκτο το νέο ασφαλιστικό να επιβαρύνει την απασχόληση. Για τη φορολογία είπε πως η υπέρμετρη αύξηση φορολογικών συντελεστών αντιμάχεται την ανάπτυξη.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τον κ. Βέττα, το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένα ταβάνι που να διασφαλίζει πως στο ορατό μέλλον το κόστος εξυπηρέτησης να μην υπερβαίνει αυτό που μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία, σημειώνοντας πως η χώρα οφείλει να διαπραγματευτεί σε αυτό το θέμα.