Τον βαθμό ανταπόκρισης των οφειλετών της ΔΕΗ στη ρύθμιση που αποφάσισε η διοίκησή της θα αξιολογήσει το υπουργείο προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω μείωση των τιμολογίων.Όπως τόνισε πριν από λίγο ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, η μείωση των τιμολογίων της ΔEΗ είναι απόλυτα δικαιολογημένη, τόσο λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και φυσικού αερίου, όσο και επειδή κατά το παρελθόν επιβλήθηκαν μεγάλες αυξήσεις.
Ωστόσο, ο ίδιος αναγνώρισε ότι οι αποσβέσεις και τα μεγάλα ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔEΗ έχουν επιδεινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα της Επιχείρησης (ζημίες 102 εκατ. ευρώ το 2015), με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η άμεση μείωση των τιμολογίων.
Ωστόσο, αν για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ο υπουργός εμφανιζόταν θετικός στην προοπτική μείωσής τους, στα τιμολόγια φυσικού αερίου εμμέσως επιβεβαίωσε την προοπτική αύξησής τους μέσω της φορολογίας. Όπως είπε, οι τιμές φυσικού αερίου είναι πολύ χαμηλότερες απ' ό,τι πέρυσι.
«Ακόμη και να μπει φόρος στο αέριο», είπε ο υπουργός, «πάλι η επιβάρυνση δεν θα αντιστρέψει την πραγματικότητα της χαμηλότερης τιμής σε σχέση με πέρυσι». Πάντως, ο ίδιος, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει θέμα υψηλού ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία, είπε ότι μελετάται η μείωση άλλων συντελεστών που διαμορφώνουν την τιμή στο πλαίσιο άτυπης επιτροπής που μελετά το θέμα.
Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Σκουρλέτης άσκησε κριτική στην ΕΠΑ Αττικής για την τιμολογιακή της πολιτική, αναφέροντας ότι οι τιμές της συγκεκριμένης εταιρίας είναι 11% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι αντίστοιχες τιμές των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας είναι μειωμένες κατά 24%.
Βεβαίως, εν μέρει δικαιολόγησε τη διαφορά αυτή αναφέροντας ότι η διείσδυση του φυσικού αερίου στις δύο πόλεις αυτές είναι πολύ υψηλότερη απ' ό,τι στην Αττική και άρα έχουν χαμηλότερο κόστος.
Ιδιωτικοποιήσεις - Σκουριές
Ειδική αναφορά στο θέμα της επένδυσης των Σκουριών έκανε ο κ. Σκουρλέτης, ανοίγοντας «χαραμάδα» για εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην επένδυση στηρίζεται στο τρίπτυχο: νομιμότητα - δημόσιο συμφέρον - προστασία περιβάλλοντος. Βεβαίως, είπε, υπάρχουν και πολιτικά ζητήματα τα οποία έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον.
«Μια τόσο μεγάλη επένδυση για να προχωρήσει πρέπει να εξασφαλίζει επιπλέον και κοινωνική ειρήνη. Πώς μπορεί να προχωρήσει όταν είναι ταυτισμένη με διχασμό».
Ως προοπτική για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι είναι αναγκαίος ένας συμβιβασμός, δηλαδή η μία πλευρά να αναγνωρίζει ότι η άλλη κάνει πίσω, φωτογραφίζοντας κυρίως τις εταιρίες και τις τοπικές κοινωνίες.
Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βάλει «νερό στο κρασί της», ότι με βάση τα παραπάνω κριτήρια δόθηκαν κάποιες άδειες αλλά εκκρεμούν και άλλες σημαντικότερες και πως ό,τι και να γίνει θα πρέπει να είναι αμοιβαία αποδεκτό.
Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι οι μετοχές του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ θα περάσουν στο νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επιπλέον ιδιωτικοποίηση πέρα από αυτές που έχουν συμφωνηθεί.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη δημιουργία μικτών σχημάτων της ΔΕΗ με ιδιώτες για εκμετάλλευση μονάδων, είπε ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή να συμπεριληφθούν και υδροηλεκτρικές μονάδες στο πακέτο, κάτι που αρχικά αποκλειόταν, όπως και πελατολόγιο της ΔΕΗ. «Όλα συζητούνται», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας ομαλής μετάβασης στο νέο καθεστώς απελευθερωμένης αγοράς.
Τέλος, αναφορικά με τον ΔΕΣΦΑ και τη στάση του αγοραστή, δηλαδή της αζέρικης εταιρίας Socar, ο κ. Σκουρλέτης παραδέχθηκε ότι η ολοκλήρωση της μεταβίβασης έχει κωλύσει στο ύψος των τελών χρήσης δικτύου, τα οποία αποτελούν το έσοδο της εταιρίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, το περιεχόμενο της οποίας δεν διευκρίνισε, έχει αποσταλεί στην αζέρικη εταιρία και αναμένεται η απάντησή της.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σκουρλέτης διευκρίνισε πως η ελληνική πρόταση για αυξήσεις των τελών χρήσης δικτύου δεν έχει καμία σχέση με ποσοστά που έχουν ακουστεί για πάνω από 35% αλλά βρίσκεται πολύ χαμηλότερα.