Η πολυετής καθυστέρηση στην είσπραξη του τέλους κτηματογράφησης, ύψους 35 ευρώ ανά δικαίωμα (πλήρη κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) παίρνει τέλος, όπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της ΕΚΧΑ Α.Ε., που διαχειρίζεται το κτηματολόγιο.
Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει (αν δεν υπάρξει και νέα αναβολή για πολιτικούς λόγους, όπως και στο παρελθόν...) η είσπραξη του τέλους για τα ακίνητα που μπήκαν στο Εθνικό Κτηματολόγιο με την πρώτη γενιά μελετών κτηματογράφησης, δηλαδή μέχρι το 2010.
Το ανταποδοτικό τέλος κτηματογράφησης (κτηματόσημο) θα κληθούν να πληρώσουν περί τα 2.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιστοιχούν σε 6,7 εκατ. δικαιώματα των 3,6 εκατ. ιδιοκτησιών και βρίσκονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα κ.λπ.
Εντός του έτους εκτιμάται πως θα ξεκινήσει και η είσπραξη του αναλογικού τέλους που εκκρεμεί από την κτηματογράφηση του 2008 και φτάνει στο ένα τοις χιλίοις της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Το τέλος θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες περίπου ενός εκατομμυρίου ακινήτων.
Όπως δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΚΧΑ Χρ. Κλωνάρη, «σε ό,τι αφορά στο ανταποδοτικό των παλαιών πιλοτικών προγραμμάτων είμαστε στη διαδικασία επικαιροποίησης του τρόπου με τον οποίο θα εισπραχθούν τα τέλη αυτά, δηλαδή θα γίνει η είσπραξη με αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων στους δικαιούχους και κατάθεση του τέλους στις Τράπεζες με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που πληρώνονται και τα τέλη κτηματογράφησης στις περιοχές που βρίσκεται υπό εξέλιξη η κτηματογράφηση ή που πληρώθηκαν το 2008».
«Σε ό,τι αφορά το αναλογικό τέλος των κτηματογραφήσεων του 2008 που έχουν περαιωθεί, θα πρέπει να γίνει διασταύρωση των στοιχείων με τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν στην Εφορία, γιατί είναι ένα τέλος το οποίο είναι συσχετισμένο με την αντικειμενική αξία των ακινήτων. Τέλος, σε ό,τι αφορά στη διασύνδεση των βάσεων του Κτηματολογίου με τη βάση του Ε9, πρόβλεψη η οποία υπάρχει στο Ν. 4164/2013, βρισκόμαστε σε διαδικασία συνεργασίας με τις υπηρεσίες αλλά και με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ώστε να υλοποιηθεί αυτή η πρόβλεψη προς όφελος και των δύο διαδικασιών», σημείωσε η κ. Κλωνάρη.