Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Prem Watsa δεν είναι ο μόνος που έχει προειδοποιήσει για την πιθανή πορεία των τιμών των μετοχών, των ακινήτων και των εμπορευμάτων στον αναπτυγμένο κόσμο το 2016. Ήδη από τα τέλη του 2015, η πλειονότητα των αναλυτών είχε εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις της για τη χρονιά που ερχόταν, φοβούμενη τις εξελίξεις στην Κίνα και τις επιπτώσεις από την πτώση των εμπορευμάτων σε Μέση Ανατολή και Ρωσία.
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της ελληνικής αγοράς που φοβούνται πως αν η χώρα δεν βιαστεί να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές της με την αξιολόγηση των «θεσμών», θα κινδυνεύσει να βρεθεί σε ένα διεθνές επενδυτικό περιβάλλον που θα είναι απρόθυμο να τοποθετηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά οπουδήποτε...
Ενδεικτική είναι η θέση υψηλόβαθμου στελέχους εισηγμένης εταιρείας: «Όλα αυτά τα χρόνια, τεράστια ποσά αναζητούσαν επενδυτικές ευκαιρίες ανά τον κόσμο και φυσικά δεν προέρχονταν από την Ευρώπη -οι τράπεζες της οποίας είχαν τα γνωστά προβλήματα ρευστότητας- αλλά από περιοχές όπως η Κίνα, η Μέση Ανατολή, η Ρωσία και η Βόρεια Αμερική.
Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αρχίσει να σκουραίνουν. Κατά πόσο θα θελήσουν (ή θα μπορέσουν) οι Άραβες να επενδύσουν, όταν το πετρέλαιο να έχει πέσει τόσο χαμηλά; Κατά πόσο η ρωσική κυβέρνηση -σε μια περίοδο τόσο έντονης κρίσης για την χώρα- θα παραμένει αμέτοχη κάθε φορά που βλέπει επιχειρηματίες της να συνεχίζουν να επενδύουν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό; Και αν επιβεβαιωθούν τα αρνητικά σενάρια για την κινεζική οικονομία, κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις επενδύσεις της χώρας στο εξωτερικό»;
Αλλά και ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Αθήνας Σωκράτης Λαζαρίδης έχει αναφέρει πολλές φορές κατά τα τελευταία χρόνια, πως η ελληνική οικονομία έχει μεγάλη ανάγκη από ξένες επενδύσεις, πως οι επενδύσεις αυτές δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν επαρκώς από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και πως οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να αντλήσουν κεφάλαια (δανειακά και μη) από τις αγορές, «τώρα που υπάρχει διαθέσιμη μεγάλη ρευστότητα στο εξωτερικό».
Βέβαια, τέτοιες κινήσεις δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν στην πράξη όταν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ήταν διψήφιες και όταν ο κίνδυνος της χώρας... χτυπούσε ταβάνι. Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι μήπως όταν ο ελληνικός κίνδυνος υποχωρήσει, τότε δεν θα υπάρχει διαθέσιμη ρευστότητα στο εξωτερικό.
Παράλληλα, οι φορείς της αγοράς πιέζουν για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ψήφιση και εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου, καθώς και για την επιτάχυνση της διαδικασίας εμπλοκής στο περίφημο «Πακέτο Γιούνκερ».
Η ουσία είναι πως σε ένα περιβάλλον όπου λαμβάνονται συνεχώς υφεσιακά δημοσιονομικά μέτρα (συντάξεις, φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) είναι αδύνατον να ανακάμψει η οικονομία αν δεν τονωθεί σημαντικά το σκέλος των επενδύσεων.
Επιπλέον, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών έχει επισημάνει πολλές φορές μέχρι σήμερα πως κατά τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις στην Ελλάδα υπολείπονται εμφανώς των αποσβέσεων, με αποτέλεσμα το επενδυτικό κεφάλαιο της χώρας να απαξιώνεται και να επιδεινώνεται η διεθνής της ανταγωνιστικότητα.
Για την ανάγκη ταχείας αξιολόγησης της Ελλάδας από τους «θεσμούς» αναφέρεται και η Alpha BankΑΛΦΑ +4,72%, η οποία όχι μόνο μιλά για την ανάπτυξη που σημείωσαν όσες χώρες βγήκαν από το μνημόνιο (Ιρλανδία, Κύπρος), αλλά συμπληρώνει πως «η ολοκλήρωση της αξιολογήσεως θα μπορούσε μάλιστα να διασφαλίσει, σε βραχύ χρονικό ορίζοντα, την ελαχιστοποίηση της υφεσιακής υποτροπής περιορίζοντάς την στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το πρώτο εξάμηνο του 2016».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin