Η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και έκτακτης εισφοράς φαίνεται να αποτελεί το πρώτο από τα δύσκολα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, στο οποίο οι δύο πλευρές έχουν έρθει πολύ κοντά σε συμφωνία.
Ο εφιάλτης των μέτρων, όμως, δεν έχει τελειώσει ακόμα καθώς πέρα από τους ανοικτούς λογαριασμούς σε ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια, η κυβέρνηση καλείται σήμερα να συμφωνήσει ή έστω να προδιαγράψει νέα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ, τα οποία θα οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αφού προστεθούν σε αυτό εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό και 1% από τη φορολογία εισοδήματος.
Την Πέμπτη, μετά από ένα μπαράζ αναβολών και έντονων διαβουλεύσεων, η κυβέρνηση παρουσίασε την τρίτη κατά σειρά πρότασή της για αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, η οποία φαίνεται να ήταν και τυχερή, όσον αφορά στη συμφωνία.
Δεν είναι καθόλου τυχερή για τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους εισοδήματος περίπου 1 δισ. ευρώ.
«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για ένα προοδευτικό σύστημα, το οποίο παίρνει περισσότερο από τους πλούσιους και λιγότερο από τους φτωχούς», δήλωσε λίγο πριν τη 01:00 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας με νόημα πως είναι κάτι που μπορεί να στηρίξει η αριστερά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι διεσώθη το αφορολόγητο σε επίπεδα πάνω από τις 9.000 ευρώ, με μια νέα κλίμακα η οποία έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με την ισχύουσα και ανώτατο συντελεστή 50%.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών το αφορολόγητο ποσό «ψαλιδίζεται» μόλις κατά 200 ευρώ στα 9.350 ευρώ. Εν συνεχεία υπάρχει κλίμακα 22,5% (από 22% σήμερα) για ποσά ως 25.000 ευρώ. Δημιουργείται νέο κλιμάκιο εισοδήματος από τα 25.000 έως τα 32.000 ευρώ (σήμερα ήταν από 25.000 έως 42.000 ευρώ) το οποίο θα φορολογείται με συντελεστή 32%. Εν συνεχεία επιβάλλεται συντελεστής 42% (32.001-60.000) και 50% (άνω των 60.001 ευρώ).
Με τη νέα κλίμακα υπάρχουν επιβαρύνσεις κάτω των 100 ευρώ για εισοδήματα κάτω των 20.000 ευρώ.
«Σήμερα θα συζητηθούν άλλα δημοσιονομικά μέτρα, με τα οποία θα κλείσει το 1% του ΑΕΠ που απαιτείται για να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Είναι πολλά και δύσκολα μέτρα, για τα οποία θα χρειαστεί συζήτηση ξανά και ξανά», δήλωσε ο υπουργός.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μέτρα που υπάρχουν στο Μνημόνιο αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί, όπως η περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ, ή τα έσοδα από τα VLTs. Αλλωστε όπως έγραψε το Euro2day.gr, κυβέρνηση και δανειστές αναζητούν επιπλέον έσοδα από τον κλάδο των αυτοκινήτων (μεταχειρισμένα), ενώ έπεσε στο τραπέζι η επιβολή τέλους επί των τραπεζικών συναλλαγών, πρόταση που αρχικά απορρίφθηκε από τους δανειστές.
Από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών επίσης προκύπτει ότι το πιο μεγάλο αγκάθι σε αυτή τη φάση είναι τα κόκκινα δάνεια. «Υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος στο φορολογικό, μεγάλη πρόοδος στο ασφαλιστικό, αλλά υπάρχει μια απόσταση πιο μεγάλη στα κόκκινα δάνεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα πάντως, κόντρα στην κυβερνητική αισιοδοξία για άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας, τουλάχιστον στα καυτά μέτωπα, διότι η αξιολόγηση είναι απόλυτα σαφές ότι δεν κλείνει τώρα, πηγές των δανειστών άφηναν να εννοηθεί ότι η συμφωνία είναι ακόμα μακριά, βάζοντας ως νέο ορόσημο το Eurogroup του Απριλίου.
Στην παρούσα φάση, αυτό που διαφαίνεται να επιδιώκεται είναι να κλείσουν κάποια βασικά κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, όπως το φορολογικό και το ασφαλιστικό, αλλά και τα κόκκινα δάνεια καθώς και τα έξτρα μέτρα τα οποία θα καλύπτουν κενό 3% του ΑΕΠ έως το 2018 και στη συνέχεια η διαπραγμάτευση θα μεταφερθεί σε άλλο επίπεδο, κυρίως ανάμεσα στους δανειστές, ώστε να συμφωνήσουν στη δοσολογία μεταρρυθμίσεων-χρέους.