Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα να μηδενίσει το βασικό επιτόκιο και να αυξήσει το ύψος της ποσοτικής χαλάρωσης (συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα και εταιρικά ομόλογα ως εγγύηση), ελάχιστα επηρεάζει επί του παρόντος την ελληνική οικονομία (οριακές μειώσεις επιτοκίων σε κάποια δάνεια), ωστόσο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέο μελλοντικό ψαλίδισμα αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις!
«Από την επιβολή των capital controls έως σήμερα, έχουν υπάρξει από τις ελληνικές τράπεζες δύο κύματα μειώσεων στα επιτόκια καταθέσεων και τώρα μάλιστα φαίνεται πως κυοφορείται ένα τρίτο. Ήδη, από τα τέλη του έτους, σε ορισμένες τράπεζες η χρονική καμπύλη των επιτοκίων ήταν πτωτική, κάτι που έδειχνε ότι στόχος των τραπεζών ήταν να ρίξουν τις αποδόσεις των καταθετών αρκετά κάτω από το 1% το 2016. Αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα τουλάχιστον για τους καλούς πελάτες, ωστόσο φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου».
Αυτά δηλώνει στο Euro2day.gr στέλεχος της αγοράς, συμπληρώνοντας: «Η κίνηση του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δημιουργεί κλίμα που θα ρίξει κι άλλο τα καταθετικά επιτόκια στις χώρες του Νότου και θα τα καταστήσει περισσότερο αρνητικά στον Βορρά. Εκτιμώ λοιπόν ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι Έλληνες τραπεζίτες θα αποκλιμακώσουν περαιτέρω τα επιτόκια καταθέσεων αμέσως μετά τη θετική αξιολόγηση της Ελλάδας από τους θεσμούς.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ακόμη και τα ψαλιδισμένα ελληνικά επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα από τα ευρωπαϊκά, με τον κίνδυνο της χώρας να εμφανίζεται μειωμένος και τον πληθωρισμό να παραμένει σε αρνητικά επίπεδα. Και όλα αυτά, γίνονται πολύ πιο εύκολα σε ένα περιβάλλον κεφαλαιακών ελέγχων και απαγόρευσης αναλήψεων μετρητών».
Άλλο στέλεχος της αγοράς επισημαίνει με κυνικό τρόπο την αδήριτη ανάγκη των ελληνικών τραπεζών να επιστρέψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε κερδοφόρο πορεία:
«Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν βάλει ως στοίχημα να μη χρειαστούν οι ελληνικοί όμιλοι άλλη επανακεφαλαιοποίηση, κάτι που φυσικά αν επιτευχθεί, θα αποφέρει σημαντικά κέρδη σε όσους τοποθετήθηκαν στις αυξήσεις κεφαλαίου του περασμένου χειμώνα.
Έτσι, από την αρχή του χρόνου θέσαμε στο προσωπικό μας τον στόχο των τριών Κ, δηλαδή Κόστος (περιορισμός), Κόκκινα Δάνεια (αποτελεσματική διαχείριση) και Κέρδη. Η μείωση του κόστους από μόνη της δεν μπορεί να οδηγήσει να κέρδη, άρα απαιτούνται δράσεις στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και φυσικά ένα μεγάλο spread μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων.
Με άλλα λόγια, ένα μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα κληθούν να το πληρώσουν στην πράξη οι συνεπείς δανειολήπτες μέσα από τα υψηλά επιτόκια χορηγήσεων, οι καταθέτες μέσα από τις μειωμένες αποδόσεις τους και οι εργαζόμενοι μέσα από συνεχή προγράμματα εθελούσιας εξόδου. Είναι προφανές λοιπόν, ότι τα spreads των τραπεζών όχι μόνο θα παραμείνουν τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, αλλά πιθανότατα θα διευρυνθούν μέσα στη φετινή χρονιά».
Σήμερα, τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων δεν υπερβαίνουν το 1% (ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας) για τους λεγόμενους καλούς πελάτες, ενώ για χαμηλότερα ποσά συνήθως κυμαίνονται μεταξύ του 0,40% και του 0,70%. Οι τόκοι των καταθέσεων φορολογούνται με 15% στην πηγή, ενώ επίσης τα έσοδα από τόκους συνυπολογίζονται στο ποσό επί του οποίου επιβάλλεται η λεγόμενη εισφορά αλληλεγγύης.
Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες προσπαθούν να «γλυκάνουν» τους πελάτες τους, με πόντους (που εξασφαλίζουν εκπτώσεις σε συγκεκριμένες αγορές μέσω πιστωτικών καρτών), ή με εκπτώσεις σε ορισμένα άλλα προϊόντα του ομίλου.