Εκτός από την ανυπαρξία τεχνικού αντικειμένου που αναγκάζει τους Ελληνες μηχανικούς να στρέφονται προς χώρες του εξωτερικού, αρνητικά επιδρούν και οι μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες έχουν γονατίσει τον κλάδο.
Η διοίκηση του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ) υποστήριξε χθες πως περίπου 3.000 μηχανικοί έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνονται μόνο νέοι που μόλις αποφοίτησαν από τις πολυτεχνικές σχολές αλλά και καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι μεταναστεύουν με τις οικογένειές τους λόγω ζημιών, περιορισμένης απασχόλησης και αυξημένων εξόδων συντήρησης γραφείων στην Ελλάδα. Οσοι μένουν στην Ελλάδα είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί, είτε έχουν αναστείλει κάθε δραστηριότητα επειδή διαθέτουν ένα στοιχειώδες έστω κομπόδεμα.
Οι εκπρόσωποι των μηχανικών θεωρούν πως το φαινόμενο θα ενταθεί εξαιτίας του νέου ασφαλιστικού, που σύμφωνα με τους επαγγελματίες θα δώσει τη χαριστική βολή στον κλάδο.
Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Βασίλης Μπαρδάκης τόνισε πως το φαινόμενο της μετανάστευσης επιστημονικού δυναμικού έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, με τους νέους να προγραμματίζουν μαζικά τη φυγή τους στο εξωτερικό. Οι κυριότερες χώρες που κατευθύνονται είναι ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές όπως Γερμανία, Δανία, αλλά και η Μέση Ανατολή με κυρίαρχη την περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Ο Β. Μπαρδάκης θεωρεί πως οι Έλληνες μηχανικοί είναι εξοικειωμένοι με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα κατασκευών, γεγονός που μπορεί να τους εξασφαλίσει ρόλο υπεργολάβου σε πολλά έργα στη διεθνή αγορά. “Οι ευρωκώδικες είναι διεθνώς αποδεκτοί ως τα πιο προχωρημένα ενιαία πρότυπα σχεδιασμού κατασκευών. Χρησιμοποιούνται στην ΕΕ, στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία), στη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και τη Σρι Λάνκα”, υποστηρίζει και επισημαίνει ότι το τεχνικό υπόβαθρο των μηχανικών τούς επιτρέπει να προσαρμοστούν και σε άλλες συστάσεις ή οδηγίες όπως π.χ οι κανονισμοί των ΗΠΑ που βρίσκουν εκτεταμένη εφαρμογή στον σχεδιασμό υδραυλικών, λιμενικών και συγκοινωνιακών έργων.
Για αυτό και σε συνεργασία με την πολιτεία και άλλους φορείς, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών δρομολογεί μία σειρά από πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να εξάγουν την τεχνογνωσία των Ελλήνων μηχανικών και να συγκρατήσουν το κύμα φυγής προς το εξωτερικό. Ο ΣΠΜΕ, το ΤΕΕ και το ελληνικό τμήμα της ASCE (επαγγελματικός φορέας των πολιτικών μηχανικών των ΗΠΑ) διοργανώνουν την Τρίτη ημερίδα υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.
Στόχος της εκδήλωσης είναι να εξεταστούν οι βέλτιστες πρακτικές και μέσα από επιτυχημένα case study Ελλήνων μηχανικών να αναδειχτούν τα πλεονεκτήματα του επιστημονικού δυναμικού της χώρας και να ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια εξαγωγής τεχνογνωσίας που θα αποτρέψει τη μετανάστευση και θα συμβάλει στην επιστροφή Ελλήνων μηχανικών από το εξωτερικό.