Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόκκινα δάνεια: Σκληροί όροι για τις εταιρίες διαχείρισης

Αυστηρές οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση της διαχείρισης κόκκινων δανείων. Ο κεφαλαιακός πήχης για τις εταιρίες που αποκτούν και τις εταιρίες που διαχειρίζονται NPLs. Ασφαλιστικές δικλείδες για τους μετόχους. Οι όροι της ΤτΕ.

Κόκκινα δάνεια: Σκληροί όροι για τις εταιρίες διαχείρισης

Έτοιμη είναι η Πράξη Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία θα ορίζει τα κριτήρια και το αυστηρό πλαίσιο που πρέπει να πληρούν οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων προκειμένου να λάβουν άδεια λειτουργίας και σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr η δημοσιοποίηση της αναμένεται ανά πάσα στιγμή. 

Για το θέμα ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Τράπεζα της Ελλάδος στην προσπάθεια να περιχαρακώσει με αυστηρούς όρους τις εταιρείες διαχείρισης επιβάλει υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις, ενώ αναμένεται να τους δώσει την δυνατότητα αναχρηματοδότησης δανείων.

Το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο που θα απαιτείται για όσες από τις εταιρείες αιτηθούν άδεια χορήγησης δανείων θα είναι τουλάχιστον 4,5 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, για μια εταιρεία που θα αιτηθεί απλή άδεια διαχείρισης το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο θα είναι μόλις 100 χιλ. ευρώ.

Αυστηροί όροι

Το υπό διαβούλευση εφαρμοστικό πλαίσιο θέτει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για την έγκριση χορήγησης άδειας διαχείρισης απαιτήσεων. Όπως αναφέρεται στον νόμο για την ενεργή διαχείριση των κόκκινων δανείων "οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα πρέπει να καταθέσουν στην ΤτΕ επιχειρηματικό πλάνο, τις μεθόδους διαχείρισης, τα κριτήρια ιεράρχησης και κατηγοριοποίησης του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνουν, τις διαδικασίες χειρισμού για τους δανειολήπτες με κοινούς πιστωτές, τα κριτήρια αξιολόγησης της ικανότητας αποπληρωμής του φυσικού ή του νομικού προσώπου και την πολιτική επικοινωνίας με τους πελάτες". Ταυτόχρονα θα υποβάλλεται το μετοχολόγιό τους, οι πηγές χρηματοδότησης καθώς και ο σκοπός της εταιρείας (σ.σ. αν πρόκειται για στρατηγική επένδυση ή απλά επενδυτικό χαρτοφυλάκιο).

Επίσης, ο έλεγχος της μετοχικής σύνθεσης θα φθάνει μέχρι και τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν στην εταιρεία και θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες που θα απαγορεύουν την αδειοδότηση εταιρειών οι μέτοχοι των οποίων διαπιστώνονται ότι διατηρούν επαγγελματικές ή συγγενικές σχέσεις με πρόσωπα που κατέχουν πολιτικά αξιώματα, ή είχαν συνεργασία την τελευταία δεκαετία με τις τράπεζες που εμπλέκονται στη συναλλαγή, ή σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες και Δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v