Βαριές καταγγελίες από Α. Βγενόπουλο για αθέμιτες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη

Πυρά εξαπέλυσε ο επικεφαλής της MIG για τον Κ. Βαξεβάνη, τον εισαγγελέα Αγγελή αλλά και τον αν. υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλο. Η δικαίωση της MIG στα δικαστήρια. Χαρακτήρισε «εχθρική πράξη» την προσφυγή της Λαϊκής στο Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας, με ευλογίες της κυπριακής κυβέρνησης.

Παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη κατήγγειλε με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της MIG, ο οποίος πρόσφατα αθωώθηκε για τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε αναφορικά με την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο, Ανδρέας Βγενόπουλος.

Ο επικεφαλής του ομίλου της MIG αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά και περιστατικά επιχειρώντας να φωτίσει τις «υπόγειες διαδρομές», πολιτικές και δικαστικές, που συνετέλεσαν όπως είπε στην συκοφάντησή του αλλά και στην μακρόχρονη δικαστική του εκκρεμότητα. «Εκφράζω τη λύπη μου για όλο αυτό το χρόνο που σπαταλήθηκε προκειμένου να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες».

Σημείωσε μάλιστα ότι εκκρεμεί προσφυγή του στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο με την οποία ζητεί αποζημίωση 2,2 δισ. ευρώ από την Κύπρο για την καταστροφή της επένδυσης στη Λαϊκή. Παράλληλα, καυτηρίασε το γεγονός πως στο ίδιο δικαστήριο εκκρεμεί και προσφυγή της Λαϊκής Τράπεζας κατά της Ελλάδας με την οποία διεκδικεί 4 δισ. για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Τόνισε δε ότι από αρχεία της κυπριακής Βουλής προκύπτει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου είχε δώσει έγκριση για να προχωρήσει αυτό το αίτημα και αναρωτήθηκε «τι θα είχε συμβεί, αν η Γερμανία προσέφευγε κατά της Ελλάδας;».

Ο Κώστας Βαξεβάνης

Ο πρόεδρος της ΜΙG προχώρησε σε σοβαρότατες και άκρως βαριές καταγγελίες για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη με βασικό πρωταγωνιστή τον Κώστα Βαξεβάνη. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος περιέγραψε τον δημοσιογράφο ως ενορχηστρωτή της επίθεσης σε βάρος του ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένο περιστατικό που συνέβη στις 12.1.2012, όταν τον επισκέφθηκε στο γραφείο του διερευνώντας ενδεχόμενη «συνεργασία» ή «χορηγία». «Μου είπε αν κάνουμε χορηγίες και μετά μας είπε ότι παρέχει υπηρεσίες για βελτίωση της εικόνας προσώπων και μπορεί να μας βοηθήσει. Δεν μας εκβίασε και αναρωτιέμαι, αν τελικά είχαμε συνεργαστεί θα γίνονταν ο πόλεμος που ακολούθησε;»

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της MIG ο Κώστας Βαξεβάνης με δημοσιεύματα εκφόβιζε δικαστές και εισαγγελείς των οποίων οι αποφάσεις δεν του άρεσαν, ωστόσο διατηρούσε παράλληλα σχέσεις με δικαστικούς κύκλους οι οποίοι βάσει των δημοσιευμάτων του διενεργούσαν έρευνες, αλλά και με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, μάλιστα, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης o Κ. Βαξεβάνης απέκτησε πολιτικά ερείσματα, κάτι που του επέτρεπε να επεμβαίνει στη δικαιοσύνη.

Ο Γιάννης Αγγελής

Ο πρόεδρος της MIG αναφέρθηκε και στον εισαγγελέα Εφετών Γιάννη Αγγελή, λέγοντας ότι συνεργάζεται με τον Κώστα Βαξεβάνη και του διοχετεύει συνεχώς στοιχεία απόρρητα, από δικογραφίες, προκειμένου ο ίδιος να ανέλθει επαγγελματικά.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στην μήνυση που κατέθεσε ο Αγγελής σε βάρος του - και έτσι ξεκίνησε η υπόθεση σε βάρος του -την οποία εν συνεχεία δεν μπόρεσε να στηρίξει. «Όταν τον ρωτάει η εισαγγελέας γιατί έκανε μήνυση, απαντά ότι υπέπεσαν στην αντίληψή του αξιόποινες πράξεις. Εν συνεχεία όμως λέει ότι δεν έχει ιδία αντίληψη πέραν αυτών που λένε οι Κύπριοι. Όταν ρωτήθηκε σε ποιους κύπριους συγκεκριμένα αναφέρεται, είπε ότι δε θυμάται». 

Όπως αποκάλυψε ο κ. Βγενόπουλος υπάρχει μήνυση για διαρροή στοιχείων σε βάρος του κ. Αγγελή από το 2015 η οποία ωστόσο δεν έχει διερευνηθεί.

Ο ρόλος Παπαγγελόπουλου

Πυρά εξαπέλυσε και σε βάρος του νυν αναπληρωτή Δικαιοσύνης - και μάλιστα αρμόδιου για τα θέματα Διαφθοράς - Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. 

Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο περιστατικό καταγγέλλοντας δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του δημοσιογράφου και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. «Όταν στην υπόθεσή μου, συνενώθηκε μια δικογραφία, ο κ. Βαξεβάνης έκανε λόγο για πραξικόπημα στη Δικαιοσύνη.

Μετά από δύο ημέρες πήγε ο Παπαγγελόπουλος στη Βουλή και είπε ότι δεν θα ανεχθούμε πραξικοπήματα στη Δικαιοσύνη, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, έντεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «χρησιμοποιώντας» την ορολογία Βαξεβάνη ζήτησαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης να διατάξει έρευνα με αποτέλεσμα η εισαγγελέας Εφετών που χειριζόταν την υπόθεσή μου να βρεθεί ελεγχόμενη.

Μάλιστα, ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνοντας τους ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα και ότι είναι όλα νόμιμα αλλά επεσήμανε ότι παρακολουθεί τις δικαστικές εξελίξεις αυτής της υπόθεσης και άλλων».

«Από που και ως που;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της MIG. «Γιατί τον νοιάζει; Η Λαϊκή δεν έχει πάρει λεφτά από Ελληνες».

Θέλοντας να ενισχύσει τις καταγγελίες του σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της MIG αναφέρθηκε σε δυο δημοσιεύματα του ΕΘΝΟΥΣ τα οποία υπογράφει ο Δήμος Βερυκιος. Στο ένα δημοσίευμα δεν είναι ευκρινές τι υπονοεί ο δημοσιογράφος ωστόσο στο δεύτερο γίνεται αναφορά σε συνομιλία του κ. Παπαγγελόπουλου με τον επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου από τον οποίο ζητεί να αναθέσει συγκεκριμένη έρευνα για μια από τις λίστες στον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, «προκειμένου να έχουμε αποτέλεσμα».

«Αυτό συνιστά απευθείας παρέμβαση. Ο αναπληρωτής υπουργός επικοινωνεί άμεσα με εισαγγελέα και του λέει που να χρεώσει την έρευνα. Η κατάσταση εδώ έχει ξεφύγει», δήλωσε ο κ. Βγενόπουλος.

Τα δάνεια

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναφέρθηκε και στο γνωστό θέμα της ποινικής δίωξης του Στ. Ψυχάρη και την εμπλοκή στελεχών της Alpha Bank. Μαθαίνω ότι έχουν παραπεμφθεί 10 στελέχη της Alpha Bank για απιστία αναφορικά με την υπόθεση του δανείου του Στ. Ψυχάρη, σημείωσε.

Σας λέω εκ προοιμίου ότι αυτό είναι σχεδόν αδύνατο γιατί προϋποθέτει δόλο. Δέκα άτομα να ενεργήσουν εκ δόλου σημαίνει εγκληματική οργάνωση. Αυτός που το λέει αυτό δεν ξέρει πως λειτουργεί η τραπεζική. Για κάθε δάνειο υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία και η υπόθεση περνά από πολλές υπηρεσίες. Μιλάμε 40 με 50 άτομα. Είναι δυνατόν να υπάρχει δόλος σε όλους αυτούς. Θα πρέπει να υπάρχει κατάθεση που να λέει ότι κάποιος το επέβαλε. Σωστές ή λάθος οι τραπεζικές αποφάσεις δεν είναι ποινικά αδικήματα, τόνισε ο κος Βγενόπουλος.

Η επόμενη ημέρα

Ερωτηθείς για το τι περιμένει από εδώ και πέρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι κάποιοι θα ενδιαφερθούν. Είμαι στη διάθεση όσων θέλουν. Κατ’ εμέ οι καταγγελίες αυτές θα έπρεπε να κινητοποιήσουν οποιαδήποτε αρχή υπάρχει. Δεν εξαρτάται από εμένα. Εγώ το καθήκον μου το έχω κάνει.

Συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούν να μου βάλουν κομματική ταμπέλα». Τα προβλήματα που έχει ο τόπος είναι μεγάλα. Το θέμα της λειτουργίας του κράτους δικαίου είναι πολύ πιο σοβαρό. Χωρίς ανεξάρτητη δικαιοσύνη δεν έχουμε κράτος, έχουμε το απόλυτο μπάχαλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v