Συζητήσεις για πανευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά προγράμματα

Την ώρα που η Ελλάδα επιμένει στον μοναχικό δρόμο του «πρώτου πυλώνα», στην ΕΕ οι επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών ανέρχονται στο 60% του ΑΕΠ και συζητείται η δημιουργία πανευρωπαϊκών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.

Συζητήσεις για πανευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά προγράμματα

Στις αναπτυξιακές-επενδυτικές δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει ο ασφαλιστικός κλάδος στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, κατά την πρόσφατη εκδήλωση που ακολούθησε την 109η γενική συνέλευση των μελών της ΕΑΕΕ, άποψη με την οποία συμφώνησε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης.

Αξιοσημείωτη επίσης ήταν, στην ίδια εκδήλωση, η (μαγνητοσκοπημένη) ομιλία του προέδρου των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών (Insurance Europe) κ. Sergio Balbinot, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:

Πρώτον, η ασφαλιστική βιομηχανία αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή στην Ευρώπη, με συνολικό ποσό τοποθετήσεων που υπερβαίνει τα δέκα τρισεκατομμύρια ευρώ!

Δεύτερον, η ένωση των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών βρίσκεται σε διαβούλευση με κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα από τα καυτά ζητήματα είναι το κατά πόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν μέρος του αποκαλούμενου «πακέτου Γιούνκερ» για τη δημιουργία έργων υποδομής.

Τρίτον, το συνταξιοδοτικό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ακόμη και των πιο ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης, καθώς ενώ σήμερα σε κάθε συνταξιούχο αντιστοιχούν τέσσερις εργαζόμενοι, το 2050 η σχέση αυτή θα περιοριστεί μόλις στο δύο προς ένα. Μάλιστα, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού συνταξιοδοτικού προϊόντος.

Και τέταρτον, πως η έγκυρη ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών για το συνταξιοδοτικό πρόβλημα θα πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις κυβερνήσεις.

Αντίθετα, σύμφωνα με τα στελέχη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς:

• Ενώ στα 23 από τα 29 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργεί (εκτός του τρίτου) και ο δεύτερος πυλώνας των επαγγελματικών ταμείων είτε υποχρεωτικά, είτε προαιρετικά στηριζόμενος σε κρατικά κίνητρα, η Ελλάδα εξακολουθεί να περιμένει τα πάντα μόνο από τον πρώτο πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης.

• Στην Ελλάδα η σχέση ασφαλισμένων ανά συνταξιούχο είναι πολύ πιο επαχθής σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα το πρόβλημα στη χώρα μας είναι εντονότερο.

• Οι επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ανέρχονται περίπου σε 12 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο καθόλου ευκαταφρόνητο 6% του ΑΕΠ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσεγγίζει το 60%.

• Η ελληνική οικονομία έχει πολύ μεγάλα περιθώρια προσέλκυσης υψηλών επενδύσεων μέσα από την τόνωση του ασφαλιστικού κλάδου, ή από μέσα από τη μείωση του κινδύνου της χώρας, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τις μεγαλύτερες τοποθετήσεις του κλάδου σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία.

«Είναι εντελώς παράλογο όταν στην Ευρώπη -όπου ο κλάδος ζωής έχει δεκαπλάσια διείσδυση από την Ελλάδα- μιλούν για πανευρωπαϊκά ασφαλιστικά προϊόντα, στην Ελλάδα να επιμένουμε μόνο στο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης, το οποίο βεβαίως θα παραμείνει, αλλά δεν θα είναι επαρκές για την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v