Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντεπίθεση Τσίπρα κατά των «4» του Βίσεγκραντ

Μιλούν για φράχτες αλλά αντιμετωπίζουν οι ίδιες φράχτη από τη Μ. Βρετανία, τόνισε ο πρωθυπουργός. Ζητά λύσεις με σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Θετικό κλίμα για Ελλάδα, προβληματισμό για Τουρκία διαπιστώνουν κυβερνητικές πηγές. Οι τρεις βασικές προτεραιότητες.

Αντεπίθεση Τσίπρα κατά των «4» του Βίσεγκραντ

Το πρωϊ της Παρασκευής (11 ώρα Ελλάδος) αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρ. Ολαντ. Η συνάντηση την οποία είχε ουσιαστικά προαναγγείλει το πρωϊ το Euro2day.gr  θα έχει αντικείμενο εκτός από τα μεγάλα θέματα της Συνόδου Κορυφής την εν εξελίξη διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση. 

Σε ότι αφορά την Σύνοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πώς το κλίμα για την Ελλάδα ήταν θετικό κατά τη σημερινή συζήτηση για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι 28 αναγνώρισαν τη γενικότερη πρόοδο της Ελλάδας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και ειδικότερα στην κατασκευή και τη λειτουργία των hotspots.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπήρξε προβληματισμός για τη στάση της Τουρκίας αφενός ως προς την υλοποίηση της δέσμευσής της για μείωση των ροών και αφετέρου ως προς τη μη πρόθυμη συνεργασία της στην υλοποίηση της συμφωνίας για το έργο επιτήρησης του ΝΑΤΟ.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως η Γερμανία άσκησε πίεση στις χώρες του Βίσεγκραντ για τις γενικότερες επιλογές τους και την πολιτική που ακολούθησαν μέχρι σήμερα.

Τέλος, οι τρεις βασικές προτεραιότητες της Ελλάδας, όπως τις έθεσε η ελληνική πλευρά αφορούν τη λειτουργία του σχήματος μετεγκατάστασης, την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία και να αποδώσει η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη μείωση των ροών.

Η παρέμβαση Τσίπρα

Κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση ο Αλ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στην αντίφαση μεταξύ του δόγματος για όλο και μεγαλύτερη πολιτική ενότητα στην ΕΕ και τις μονομερείς ενέργειες ορισμένων χωρών στο θέμα του προσφυγικού.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την «βαθύτατη και σοβαρότατη αντίθεση», μεταξύ του «Εver closer Europe» στο βόρειο άκρο της Ευρώπης και των “μονομερών ενεργειών” που δημιουργούν πλήγματα στο άλλο άκρο της.

Δεύτερον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Μ. Βρετανία πρέπει να βοηθηθεί στις σχέσεις της με την Ευρώπη, αλλά όχι καταστρατηγώντας το κοινοτικό κεκτημένο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν η κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι ό,τι τη συμφέρει και την εξυπηρετεί και η συζήτηση δε γίνεται στη βάση αξιών, αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Απευθυνόμενος στις χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ενώ μιλούν για φράχτες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που αντιμετωπίζουν από τη Μ. Βρετανία είναι επίσης ένας φράχτης (αναφερόμενος στην αναστολή των κοινωνικών επιδομάτων για ευρωπαίους πολίτες).

Τέλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθούν συνολικές και συλλογικές λύσεις για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν είναι εφικτό, καλύτερα να καθυστερήσει το κείμενο συμπερασμάτων, έως ότου βρεθούν οι λύσεις στις οποίες θα έχουν συμφωνήσει όλοι μαζί.

«Δεν είναι λύση οι φράχτες»

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Προσερχόμενος στη σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρεις κρίσεις παράλληλα. Τη χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση ασφάλειας και την προσφυγική κρίση».

«Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά ενωμένοι και αλληλέγγυοι παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης, αλλά και στην νοτιοανατολική και στη μεσογειακή πλευρά της» προσέθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Η λύση στην προσφυγική κρίση δεν είναι το χτίσιμο φραχτών και η προώθηση του ρατσισμού στην Ευρώπη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν μπορεί να είναι μόνο για κάποιους και για κάποιους άλλους 'α λα καρτ'».

Η συμφωνία με τη Βρετανία στο επίκεντρο

Η συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία και το προσφυγικό θα κυριαρχήσουν τόνισε η Αγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής. 

Όπως είπε θέλαμε να διοργανώσουμε τη συνάντηση των 11 κρατών αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το κάνουμε λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία και αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να βγάλουμε συμπεράσματα και να δούμε πως θα συνεχίσουμε», τόνισε.

Όπως είπε η μετανάστευση είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα. «Πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα και χρειαζόμαστε ξεκάθαρα δεδομένα». Πρέπει να πολεμήσουμε τους διακινητές και να βρούμε νόμιμους τρόπους να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έρχονται από τη Συρία.

Είναι εφικτή μια συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία υποστήριξε από την πλευρά του ο Φρ. Ολαντ. «Θέλω το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια σεβόμενο τις ευρωπαϊκές αρχές». Όπως είπε ο γάλλος πρόεδρος πρέπει η Βρετανία να σκεφτεί και τις άλλες χώρες. Πρέπει να προχωρήσει η Ευρώπη πιο ισχυρή προς το μέλλον.

Την πρόθεσή του να συμφωνήσει μόνο εάν η πρόταση της ΕΕ είναι «καλή», εξέφρασε ο Ντέιβιντ Καμέρον, προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε σημαντική δουλειά να κάνουμε σήμερα και αύριο. Θα είναι δύσκολα. Θα παλέψω για τη Βρετανία και αν υπάρξει μια καλή συμφωνία, θα την πάρω. Αλλά δεν θα συμφωνήσω σε κάτι που δεν απαντά σε αυτό που χρειαζόμαστε. Νομίζω πως είναι πιο σημαντικό να το κάνουμε σωστά από το να το κάνουμε γρήγορα. Αλλά με καλή θέληση και σκληρή δουλειά μπορούμε να πάρουμε μια καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία».

O ίδιος δήλωσε ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του: «Έχουμε ανάγκη μια αξιόπιστη συμφωνία (...), που θα είναι αρκετά ισχυρή προκειμένου να πείσουμε τους Βρετανούς να υποστηρίξουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» εξήγησε ο Κάμερον ενώπιον των υπολοίπων 27 ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Στο στόχαστρο η Αυστρία

Η χώρα πάντως που αντιμετωπίζει μεγάλη κριτική είναι η Αυστρία. Και αυτό γιατί ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει ημερησίως την είσοδο μόνον σε 80 αιτούντες άσυλο, και τη διέλευση μόνο 3.200 προσφύγων ημερησίως.

Σύμφωνα με τις κοινοτικές πηγές, οι ανησυχίες αυτές εκφράστηκαν κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση στις Βρυξέλλες αξιωματούχων της ΕΕ -μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και εκπρόσωπος της ολλανδικής Προεδρίας- με τους ηγέτες της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Σλοβενίας.

Μάλιστα σήμερα ο αρμόδιος επίτροπος Αβραμόπουλος απέστειλε επιστολή στην κυβέρνηση της Αυστρίας ξεκαθαρίζοντας ότι η πρακτική αυτή είναι παράνομη με βάση τις ευρωπαϊκές συνθήκες. 

Απορρίπτοντας σήμερα την κριτική στην αυστριακή στάση, η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ επισήμανε πως δεν πρόκειται για "εικονική λύση", όπως την επέκρινε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά για "προσωρινή εναλλακτική λύση", καθώς, όπως πρόσθεσε η Αυστριακή υπουργός, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει «κοινή ευρωπαϊκή λύση, την οποία φυσικά και υποστηρίζει σύσσωμη η αυστριακή κυβέρνηση».

Η Αυστρία είχε αποφασίσει τον περασμένο μήνα ότι μέσα στο 2016 θα υποδεχθεί μόνο 37.500 αιτούντες άσυλο, έναντι των 90.000 που είχε δεχθεί πέρυσι και που αντιπροσωπεύουν σε ποσοστό 1% του αυστριακού πληθυσμού.

Να μειωθούν οι ροές

Σύμφωνα με το Reuters στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου οι ηγέτες θα καταλήγουν ότι «οι ροές που φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία παραμένουν υπερβολικά υψηλές» και ότι ζητούν «ουσιαστική και διατηρήσιμη μείωησ του αριθμού». Διπλωμάτης δήλωσε σχετικά ότι οι ροές πρέπει να ανακοπούν μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό στα μέσα Μαρτίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v