Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείσιμο συνόρων με ΠΓΔΜ στηρίζουν τέσσερις χώρες

Ετοιμοι να βοηθήσουν την ΠΓΔΜ στο κλείσιμο των συνόρων με Ελλάδα οι τέσσερις του Βίζεγκαρντ. Αστυνομικοί των τεσσάρων κρατών βοηθούν ήδη στα σύνορα της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός. Θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Νίκο Κοτζιά. Διαφωνεί με τα σχέδια η Γερμανία.

Κλείσιμο συνόρων με ΠΓΔΜ στηρίζουν τέσσερις χώρες

Oι ηγέτες της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας είναι έτοιμοι να στηρίξουν τις βαλκανικές χώρες στο κλείσιμο των συνόρων τους με την Ελλάδα, δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Bohuslav Sobotka.

O ίδιος ανέφερε ότι οι συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για τη μείωση της ροής των προσφύγων από την Ελλάδα δεν έχουν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Η τρέχουσα κατάσταση, όπου έως και 3.000 έρχονται στην Ελλάδα κάθε ημέρα, σίγουρα δεν είναι αυτό που έχουμε κατά νου», δήλωσε στο Reuters. «Οι τέσσερις του Βίζεγκαρντ (V4) καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι να επικεντρωθούν στο μονοπάτι από τα δυτικά Βαλκάνια και να δείξουν αλληλεγγύη με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και να τις βοηθήσουν με την προστασία των συνόρων τους», πρόσθεσε.

«Ήδη αστυνομικοί από χώρες του V4 βοηθούν στα σύνορα της ΠΓΔΜ, είμαστε προετοιμασμένοι να ενισχύσουμε τη βοήθειά μας αν χρειαστεί», σημείωσε.

Η ομάδα του Βίζεγκαρντ αποτελείται από την Τσεχία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Οι κυβερνήσεις των τεσσάρων κρατών συναντώνται τη Δευτέρα στην Πράγα για την 25η επέτειο της σύστασης της ομάδας. 

Ο κ. Sobotka ανέφερε πως θα συζητήσει τα σχέδιά του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά την Τρίτη, πριν από τη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Η Γερμανία διαφωνεί με τα μέτρα που προτείνουν οι τέσσερις χώρες, καθώς εκτιμά πως το κλείσιμο των βαλκανικών συνόρων με την Ελλάδα μπορεί να υπονομεύσει τη συμφωνία με την Τουρκία και να οδηγήσει στη συσσώρευση προσφύγων στην Ελλάδα.

Κομισιόν: Σε συνεργασία με την Αθήνα οι ενέργειες της ΕΕ

«Οποιαδήποτε δράση στα σύνορα της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αναλαμβάνεται σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και τη Frontex", δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης Ερνστ Τόβε.

Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, η Επιτροπή καλωσορίζει τη βοήθεια από κράτη-μέλη της ΕΕ προς την ΠΓΔΜ για να στηρίξουν τους ελέγχους στα σύνορά της με την Ελλάδα. Η Ερνστ Τόβε ανέφερε ότι επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρωπαϊκής βοήθειας έχουν δοθεί στην ΠΓΔΜ για να βελτιώσει τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά της και συγκεκριμένα για να διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι και καλύτερη εποπτεία των συνόρων, καθώς και ταυτοποίηση και καταγραφή των υπηκόων τρίτων χωρών.

Η Ερνστ Τόβε τόνισε ότι η βοήθεια αυτή δεν χρηματοδοτεί το χτίσιμο κανενός φράχτη, γιατί όπως είπε, «το έργο της Επιτροπής στοχεύει στη διαχείριση των συνόρων και όχι στο κλείσιμό τους».

Σχετικά με την κατασκευή των hot spots στα ελληνικά νησιά, η ίδια εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες και πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένουν πως κι άλλα hot spots θα είναι λειτουργικά.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο οι δραστηριότητες στα σύνορα της ΠΓΔΜ οδηγούν στην απομόνωση της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι η Επιτροπή κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τα κράτη-μέλη της στη διαχείριση αυτής της άνευ προηγουμένου μεταναστευτικής ροής και πρόσθεσε ότι η απάντηση της ΕΕ για την προσφυγική κρίση θα δοθεί σε συνεργασία με την Ελλάδα και όχι κατά της Ελλάδας.

Τόνισε, παράλληλα, ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής, υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στην καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί αυτή η τάση βελτίωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v