Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Grant Thornton: «Καμπανάκι» για αλλαγές στα ΔΣ των εταιριών

Αναγκαία η ύπαρξη έμφασης στη νέα ψηφιακή εποχή από τους επικεφαλής των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την Grant Thornton.

Grant Thornton: «Καμπανάκι» για αλλαγές στα ΔΣ των εταιριών

Η σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρήσεων θα πρέπει να αναβαθμιστεί ως προς την αντίληψή της σε θέματα εξελίξεων στις νέες τεχνολογίες, με στόχο την ανταπόκρισή τους στις ανάγκες του 21ου αιώνα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα παγκόσμιας έρευνας της Grant Thornton, "Εταιρική Διακυβέρνηση: Η σημασία που δίνεται από τη Διοίκηση".

Η έρευνα επισημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για βελτίωση στη λειτουργία των ΔΣ, τα οποία θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις σχετικές προκλήσεις. Επίσης, τονίζεται ότι εάν τα ΔΣ δεν αλλάξουν την τρέχουσα λειτουργία τους, θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στην απαραίτητη ποικιλομορφία σκέψης και δεν θα έχουν τις ανάλογες δεξιότητες που απαιτούνται για να παρέχουν με αποτελεσματικό τρόπο τις συμβουλές τους προς τη Διοίκηση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έρευνα της Grant Thornton αντλεί στοιχεία από συνεντεύξεις με επιχειρηματίες και μέλη ΔΣ παγκοσμίως. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ερωτηθέντες επιθυμούν τα μέλη του ΔΣ να έχουν καλύτερη γνώση του κλάδου δραστηριοποίησης, με το 62% των ερωτηθέντων να αναφέρουν ότι πρόκειται για σημαντικό παράγοντα. Επιπλέον, το 86% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα μέλη ΔΣ θα πρέπει να προτείνουν νέες ιδέες στις διοικήσεις. Ωστόσο, ένα σοβαρό θέμα που προέκυψε από τις συνεντεύξεις με τα μέλη ΔΣ είναι η έλλειψη εμπειρίας στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής.

Ο Βασίλης Μονογυιός, Partner, Operational Advisory, Grant Thornton Greece, ανέφερε σχετικά με το θέμα αυτό: «Ο ρόλος των ΔΣ δεν είναι μόνο να ενημερώνεται για τα επίκαιρα θέματα και να παρέχει πολύ γενικές κατευθύνσεις για τη στρατηγική, αλλά επίσης θα πρέπει να αντιλαμβάνεται πως οι νέες τεχνολογίες θα είναι μέρος αυτής της στρατηγικής. Η ελλιπής γνώση των τεχνολογιών πληροφορικής αποτελεί ένα σοβαρό κενό. Οι ψηφιακές δυνατότητες έχουν προκαλέσει ριζικές αλλαγές στις αγορές και έχουν επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το επιχειρείν, χωρίς, όμως, να έχουν την αντίστοιχη επιρροή στην ατζέντα των ΔΣ. Οι νέες τεχνολογίες γεννούν νέες ιδέες και καινοτομίες. Είναι πολύ σημαντικό, για τις επιχειρήσεις που προσανατολίζονται στην αξιοποίηση συνεχώς αυξανόμενων δυνατοτήτων της τεχνολογίας, να αξιοποιήσουν αυτό το στρατηγικό τους πλεονέκτημα στη λήψη αποφάσεων. Δεν ισχυρίζομαι φυσικά ότι η εμπειρία των μελών ΔΣ για την εταιρεία, τον κλάδο και την οικονομία γενικότερα δεν παραμένει ο παράγοντας με την πιο υψηλή σημασία. Κατά τη γνώμη μου όμως, τα ΔΣ θα πρέπει να αναβαθμιστούν στην κατανόηση των νέων τεχνολογιών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του 21ου αιώνα με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Η νέα έρευνα της Grant Thornton, Εταιρική Διακυβέρνηση: Η σημασία που δίνεται από τη Διοίκηση, διερευνά τρεις σημαντικές πτυχές της εταιρικής διακυβέρνησης: την εταιρική κουλτούρα, τον στρατηγικό σχεδιασμό και τη σύνθεση Διοικητικών Συμβουλίων, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τις επιχειρήσεις παγκοσμίως.
Τα δεδομένα της έρευνας προέρχονται από περισσότερες των 1.800 συνεντεύξεων με ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων σε 36 χώρες και 82 διεξοδικές συνεντεύξεις με μέλη ΔΣ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v