Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένη η Ευρώπη για τη Σένγκεν και τα σύνορα

Τη στιγμή που ο Αυστριακός ΥΠΕΞ δηλώνει ότι «η Ελλάδα θα αλλάξει τη στάση της αν κλείσουν τα βόρεια σύνορα πάνω από ένα 24ωρο», ο Σ. Γκάμπριελ χαρακτηρίζει «ψευτολύση» τον αποκλεισμό από τη Σένγκεν και ζητά άμεσα ελάφρυνση χρέους. Διχασμός μεταξύ Κομισιόν και V4.

Διχασμένη η Ευρώπη για τη Σένγκεν και τα σύνορα

Καθ' οδόν προς την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης η Ευρώπη πασχίζει να βρει βηματισμό στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Το γεγονός αναδύεται ανάγλυφα από τις δηλώσεις παραγόντων τις τελευταίες ημέρες. 

Ετσι, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών μέσω συνέντευξης στα ΝΕΑ προκαλεί δηλώνοντας ότι «εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερο από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς πιστεύει πως το κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια θα στείλει μήνυμα στους πρόσφυγες να μην ξεκινήσουν για την Ευρώπη. «Οι πρόσφυγες ξεκινούν όταν ξέρουν ότι γρήγορα θα φτάσουν στην Ευρώπη. Εάν δεν υπάρχει αυτή η προοπτική, τότε όλο και λιγότεροι θα πάρουν τον δρόμο», είπε. «Πρέπει να μειώσουμε τις ροές προσφύγων. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνον αν τους σταματήσουμε σε κάποια σύνορα».

Στην ίδια γραμμή, η οικονομική πτέρυγα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) καλεί την καγκελάριο να δείξει την πυγμή της. Μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt, ο Γεν. Γραμματέας του ισχυρού Οικονομικού Συμβουλίου της CDU Βόλφγκανγκ Στάιγκερ προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί ευρωπαϊκή συμφωνία στο προσφυγικό, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να αποκλειστεί από τον χώρο Σένγκεν.

Ως αιτία γι' αυτόν τον αποκλεισμό ο Στάιγκερ ανέφερε το κόστος. Σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα για ένα χρονικά περιορισμένο διάστημα, οι απώλειες θα ήταν μικρότερες από τη συνέχιση αυτής της ανοιχτής πολιτικής προς τους πρόσφυγες. «Οι βασικές προϋποθέσεις για να μείνουν τα σύνορα σε ολόκληρη την Ευρώπη ανοιχτά δεν μπορούν να εξασφαλιστούν από όλα τα κράτη-μέλη», τόνισε ο Στάιγκερ.

Γκάμπριελ: Ψευτολύση το κλείσιμο συνόρων

Και ενώ ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών (σ.σ. η χώρα έχει για αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ) στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα φέρεται να μετέφερε την αντίθεσή του στις μονομερείς ενέργειες άλλων χωρών για την αντιμετώπιση του "κοινού" προβλήματος, όπως οι φράκτες στα σύνορα, η Ελλάδα βρήκε έναν ακόμα σύμμαχο στο πρόσωπο του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Σ. Γκάμπριελ.

Σε μακροσκελές άρθρο του που δημοσιεύει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των πρωθυπουργών από την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχία και τη Σλοβακία με θέμα το μπλοκάρισμα των συνόρων στην ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) έκανε έκκληση προς την ΕΕ να μην αποκλείσει την Ελλάδα. «Ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους-μέλους είναι "ψευτολύση" που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο», υποστηρίζει.

Ο Γκάμπριελ κάνει αναφορά και στην κρίση χρέους, υποστηρίζοντας ότι από τα 200 δισ. ευρώ που έλαβε ως βοήθεια η Ελλάδα από το 2010 μέχρι το 2105, τα 145 δισ. δόθηκαν για την αποπληρωμή χρεών και δεν συνέβαλαν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. «Ενεργοποιούμε δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων για να σταθεροποιήσουμε το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά δεν κατορθώσαμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, την πραγματική οικονομία και τις κοινωνικές συνθήκες των ανθρώπων στις χώρες που παίρνουν τη βοήθεια, με αποτέλεσμα να διογκώνεται η δυσαρέσκεια για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης στους δανειστές και στους δανειζόμενους, παρατηρεί ο Γκάμπριελ, ζητώντας να αλλάξει αυτή η πολιτική για να μην επιταχυνθεί η διαδικασία κατάρρευσης της Ευρώπης.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάρος στις επενδύσεις, στην αναπτυξιακή πολιτική και στη δίκαιη κατανομή βαρών», υποστηρίζει ο Γερμανός αντικαγκελάριος ζητώντας ελαφρύνσεις για την Ελλάδα. «Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει με σοβαρότητα τις μεταρρύθμισες, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το ελληνικό χρέος, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους, π.χ. με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ειδάλλως απειλείται με κοινωνικές ταραχές και ακυβερνησία.

Σε σχέση με αυτή την κατάσταση, οι σχεδόν εβδομαδιαίες προειδοποιήσεις από την Κομισιόν, ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τη εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ηχεί ως κυνισμός».

Visegrad: Ζητούν Plan B για να κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας

Οι 4 χώρες του Visegrad (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία) συμφώνησαν στην ανάγκη να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αλλά και στην επιτάχυνση της δημιουργίας ενός κοινού φορέα για τα σύνορα.

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, B. Sobotka, μεταδίδει το Reuters.
Ανέφερε ακόμη ότι τα βαλκανικά κράτη χρειάζονται συνδρομή στην φύλαξη των συνόρων τους.

Ο Τσέχος πρόσθεσε πως οι 4 χώρες συμφώνησαν επίσης ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί το Σχεδίο δράσης ΕΕ- Τουρκίας που έχει συμφωνηθεί. Συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρχουν έτοιμα εναλλακτικά σχέδια.

Την προετοιμασία ενός "Σχεδίου Β" για την προστασία των συνόρων της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ ζήτησε και ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Robert Fico την Δευτέρα. «Βασιζόμαστε στο ότι θα λειτουργήσει το σχέδιο δράσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Και θα ήθελα να δω μια ευχάριστη έκπληξη από τους Έλληνες συναδέλφους» ανέφερε ο κ. Fico μετά από διάσκεψη των τεσσάρων χωρών. «Αλλά πρέπει να παραδεχθώ ότι είμαι απαισιόδοξος. Αυτός είναι ο λόγος που μιλήσαμε και για ένα Σχέδιο Β που θα διασφαλίζει τα σύνορα της ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας» πρόσθεσε.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός B. Borisov τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αλλά όχι των εσωτερικών.

Πριν τη συνεδρίαση των κρατών του Visegrad ο B. Sobotka είχε αναφέρει πως οι ηγέτες της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας είναι έτοιμοι να στηρίξουν τις βαλκανικές χώρες στο κλείσιμο των συνόρων τους με την Ελλάδα.

O ίδιος ανέφερε ότι οι συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για τη μείωση της ροής των προσφύγων από την Ελλάδα δεν έχουν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Η τρέχουσα κατάσταση, όπου έως και 3.000 έρχονται στην Ελλάδα κάθε ημέρα, σίγουρα δεν είναι αυτό που έχουμε κατά νου», δήλωσε στο Reuters. «Οι τέσσερις του Βίζεγκαρντ (V4) καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι να επικεντρωθούν στο μονοπάτι από τα δυτικά Βαλκάνια και να δείξουν αλληλεγγύη με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και να τις βοηθήσουν με την προστασία των συνόρων τους», πρόσθεσε.

«Ήδη αστυνομικοί από χώρες του V4 βοηθούν στα σύνορα της ΠΓΔΜ, είμαστε προετοιμασμένοι να ενισχύσουμε τη βοήθειά μας αν χρειαστεί», σημείωσε.

Ο κ. Sobotka ανέφερε πως θα συζητήσει τα σχέδιά του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά την Τρίτη, πριν από τη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Η Γερμανία διαφωνεί με τα μέτρα που προτείνουν οι τέσσερις χώρες, καθώς εκτιμά πως το κλείσιμο των βαλκανικών συνόρων με την Ελλάδα μπορεί να υπονομεύσει τη συμφωνία με την Τουρκία και να οδηγήσει στη συσσώρευση προσφύγων στην Ελλάδα.

Κομισιόν: Σε συνεργασία με την Αθήνα οι ενέργειες της ΕΕ

«Οποιαδήποτε δράση στα σύνορα της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αναλαμβάνεται σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και τη Frontex", δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης Ερνστ Τόβε.

Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, η Επιτροπή καλωσορίζει τη βοήθεια από κράτη-μέλη της ΕΕ προς την ΠΓΔΜ για να στηρίξουν τους ελέγχους στα σύνορά της με την Ελλάδα. Η Ερνστ Τόβε ανέφερε ότι επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρωπαϊκής βοήθειας έχουν δοθεί στην ΠΓΔΜ για να βελτιώσει τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά της και συγκεκριμένα για να διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι και καλύτερη εποπτεία των συνόρων, καθώς και ταυτοποίηση και καταγραφή των υπηκόων τρίτων χωρών.

Η Ερνστ Τόβε τόνισε ότι η βοήθεια αυτή δεν χρηματοδοτεί το χτίσιμο κανενός φράχτη, γιατί όπως είπε, «το έργο της Επιτροπής στοχεύει στη διαχείριση των συνόρων και όχι στο κλείσιμό τους».

Σχετικά με την κατασκευή των hot spots στα ελληνικά νησιά, η ίδια εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες και πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένουν πως κι άλλα hot spots θα είναι λειτουργικά.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο οι δραστηριότητες στα σύνορα της ΠΓΔΜ οδηγούν στην απομόνωση της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι η Επιτροπή κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τα κράτη-μέλη της στη διαχείριση αυτής της άνευ προηγουμένου μεταναστευτικής ροής και πρόσθεσε ότι η απάντηση της ΕΕ για την προσφυγική κρίση θα δοθεί σε συνεργασία με την Ελλάδα και όχι κατά της Ελλάδας.

Τόνισε, παράλληλα, ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής, υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στην καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί αυτή η τάση βελτίωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v