Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται το... ψάξιμο στην κεντροαριστερά

Τα φλερτ, οι αποστάσεις και οι διεργασίες για τον τρίτο ισχυρό «προοδευτικό» πόλο. Η πρόθεση του Θεοδωράκη και η στρατηγική της Γεννηματά. Η πρόσκληση της ΔΗΜΑΡ και ο όρος του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.

Συνεχίζεται το... ψάξιμο στην κεντροαριστερά

Τον ρόλο τους στο νέο πολιτικό σκηνικό συνεχίζουν να αναζητούν τα κόμματα της λεγόμενης κεντροαριστεράς.

Με δεδομένα από τη μία τη μνημονιακή πολιτική που αναγκάζεται να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση και από την άλλη τη στροφή της ΝΔ προς το κέντρο ύστερα από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ και ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. (του Γιώργου Παπανδρέου) και σε μικρότερο βαθμό η Ένωση Κεντρώων επιχειρούν να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους, με φόντο το καλύτερο δυνατό πλασάρισμά τους στον ιδεολογικοπολιτικό χάρτη της επόμενης μέρας.

Με τις παρούσες συνθήκες, κανείς από τους «εμπλεκομένους» στις συζητήσεις -τουλάχιστον επισήμως και σε επίπεδο ηγεσίας- δεν δείχνει διατεθειμένος να συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο καταγγέλλουν ομόφωνα, ούτε φυσικά και με την αξιωματική αντιπολίτευση στη... νέα της μορφή.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διεργασίες στον μεσαίο χώρο έχουν ξεκινήσει, κυρίως σε διερευνητικό στάδιο, με σκοπό τη δημιουργία ενός ισχυρού αυτόνομου τρίτου πόλου -μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ- και με όλους τους ενδιαφερόμενους να δηλώνουν παρών και να βάζουν τους δικούς τους όρους στο... παιχνίδι.

«Δεν αρκούν»

Έτσι, για παράδειγμα, ο Σταύρος Θεοδωράκης, που δέχεται έντονες πιέσεις εκ... δεξιών, αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να συνδιεκδικήσει με τη Φώφη Γεννηματά την προεδρία ενός νέου μεταρρυθμιστικού κινήματος, εφόσον πεισθεί ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «έχει όντως αποφασίσει να μετάσχει σε ένα νέο ευρύτερο κεντρώο σχήμα, απαλλασσόμενη από τους μηχανισμούς του κόμματός της». Όπως λέει (Καθημερινή), «έχω υπάρξει στη ζωή μου πολύ τολμηρός για να με φοβίσει μια πρόταση για εκλογή από τη βάση». Παράλληλα, φροντίζει να αφήσει και αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο -σημειωτέον- έχουν εκθειάσει αρκετά στελέχη του Ποταμιού και θέλοντας να σταματήσει πιθανή διαρροή στελεχών του προς τη ΝΔ: «Δεν θα γίνει μεταρρυθμιστικό κόμμα δια της μεταγραφής ή δια της αντιγραφής. Θα πρέπει να προσπαθήσει μόνη της. Προς το παρόν παραμένει ένα συντηρητικό κόμμα... Τα ωραία λόγια δεν αρκούν», τονίζει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά θέλει να κρατήσει διακριτές αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, αντιτείνοντας την «υπευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ σε κάθε δύσκολη στιγμή για τον τόπο».

Σε όλη την Ευρώπη, όπως λέει, υπάρχουν η δεξιά (Λαϊκό Κόμμα) και η σοσιαλδημοκρατία (Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα), κάτι που δεν συμβαίνει στη χώρα μας. Το κενό που υπάρχει, υποστηρίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται στην αναποτελεσματικότητα στην καθημερινότητα του πολίτη και προφανώς φιλοδοξεί να καλύψει το κόμμα της, ως βασικός κορμός μιας ευρύτερης «προοδευτικής» συμμαχίας. Πάγια θέση της είναι ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία να συμμετέχουν και τα δύο μεγάλα κόμματα, προκειμένου να αναλάβουν την ευθύνη και κατ' επέκταση να φθαρούν έχοντας στα χέρια τους τις «καυτές πατάτες» της οικονομίας και του προσφυγικού.

«Ας ψάξουν αλλού»

Ο εταίρος της κ. Γεννηματά στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, απευθύνει επίσης ένα σαφές προσκλητήριο στο σύνολο του χώρου της ευρύτερης σοσιαλδημοκρατίας. Κλείνει την πόρτα του ενδεχόμενου κυβερνητικής συνεργασίας στον ΣΥΡΙΖΑ (ας ψάξουν αλλού για συνενόχους, λέει), χαρακτηρίζει «περισσότερο αναγκαία από ποτέ μία μεγάλη προοδευτική συμπαράταξη» και προσκαλεί όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού κέντρου σε μια «ευρεία συμπαράταξη, με βάση προγραμματικές θέσεις και μία μεταρρυθμιστική ατζέντα».

Από την πρόσκληση μάλιστα δεν αποκλείει και το Ποτάμι. «Προσωπικά, θα ήθελα να κλειστούμε όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, κινήσεων και ανένταχτες προσωπικότητες του χώρου σε ένα δωμάτιο και να βγούμε από εκεί μόνο όταν θα συμφωνήσουμε σε μία μεγάλη συμπαράταξη», επισημαίνει (Παρασκήνιο).

Τέλος, εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησής του Γιώργος Πεταλωτής τάσσεται υπέρ κάθε πρότασης διερεύνησης και συζήτησης στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Αλίμονο όμως αν σκεφτεί κανείς να παίξει για άλλη μια φορά με τις αγωνίες μιας υπό αφύπνιση παράταξης. Γιατί τότε θα χαρίσουμε τα πάντα στην προοπτική Τσίπρα-Μητσοτάκη», δηλώνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v