Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη μέχρις εσχάτων για τον μεγάλο διαγωνισμό του Κτηματολογίου

Σε νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, θα αποφασιστεί η τύχη του μεγάλου διαγωνισμού για την κτηματογράφηση του 70% της χώρας, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Οι καταγγελίες και οι πιέσεις.

Μάχη μέχρις εσχάτων για τον μεγάλο διαγωνισμό του Κτηματολογίου

Εν μέσω των απίστευτων πιέσεων που ασκούνται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και τους συνδέσμους των μελετητικών γραφείων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης (φωτό) άφησε σήμερα ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης του περίφημου διαγωνισμού «ΚΤΙΜΑ 13» για την κτηματογράφηση σχεδόν του 70% της χώρας.

Η διοίκηση της ΕΚΧΑ ΑΕ, που διαχειρίζεται το έργο σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, είχε προγραμματίσει συνάντηση την Τετάρτη, ώστε να αποφασίσει την ακύρωση του «ΚΤΙΜΑ 13», που στην ουσία είναι 28 διαγωνισμοί για αντίστοιχες περιοχές της χώρας, συνολικού ύψους 570 εκατ. ευρώ. Η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΧΑ αναβλήθηκε για την προσεχή Δευτέρα καθώς είχαν συγκεντρωθεί μηχανικοί που αντιδρούν στην ακύρωση του διαγωνισμού.

Σήμερα ο κ. Σκουρλέτης υποσχέθηκε στους εκπροσώπους του Συνδέσμου Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου (ΣΕΓΕΚ), του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) πως θα υπάρξει νέα συνάντηση. Στη νέα συνάντηση θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ΕΚΧΑ ΑΕ «και θα αναζητηθεί η προσφορότερη λύση για το ζήτημα είτε με την επαναπροκήρυξη του Διαγωνισμού είτε στο πλαίσιο του υφιστάμενου, με γνώμονα τη διαφύλαξη του Δημόσιου συμφέροντος και της νομιμότητας».

Αφορμή για την ακύρωση είναι η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έπειτα από καταγγελίες της ισπανικής εταιρείας Tragsatec για προσυμφωνημένες χαμηλές εκπτώσεις στους 22 από τους 28 διαγωνισμούς. Οι Ισπανοί συμμετείχαν στον διαγωνισμό και υποστηρίζουν πως οι ελληνικές εταιρείες είχαν προσυμφωνήσει τα αποτελέσματα, καταγγελίες που διαψεύδουν τα μελετητικά γραφεία που ασχολούνται με την κτηματογράφηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v