Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Ελπίδες ανάκαμψης στην κυπριακή αγορά

Η ανάκαμψη της οικονομίας και οι θεσμικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό δημιουργούν θετικές προοπτικές για τον ασφαλιστικό κλάδο στο Νησί της Αφροδίτης. Οι θέσεις των ελλαδικών ομίλων στην τοπική αγορά, οι ΕΠΥ και το Solvency II.

Ασφαλιστικές: Ελπίδες ανάκαμψης στην κυπριακή αγορά

Μετά την περυσινή σταθεροποίηση της αγοράς, τα οφέλη από τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και από τις θεσμικές αλλαγές για την αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού προβλήματος της χώρας, προσδοκούν να καρπωθούν σε βάθος χρόνου οι κυπριακές ασφαλιστικές εταιρείες.

Το 2015 η παραγωγή σταθεροποιήθηκε στα επίπεδα του 2014, διακόπτοντας την πτωτική «μνημονιακή» της πορεία.

Ειδικότερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία του εννεαμήνου, το σύνολο των μικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων των γενικών κλάδων (συμπεριλαμβανομένων ασφαλίστρων ατυχημάτων και υγείας από εταιρείες ζωής) αυξήθηκαν κατά 0,1%, ενώ το σύνολο μικτών ασφαλίστρων του κλάδου ζωής (μη συμπεριλαμβανομένων των ασφαλίστρων ατυχημάτων και υγείας από εταιρίες ζωής) ανέβηκε κατά 0,4%.

Από τις εταιρείες του κλάδου ζωής, τα υψηλότερα μερίδια αγοράς σημείωσαν η Eurolife (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου) με 27,3%, η CNP με 23,4% και η Universal Life με 15,1%, ενώ σε ό,τι αφορά στις εταιρείες με ελλαδικό ενδιαφέρον, σημειώνουμε το 7,92% της Allianz Hellas, το 7,31% της Prime Insurance (όμιλος Δημήτρη Κοντομηνά), το 5,11% της Altius Insurance (ομάδα επενδυτών με κυρίαρχο πρόσωπο τον κ. Δούκα Παλαιολόγο) και την Εθνική Ασφαλιστική με 2,48%.

Στους γενικούς κλάδους (παραγωγή εννεαμήνου 321,7 εκατ. ευρώ), τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς κατέχουν κατά σειρά οι εταιρείες: Όμιλος CNP, Γενικές Ασφάλειες Κύπρου (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου), Universal Life και Παγκυπριακή (θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας). Από ελλαδικής πλευράς δραστηριοποιούνται εταιρείες όπως η Allianz Hellas, η Altius Insurance, η Εθνική Ασφαλιστική και η Υδρόγειος.

Θετικές προσδοκίες

Παράγοντες της τοπικής αγοράς δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως η τρέχουσα κατάσταση παρουσιάζει αρκετές ακόμη προκλήσεις. Ειδικότερα:

Η κυπριακή οικονομία αναμένεται φέτος να σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με τη χώρα να βγαίνει στο προσεχές μέλλον από το μνημονιακό καθεστώς. Ωστόσο, το επίπεδο της ανεργίας θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για δύο ακόμη τουλάχιστον χρόνια και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να ταλανίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο δίνει φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους για τη δημιουργία «συνταξιοδοτικών ταμείων» που διαχειρίζονται ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με στέλεχος της τοπικής αγοράς, «τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να κινούνται. Αν και αντιλαμβανόμαστε ότι μακροπρόθεσμα θα αποτελέσουν τα σπουδαιότερα προϊόντα της ασφαλιστικής βιομηχανίας, εκτιμώ ότι αυτό θα απαιτήσει αρκετό χρόνο και προσπάθειες, λόγω και της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας».

Αυξάνονται οι εταιρείες ΕΠΥ που ζητούν να δραστηριοποιηθούν στην τοπική αγορά, ωστόσο η μέχρι τώρα παρουσία τους δεν έχει λάβει «διαστάσεις Ελλάδας».

Δεν έχει ακόμη ψηφιστεί από τη Βουλή η θεσμοθέτηση του πλαισίου Solvency II. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εφαρμογή του νέου αυτού πλαισίου θα ωθήσει κάποιες από τις μικρότερες εταιρείες στο να μετατραπούν σε πρακτορειακές μεγαλύτερων ομίλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v