Η αδιέξοδη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οδηγεί σε εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Όπως αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του, «η ανάγκη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να δημιουργήσει τεχνητό κλίμα αισιοδοξίας στην οικονομία, την ωθεί να κάνει το μαύρο - άσπρο. Μετά την δημιουργική ασάφεια των ημερών του κ. Βαρουφάκη, η Κυβέρνηση πέρασε πλέον στην εποχή της δημιουργικής λογιστικής.
Αυτό επιχειρεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών στην οποία πανηγυρίζει για το ρυθμό μεταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, αποφεύγοντας όμως την αλήθεια που βρίσκεται στους αριθμούς και στην πραγματικότητα.
Και η αλήθεια είναι ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ξεπέρασαν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο τα 86 δις ευρώ, ενώ η οικονομία μπήκε ξανά σε ύφεση. Κάτι που σε συνδυασμό με τη φοροκαταιγίδα των μέτρων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οδηγεί σε νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Όλα αυτά σε μια οικονομία που κινείται στα όρια ασφυξίας τον τελευταίο χρόνο μετά τη δήθεν διαπραγμάτευση των κ. Τσίπρα - Βαρουφάκη που οδήγησε τη χώρα στα όρια της χρεοκοπίας.
Η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο επιβεβαιώνει ότι η διακυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου είναι εξαιρετικά επιβλαβής για τη χώρα και τους πολίτες».
Στα 3,9 δισ. οι εισπράξεις
Υπενθυμίζεται ότι χθες, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών έκρινε "ελεγχόμενη" την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεδομένης της ύφεσης και των capital controls, επισημαίνοντας ότι:
1. Η συνολική εικόνα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο για το 2015 αποδίδει τη διαχρονική δυσκολία και το μέγεθος του προβλήματος και διαψεύδει (με στοιχεία) όσους μιλούν για «έκρηξη ληξιπρόθεσμων το 2015». Η συνολική αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά την περίοδο 1/1/2015-31/12/2015 υπολογίζεται σε 11,05 δισ., ενώ η μεταβολή της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους είχε διαμορφωθεί σε 11,38 δισ. (Πίνακας 1)
2. Οι εισπράξεις έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών για το 2015, ανέρχονται σε 3,9 δισ., αυξημένες κατά 6,1% σε σχέση με τις αντίστοιχες εισπράξεις του έτους 2014, οι οποίες υπολογίζονται σε 3,67 δισ. (Πίνακας 2)
3. Υπενθυμίζουμε ότι μετά τα capital controls, το Δημόσιο δεν μπορούσε να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, λόγω της «Αναστολής πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καταβολής δικαστικών παραβόλων, εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών», η οποία δόθηκε με την υπ’ αριθ. 49214/21.7.2015 Κοινή Υπουργική Απόφαση, μέχρι τις 30.10.2015. Για το έτος 2014, το Δημόσιο μπορούσε να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ώστε να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin4. Παρά την παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον και την απουσία χρηματοδότησης της χώρας για όλο το 2015, συγκριτικά με τα άλλα χρόνια, η γενική εικόνα δείχνει ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
Μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι προαναφερόμενοι δυσμενείς παράγοντες, συνεχίζεται με στρατηγικό σχέδιο και ρεαλιστικούς στόχους η προσπάθεια για την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα δύσκολου προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καταλήγει η ανακοίνωση.