Η κυβέρνηση παλεύει στο πλαίσιο σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για το ασφαλιστικό και θέλει μαζί της τα υπόλοιπα κόμματα αλλά και τον λαό οποίος θα την στηρίξει όταν μάθει τις πραγματικές της θέσεις και όχι την παράφρασή τους υποστήριξε μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλoς.Ο κ. Πετρόπουλoς σημείωσε ότι η πρόταση που έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι αυτή που συζητείται με τους δανειστές και τους πολιτικούς αρχηγούς και δεν αποτελεί ολοκληρωμένο νομοσχέδιο καθώς θα ακολουθήσουν η διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς ώστε να προσδιοριστεί όπως είπε με συναίνεση ο τρόπος εισπράξεων που θα καταστήσει το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας "πιο προσιτό στους ασφαλισμένους", αναγνωρίζοντας το τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητάς του.
Πρόσθεσε ότι η τρόικα έχει αποδεχθεί την αρχιτεκτονική δομή και την προοπτική της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα αλλά μένει να συμφωνηθούν οι ειδικότεροι όροι που σχετίζονται με τη δημοσιονομική προσαρμογή ενώ παραδέχθηκε ότι οι δανειστές ζητούν σε όλα τα θέματα -άρα και στο ασφαλιστικό- ελαχιστοποίηση δαπανών στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου να λαμβάνουν εκείνοι τα χρήματα που απομένουν.
Σημείωσε ότι η αύξηση των εισφορών προτάθηκε στο πλαίσιο της ανάγκης κάλυψης των ελλειμμάτων στην επικουρική σύνταξη και προκειμένου να μην υπάρξουν μειώσεις, κομμάτι στο οποίο οι δανειστές δεν έχουν εκφέρει γνώμη, με τα χαρτιά των δυο πλευρών να ανοίγουν στις 18 Ιανουαρίου όταν και έρχονται στην Αθήνα.
Αναφορικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων τόνισε ότι θα υπάρξει μια περίοδος ενός έτους ώστε να οργανωθεί η διαδικασία με βάση νέους κανόνες, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η είσπραξη. Θα προκύπτει ανέφερε μια προσωπική διαφορά και μετά από τρία χρόνια ενδεχομένως χρειαστεί το ποσό της σύνταξης να αυξηθεί σε κάποιες περιπτώσεις.
Επανέλαβε ότι το νέο σύστημα βάζει νέους κανόνες με την θέσπιση εθνικής σύνταξης αλλά και αναλογικής στο κομμάτι που σχετίζεται με το πόσες εισφορές κατέβαλλε κάποιος στον ασφαλιστικό του βίο.
Όλοι θα λαμβάνουν σημείωσε 384 ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια ασφάλισης στα 67 τους χρόνια ενώ διατηρείται η καταβολή μειωμένης σύνταξης σε περίπτωση που κάποιος θέλει να τη λάβει πρόωρα.
Διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις αναπηρικές συντάξεις ούτε σε αυτές των βαρέων και ανθυγιεινών ή άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Μίλησε για ένα τιτάνιο έργο μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού καθώς απαιτείται να γίνει σε δυο μήνες δουλειά μισού αιώνα, χαρακτήρισε ωστόσο το έργο αυτό ως μέτρο παραγωγικής ανάπτυξης καθώς από τη μια στηρίζει τον άνθρωπο ώστε να μην μένει κανείς μόνος του και από την άλλη δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης.
Ερωτηθείς για το πως θα συνεχίσουν να καταβάλλονται αμείωτες οι συντάξεις ενώ αναζητείται 1,8 δισ. ευρώ εξοικονόμησης, ο κ. Πετρόπουλoς απαρίθμησε τους τρόπους από τους οποίους θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, στη θέσπιση ποσοστού μείωσης 10% πέραν του 6% ανά χρόνο για όσους λάβουν μειωμένη σύνταξη από τις 18-8-2015, σε ένα κομμάτι όπως είπε ισορροπίας του συστήματος μέσω του μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων που για μεγάλο διάστημα δεν δίνει μέρισμα αντίστοιχο των κεφαλαίων που είχε όπως προβλέπει το καταστατικό του και σε ένα άλλο κομμάτι που αφορά στον νέο υπολογισμό συντάξεων ο οποίος φέρνει ισορροπία όπως επί παραδείγματι ο ΟΑΕΕ όπου θα ενοποιηθούν τα ταμεία του.
Επιπρόσθετα θα συμβάλλει και η αύξηση των εισφορών κατά 1% από τους εργοδότες και 0,5% από τους εργαζομένους.
Αναγνώρισε ο κ. Πετρόπουλoς ότι εάν δεν συμφωνηθεί η αύξηση των εισφορών με τους δανειστές τότε θα προκύψει ανάγκη μείωσης για τις επικουρικές συντάξεις, κάτι που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος.
Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθησή του ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως νέος πρόεδρος της ΝΔ θα κρατήσει στάση ευθύνης απέναντι στο τεράστιο αυτό θέμα της χώρας και με υπευθυνότητα θα αφήσει στην άκρη απόψεις του περί ανάγκης ενίσχυσης της ιδιωτικής ασφάλισης καθώς όπως εκτίμησε εάν είχαν οι άνθρωποι χρήματα να πληρώνουν για την ιδιωτική ασφάλιση δεν θα υπήρχε πρόβλημα στην χώρα.
Κατέληξε διαβεβαιώνοντας ότι με τη νέα δομή του συστήματος, η σύνταξη θα βγαίνει από την επόμενη μέρα που θα φεύγει κάποιος από την εργασία έστω και αν χρειαστεί μια πενταετία έως ότου ολοκληρωθεί η ένταξη όλων των δεδομένων στο σύστημα.