Στην εποχή των capital controls όλο και περισσότεροι Έλληνες προσπαθούν να κάνουν τις συναλλαγές τους με πλαστικό χρήμα, δηλαδή με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες.
Τι ισχύει όμως στην περίπτωση που κάποιος θελήσει να πραγματοποιήσει συναλλαγές με τις κάρτες (χρεωστικές/πιστωτικές/προπληρωμένες) στο εξωτερικό ή στο Ιnternet για αγορές online;
«Κλειδί» για την αποδοχή ή όχι της κάρτας αποτελεί το γεγονός αν η εταιρεία-ηλεκτρονικό κατάστημα από την οποία επιθυμείτε να αγοράσετε κάτι διατηρεί λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.
Προσοχή λοιπόν, για τις αγορές από το Ιnternet μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κάρτες σας μόνο και εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα! Διαφορετικά, η συναλλαγή δεν θα εκτελεστεί...
Αρκετοί αντιμετωπίζουν τέτοιου τύπου πρόβλημα όταν προσπαθούν να κάνουν συναλλαγές μέσω paypal κι αυτό διότι μπορεί η πλατφόρμα να έχει ανοίξει για συναλλαγές με τις κάρτες των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο τα ηλεκτρονικά καταστήματα που υπάρχουν σε αυτήν δεν τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.
Επίσης, εξαιτίας των κανόνων που αφορούν τα capital controls, υπάρχει μία γκάμα συναλλαγών (μέσω Ιnternet), οι οποίες απαγορεύονται.
Τι απαγορεύεται
- H μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, πλην των 500 ευρώ τον μήνα.
- Η αγορά έργων τέχνης και εν γένει οι υπηρεσίες δημοπρασιών.
- Οι συναλλαγές με εταιρείες στοιχηματισμού, τυχερά παιχνίδια και video games.
- Γενικοί κωδικοί, στους οποίους μάλιστα εντοπίζεται πλειοψηφία συναλλαγών και αφορούν υλικό για ενήλικες (πορνογραφικό υλικό).
- Υπηρεσίες γνωριμιών (συνοδοί και ραντεβού).
- Πληρωμές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.
- Αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης.
- Αγορές οικιακού εξοπλισμού.
- Αγορές ηλεκτρονικών ειδών/εξοπλισμού.
- Αγορές καλλυντικών.
- Αγορές σε κοσμηματοπωλεία.
Η φυσική παρουσία
Εφόσον βρίσκεστε στο εξωτερικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κάρτες σας για αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Για παράδειγμα σε ένα κατάστημα στο Λονδίνο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη χρεωστική σας κάρτα για αγορές μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα. Αν θυμάστε, προ capital controls οι χρεωστικές κάρτες είχαν ημερήσιο όριο ανάληψης π.χ. 600 ευρώ, 1.000 ευρώ, 1.200 ευρώ κ.λπ., ανάλογα με τη σύμβαση που είχατε υπογράψει με την τράπεζα.
Επίσης, στις πιστωτικές κάρτες, εφόσον βρίσκεστε στο εξωτερικό, μπορείτε να κάνετε αγορές πάλι ανάλογα με το όριο που έχει η πιστωτική. Για παράδειγμα, αν η πιστωτική σας κάρτα έχει όριο 3.000 ευρώ και έχετε ξοδέψει τα 1.000 ευρώ, τότε απομένουν 2.000 ευρώ για αγορές.
Για τις προπληρωμένες, μπορείτε να κάνετε αγορές όσες το ποσό που έχει η κάρτα.