Η κυβέρνηση παίρνει ανάσα από την (θετική) πορεία της διαπραγμάτευσης για το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων και ρίχνει το βάρος στο προσφυγικό.
Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την διαχείριση των προσφυγικών ροών και για τα προβλήματα που καραδοκούν. Ο λόγος, όπως λένε, είναι ότι μαζί με τους Σύριους και Αφγανούς πρόσφυγες έχουν βρεθεί στη χώρα και άτομα «με όχι ευγενείς διαθέσεις», κυρίως από Μαρόκο, Αλγερία και Πακιστάν, για τους οποίους δεν υπάρχει η οδός ούτε (φυσικά) της προώθησης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ούτε της επαναπροώθησης στις δικές τους λόγω άρνησης των αρχών τους.
Οχι «στρατόπεδα»...
Κατά τα ίδια στελέχη, «τα άτομα αυτά δεν θα αφεθούν να περιφέρονται ελεύθερα» και, για τον λόγο αυτό, στις συσκέψεις των τελευταίων ωρών συζητήθηκε η λύση της συγκέντρωσής τους σε επιλεγμένα σημεία «όχι σαν την Αμυγδαλέζα», δηλαδή με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και όχι στη λογική του «στρατόπεδου συγκέντρωσης».
Οι αποφάσεις θα ληφθούν στις επόμενες ώρες, ενώ αναζητούνται τα κατάλληλα σημεία σε διάφορες πόλεις. Η απόφαση να ονομασθούν τα εν λόγω σημεία «προαναχωρησιακά κέντρα» δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να μην εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα όσοι χαρακτηριστούν «μη αναγνωριζόμενοι ως πρόσφυγες».
Πέραν τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας χθες στον Βασίλη Λεβέντη για το προσφυγικό στην Ωρα του Πρωθυπουργού, ανέδειξε ιδιαίτερα το μείζον πρόβλημα της επαναπροώθησης.
«Έχουμε ήδη κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις σε διεθνές επίπεδο ώστε να εφαρμοστούν οι συμφωνίες επανεισδοχής. Και εδώ πρέπει να τηρήσουν τις διεθνείς τους δεσμεύσεις και η Τουρκία και το Πακιστάν, όπου πήγαμε προχθές και κάναμε διαδικασία return σε 50 πακιστανούς – είχε πάει και ο επίτροπος εκεί – και οι πακιστανικές αρχές μας γύρισαν τους 39 πίσω. Πρέπει να τηρήσουν και όλοι οι υπόλοιποι τις διεθνείς τους υποχρεώσεις, όχι μόνο η Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Handelsblatt: Η Μέρκελ εξαρτάται... από τον Τσίπρα
Το θέμα θα επαναφέρει ο πρωθυπουργός στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι – ως γνωστόν – αγωνιούν ιδιαίτερα για την εξέλιξη του προσφυγικού καθώς γνωρίσουν ότι οι ροές θα αυξάνονται όσο κλιμακώνονται οι πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Ενδεικτικά, η γερμανική Handelsblatt σημείωσε σε χθεσινό της άρθρο ότι λόγω προσφυγικού ... «η Μέρκελ εξαρτάται πλέον από τον Τσίπρα και όχι ο Τσίπρας από την Μέρκελ», προβλέποντας μάλιστα «χαλάρωση» του ελληνικού προγράμματος εξ αυτού του λόγου.
«Δεδομένου ότι για τη Μέρκελ η επίλυση της προσφυγικής κρίσης είναι πιο σημαντική από εκείνη της ελληνικής κρίσης, μπορούμε να υποθέσουμε ότι την επόμενη χρονιά θα δούμε και άλλες καθυστερήσεις στο (ελληνικό) μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα», είναι η επισήμανση.
«Ναι» στην ευρωπαϊκή ακτοφυλακή
Ο κ.Τσίπρας άλλωστε όχι απλώς δήλωσε χθες (από τη Βουλή) ότι «δεν έχουμε καμία αντίρρηση στη δημιουργία της λεγόμενης ευρωπαϊκής ακτοφυλακής» αλλά πρόσθεσε ότι αυτή δρομολογείται «μετά και από δική μας παρότρυνση».
Για να διαχωρίσει την παρουσία της στο Αιγαίο από τις κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες, για τις οποίες η κυβερνητική απάντηση παραμένει «όχι».