Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Νέο πρόβλημα με τον αναβαλλόμενο φόρο

Με την τροποποίηση που εμπεριέχει το πολυνομοσχέδιο μειώνονται κατά περίπου 2 δισ. τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών. Ψύχραιμοι οι τραπεζίτες, εκτιμούν ότι θα αλλάξει η διάταξη πριν ψηφιστεί από τη Βουλή. Μικρή η επίπτωση στα επίπεδα του Common Equity Tier I μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Τράπεζες: Νέο πρόβλημα με τον αναβαλλόμενο φόρο

Με απώλεια εποπτικών κεφαλαίων κινδυνεύουν, σύμφωνα με ελεγκτικές εταιρείες, οι τράπεζες εφόσον ψηφιστεί, όπως κατατέθηκε, η τροποποίηση για τον αναβαλλόμενο φόρο που εμπεριέχει το πολυνομοσχέδιο. 

Την ώρα που οι τράπεζες δίνουν μάχη συλλογής, όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων, για να καλύψουν το σύνολο ή μέρος των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από τη συνολική αξιολόγηση του SSM, η κυβέρνηση, με μια διάταξη που παραπέμπει σε λάθος εκ παραδρομής, δημιουργεί θέμα εκ του μη όντος.

Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι οι τράπεζες μπορούν να αναγνωρίσουν αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις για ζημίες πιστωτικού κινδύνου έως την 31 Δεκεμβρίου 2014 ενώ το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρέχει την σχετική δυνατότητα ως την την 30ή Ιουνίου 2015.

Βάσει της παραπάνω διάταξης, οι τράπεζες σχημάτισαν πρόσθετο αναβαλλόμενο φόρο (Deferred Tax Assets DTA) κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου που προήλθε από ζημιές πιστωτικού κινδύνου (προβλέψεις και διαγραφές δανείων).

Με δεδομένο, δε, ότι ισχύει η εγγύηση του Δημοσίου, ο αναβαλλόμενος φόρος που σχηματίστηκε αναγνωρίστηκε στα εποπτικά κεφάλαια ως αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ( Deferred Tax Credits- DTC), στο βαθμό που έκριναν οι ορκωτοί λογιστές ότι μπορεί να ανακτηθεί από τη μελλοντική κερδοφορία.

Ετσι, στη φωτογραφία της 30ης Ιουνίου που χρησιμοποίησε ο SSM ως αφετηρία για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών υπό το βασικό σενάριο συμπεριλαμβάνεται μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που τώρα κινδυνεύει να χαθεί εφόσον η ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου περάσει ως έχει. Πρόκειται σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών για ποσό της τάξης των 2 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η απώλεια του δεν θα έχει επίπτωση στην εν εξελίξει ανακεφαλαιοποίηση. Δεν θα αυξηθεί δηλαδή το ποσό των κεφαλαιακών αναγκών, αλλά θα μειωθεί το ύψος του Common Equity Tier I που θα εμφανίσουν οι τράπεζες μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου.

Τραπεζικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε το Euro2day.gr σημειώνουν ότι ακόμη και αν η διάταξη δεν αλλάξει στο παρά πέντε της ψήφισης η επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών θα είναι μικρή, ενώ θα βελτιωθεί η ποιότητα του CET I. Πάντως τραπεζικά στελέχη φέρονται να έχουν ενημερώσει ήδη την κυβέρνηση, προκειμένου να πράξει τα δέοντα και να διευθετηθεί το ζήτημα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v