Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΜΚ τραπεζών: Ανοίγουν «παράθυρα» για συμμετοχή Ελλήνων;

Φημολογείται πως οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε κάποιες αλλαγές, προκειμένου να συμπεριλάβουν στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου και μέρος των Ελλήνων επενδυτών. Οι διαμαρτυρίες του ΣΜΕΧΑ και των μικρομετόχων.

ΑΜΚ τραπεζών: Ανοίγουν «παράθυρα» για συμμετοχή Ελλήνων;

«Παράθυρα» προκειμένου να συμμετέχουν περισσότεροι Έλληνες επενδυτές στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου φαίνεται να ανοίγουν οι συστημικές τράπεζες.

Ήδη, στο βιβλίο προσφορών που προτίθεται να ανοίξει η Eurobank, ενώ αρχικά είχε τεθεί ως ελάχιστο όριο αυτό των 500.000 ευρώ, φαίνεται πως θα επιτραπούν και μικρότερες συμμετοχές πελατών, που θα κυμαίνονται τουλάχιστον στο ύψος των 100.000-120.000 ευρώ. Ωστόσο, όσοι καταβάλλουν πάνω από μισό εκατομμύριο «θα έχουν προτεραιότητα».

Στην Τράπεζα Πειραιώς το ελάχιστο όριο κυμαίνεται στις 120.000 ευρώ, χωρίς να επιβεβαιώνονται φήμες ότι μπορούν ενδεχομένως να γίνονται εγγραφές και για μικρότερα ποσά.

Τέλος, φημολογείται πως θα υπάρξει τράπεζα η οποία θα ρυθμίσει τη συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών ως εξής: θα εκδώσει ομολογιακό δάνειο που θα είναι υποχρεωτικά μετατρέψιμο σε μετοχές σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τιμή μετατροπής ίση με αυτή που θα προκύψει από το book building.

Όσο και αν η υπάρχουσα πληροφόρηση είναι σε ορισμένες περιπτώσεις ασαφής, φαίνεται πως οι τράπεζες προσπαθούν να βρουν τρόπους να εντάξουν περισσότερους Έλληνες επενδυτές στις επικείμενες ΑΜΚ.

Να θυμίσουμε ότι ο ΣΜΕΧΑ είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του για τον ουσιαστικό αποκλεισμό των Ελλήνων μικροεπενδυτών από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, υποστηρίζοντας πως (μετά τα capital controls) είναι η δεύτερη φορά που αυτοί αντιμετωπίζονται με άδικο και άνισο τρόπο.

Γνωστός χρηματιστής μιλώντας χθες το βράδυ στο Euro2day.gr, τόνισε πως «τόσο οι τράπεζες όσο και το ελληνικό δημόσιο έχουν κάθε λόγο να αντληθούν μέσα από αυτές τις ΑΜΚ όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια από τους ιδιώτες, ιδίως σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία όπως η τρέχουσα».

Να επαναλάβουμε επίσης ότι:

• Τα όποια κεφάλαια καταβάλουν οι Έλληνες μικροεπενδυτές δεν θα βγουν στο εξωτερικό, αλλά θα παραμείνουν στο ταμείο των τραπεζών. Μάλιστα, είναι και μια ευκαιρία για τις τράπεζες να μαζέψουν και τμήμα των χρημάτων που βρίσκονται σήμερα σε θυρίδες και στρώματα.

• Τα όποια κεφάλαια αντληθούν από τους Έλληνες μικροεπενδυτές θα μειώσουν ισόποσα το δημόσιο χρέος της χώρας, άρα στην πράξη θα λειτουργήσουν ως μια έμμεση ταμειακή εισροή στα δημόσια οικονομικά, σε μια περίοδο που το κράτος φορολογεί τα πάντα προκειμένου να μαζέψει χρήματα.

• Η ουσιαστική περιθωριοποίηση των μικροεπενδυτών (βλέπε capital controls και αδυναμία συμμετοχής τους στις τραπεζικές ΑΜΚ) πλήττει τον χρηματιστηριακό θεσμό, που κρίνεται απαραίτητος για τη μελλοντική ανάκαμψη της οικονομίας και ειδικότερα για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v