Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουλάρει η πολιτική διαπραγμάτευση

Συνεχίζεται από Δευτέρα η προσπάθεια να καμφθούν σκληρές θέσεις των Θεσμών. Ερχεται ο Ντομπρόφσκις για σειρά ραντεβού με την κυβέρνηση. «Αναπτυξιακή-δημοσιονομική» η ατζέντα. Γκάζι στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Γιατί... στηρίζει ο Ολάντ.

Φουλάρει η πολιτική διαπραγμάτευση

Ο Φρανσουά Ολάντ έφυγε, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις έρχεται και όλα δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση, αλλά και η προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει πολιτικά αντίδοτα σε σκληρές θέσεις των δανειστών μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση της.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Ντομπρόφσκις, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο αλλά και για όλα τα αναπτυξιακά-δημοσιονομικά θέματα που αφορούν τη χώρα μας, θα βρίσκεται στην Αθήνα (για πρώτη φορά) την Δευτέρα και την Τρίτη.

Οι συναντήσεις (και δη, της πρώτης ημέρας) δείχνουν την καυτή ατζέντα της επίσκεψης:

* Το πρωί της Δευτέρας θα έχει επαφές με τους υπουργούς Γιώργο Σταθάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη, ενώ θα ακολουθήσουν κοινές επίσημες δηλώσεις.

* Στη συνέχεια, θα συναντηθεί στη Βουλή με τα Προεδρεία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων και με Διακομματική Αντιπροσωπεία της Βουλής (αναμένεται με ενδιαφέρον η συζήτηση με τα «ευρωπαϊκά» κόμματα που ψήφισαν τη συμφωνία αλλά αρνούνται να ψηφίσουν μέτρα).

* Το μεσημέρι θα έχει τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου.

* Το απόγευμα θα δει τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Την Τρίτη το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.

Στη Βουλή το ν/σχ για την ανακεφαλαιοποίηση

Επίσης, όπως αποφάσισε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιάννη Δραγασάκη, εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πρόκειται για το ζήτημα που η κυβέρνηση «πατάει γκάζι». Διαφαίνεται η πρόθεση της ΕΚΤ να ζητήσει η ανακεφαλαιοποίηση να εξελιχθεί παράλληλα με την αξιολόγηση (και όχι μετά) αλλά για το θέμα δεν υπάρχει συμφωνία στο Eurogroup, ενώ η 1/1/2016 που εισάγει τη νέα κοινοτική οδηγία πλησιάζει... επικίνδυνα.

Η κεντρική ιδέα πάνω στην οποία κινείται το κυβερνητικό επιτελείο είναι «ναι στα ιδιωτικά κεφάλαια αλλά να παραμείνει βασικός παίκτης το ΤΧΣ», με το Δημόσιο να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο.

Ηλθε, στήριξε, απήλθε

Ο Γάλλος πρόεδρος παρέσχε τριπλή (και εντυπωσιακή) στήριξη στην κυβέρνηση στα ζητήματα του χρέους, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ενώ «προχώρησαν» οι συζητήσεις για επενδυτικές συμπράξεις.

Ως προς το τελευταίο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η γαλλική πλευρά δεν επεδίωξε απόκτηση πλειοψηφικών πακέτων στα υπό ιδιωτικοποίηση περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, αλλά εστίασε στο management.

Υπογραφές δεν "έπεσαν", βεβαίως, ωστόσο το ενδιαφέρον στράφηκε στα ενεργειακά (συμπεριλαμβανομένου του ΑΔΜΗΕ) και στις μεταφορές (σιδηροδρομικό δίκτυο), με την ελληνική πλευρά να αποκλείει από τις συζητήσεις την ΕΥΔΑΠ-ΕΥΔΑΘ και να βάζει αστερίσκο στην ανάθεση του management μόνο στους τομείς «εθνικής σημασίας».

Με την αναφορά του κ. Ολάντ (τόσο στις δηλώσεις στο Μαξίμου όσο και στην ομιλία του στη Βουλή) στο θέμα των πλειστηριασμών, η κυβέρνηση εκτιμά ότι, ουσιαστικά, ξεκίνησε η νέα πολιτική διαπραγμάτευση επί του θέματος που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας – και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους και σε ανώτερο επίπεδο. Καθώς ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε πως «το δικαίωμα στη στέγη» πρέπει να συζητηθεί εκ νέου από τους υπουργούς Οικονομικών (στο Eurogroup).

Αίσθηση προκάλεσε και η υποστηρικτική του στάση στο έτερο, μείζον, θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς τόνισε με έμφαση πως «η Γαλλία θα παρακολουθεί στενά το θέμα».

Πού αποβλέπει – τι φοβάται ο Ολάντ

Κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν τη στάση Ολάντ σε δύο παράγοντες:

* Πρώτον, στην προσπάθειά του να εμφανισθεί ως ο σοσιαλιστής ηγέτης που λειτουργεί ως «γέφυρα» ανάμεσα στην Ελλάδα και στους εταίρους-δανειστές (δηλαδή... στο Βερολίνο), με ό,τι αυτό σημαίνει για τον ρόλο του στην ΕΕ και την θαμπή, εδώ και καιρό, "ακτινοβολία" του στο εσωτερικό της Γαλλίας.

* Δεύτερον, στα οικονομικά προβλήματα που εμφανίζει η χώρα του – κοινώς, στον φόβο ότι «έρχεται η σειρά της Γαλλίας» να πληρώσει βαρύ τίμημα λιτότητας και επώδυνων μεταρρυθμίσεων. (σ.σ. αυτό το τελευταίο το υπονόησε και ο ίδιος μιλώντας στη Βουλή).

Ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση έδειξε αυξημένο ενδιαφέρον καθώς – κατά τις εκτιμήσεις – το ενδεχόμενο να κάνει ευρωπαϊκή πρεμιέρα η νέα οδηγία για το bail in μέσω ελληνικών τραπεζών «φαντάζει εφιαλτικό».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v