Άκρως απογοητευτικά για το επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη είναι τα στοιχεία της νέας έρευνας οικονομικής συγκυρίας που διενεργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει το ΕΒΕΘ, πως μετά βίας οι αναλυτές της Palmos Analysis κατάφεραν αυτήν τη φορά να συμπληρώσουν το δείγμα των επιχειρήσεων στον τομέα της βιομηχανίας, καθώς το κύμα φυγής στις γειτονικές χώρες αλλά και τα λουκέτα έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε κατάρρευση.
Τρώνε τα έτοιμα ή χρεώνονται οι καταναλωτές
Την ίδια ώρα οι Θεσσαλονικείς καταναλωτές παραμένουν απαισιόδοξοι και, μεταξύ άλλων, προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ενώ 4 στους 10 «τραβούν» χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους ή χρεώνονται για να τα βγάλουν πέρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ» που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, οι καταναλωτές στο νομό Θεσσαλονίκης εμφανίζονται αρκετά απαισιόδοξοι, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο Νομό Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται στις -43 μονάδες, σε καλύτερο, ωστόσο, επίπεδο σε σχέση με τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη ο οποίος διαμορφώνεται στις -64 μονάδες, ενώ ο δείκτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται στις -6 μονάδες.

Σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο του 2015, παρατηρείται σαφώς χειρότερο κλίμα μεταξύ των καταναλωτών στο νομό Θεσσαλονίκης (-43 από -23), ενώ αντίστοιχη επιδείνωση εμφανίζει και ο σχετικός δείκτης σε εθνικό επίπεδο (-64 από -31).
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Θεσσαλονίκη κατά τη τρέχουσα περίοδο, επιστρέφει στο επίπεδο που παρατηρήθηκε κατά τον Σεπτέμβριο του 2014 (-41), όπου η αναγγελία του ΕΝΦΙΑ και η έντονη αστάθεια του πολιτικού συστήματος εν όψει του αδιεξόδου της Προεδρικής Εκλογής, είχαν συμβάλει στη διατήρηση των δεικτών οικονομικού κλίματος σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ο σχετικός δείκτης εμφανίζει μικρή πτώση (-6 από -2).
Ειδικότερα, οι καταναλωτές του νομού Θεσσαλονίκης αναφέρουν:
- Διατήρηση της κακής οικονομική τους κατάστασης με σαφώς αυξημένη απαισιοδοξία (σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015) για την περαιτέρω εξέλιξή της.
- Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας κατά το τελευταίο έτος και παράλληλα εντυπωσιακά αυξημένη απαισιοδοξία για το μέλλον.
- Εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός στο επόμενο διάστημα θα κινηθεί πτωτικά. Μάλιστα, υπάρχει η αίσθηση στους καταναλωτές του νομού ότι η εξέλιξη των τιμών κατά το τελευταίο 12μηνο ήταν, επίσης, πτωτική. Αντιθέτως, σε εθνικό επίπεδο, οι καταναλωτές θεωρούν ότι οι τιμές το τελευταίο 12μηνο ακολούθησαν ανοδική πορεία και αναφέρουν ότι μελλοντικά αναμένουν να υπάρξει σαφής ανοδική τάση των τιμών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι καταναλωτές θεωρούν ότι οι τιμές μειώθηκαν ελαφρά κατά το προηγούμενο διάστημα και προβλέπουν μικρή αύξηση για το μέλλον.
- Απαισιοδοξία -εντυπωσιακά αυξημένη σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015- για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα. Ωστόσο, το επίπεδο της απαισιοδοξίας στο νομό Θεσσαλονίκης, είναι αρκετά χαμηλότερο (+41) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη (+65). Έτσι, ενώ κατά τον Μάρτιο του 2015 ο δείκτης κλίματος σε σχέση με την ανεργία είχε βελτιωθεί αισθητά τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, συγκλίνοντας με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό δείκτη, η απαισιοδοξία τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο εκτοξεύτηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα και βρίσκονται ξανά πολύ μακριά από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό δείκτη.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin- Σταθερή προθυμία για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών προς το παρόν, παράλληλα όμως συνεχίζεται και η απροθυμία για την πραγματοποίηση τέτοιων αγορών στο μέλλον.

- Πολύ χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση, με παράλληλη μείωση του ποσοστού όσων θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό να αποταμιεύσουν στους επόμενους 12 μήνες (10% από 12% τον Μάρτιο του 2015). Σημειώνεται όμως ότι, σε σχέση με τον Μάρτιο, παρατηρείται σταθερότητα του ποσοστού όσων δηλώνουν ότι αποταμιεύουν (λίγο ή πολύ) στο 10%, ενώ το 41% δηλώνει ότι «τραβάει» από τις αποταμιεύσεις ή χρεώνεται όλο και περισσότερο (από 37% τον Μάρτιο του 2015) και ποσοστό 49% δηλώνει ότι τα φέρνει ίσα-ίσα με τα εισοδήματά του (από 52% τον Μάρτιο του 2015).
- Εκτίμηση για διατήρηση των πολύ χαμηλών πωλήσεων στην αγορά αυτοκινήτου στο νομό Θεσσαλονίκης στο επόμενο 12μηνο.
- Σχεδόν ολοκληρωτική καθήλωση της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας γενικότερα και, επιπλέον, μικρή επιδείνωση στον τομέα των ανακαινίσεων ή/και επισκευών-βελτιώσεων σπιτιών.
Συνεχίζεται η αποβιομηχάνιση
Σε αρνητικό επίπεδο βρίσκεται ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία» στο νομό Θεσσαλονίκης, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015. Αισθητή επιδείνωση παρουσιάζει η τιμή του δείκτη σε εθνικό επίπεδο και σταθερότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διατηρώντας ελαφρά αρνητικά πρόσημο.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές της Palmos Analysis, η αποβιομηχάνιση του νομού Θεσσαλονίκης και η μεταφορά πολλών επιχειρήσεων του κλάδου σε γειτονικές χώρες τα τελευταία χρόνια, έχει πλέον καταστήσει δυσχερές ακόμα και το έργο της συμπλήρωσης του δείγματος της έρευνας με τον απαιτούμενο αριθμό επιχειρήσεων του κλάδου! Έτσι, το ισοζύγιο θετικών-αρνητικών εκτιμήσεων του «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών της Βιομηχανίας» βρίσκεται στις -11 μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης (-23 σε εθνικό και -3 σε ευρωπαϊκό επίπεδο).
Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δείκτης παρουσιάζει μικρή επιδείνωση σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015 σε τοπικό επίπεδο (-11 από -9) και μεγαλύτερη επιδείνωση σε εθνικό επίπεδο (-23 από -9), ενώ εμφανίζει σταθερότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο (-3).
Επιδείνωση (σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015) παρουσιάζει η αξιολόγηση των βιομηχανιών της Θεσσαλονίκης για το εξάμηνο που πέρασε, ενώ, ταυτόχρονα, το τρέχον συνολικό επίπεδο παραγγελιών των επιχειρήσεων κρίνεται ως μη ικανοποιητικό. Ωστόσο, οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για το προσεχές εξάμηνο σχετικά με την παραγωγή διαμορφώνονται οριακά θετικές, αλλά λιγότερο αισιόδοξες σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015.

Ακόμη, ενώ το τρέχον επίπεδο παραγγελιών από το εξωτερικό παρουσιάζεται έντονα αρνητικό, θετικές παραμένουν οι εκτιμήσεις σε σχέση με την εξέλιξη της εξαγωγικής δραστηριότητας στο μέλλον σε τοπικό επίπεδο.
Ειδικότερα, οι απόψεις των βιομηχανιών του νομού Θεσσαλονίκης συνοψίζονται στα εξής:
- Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη -σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015- πτώση της παραγωγής (-48 από -16) κατά το τελευταίο εξάμηνο. Αντίστοιχη πορεία ακολουθεί ο σχετικός δείκτης και σε εθνικό επίπεδο (-25 από +8). Οριακή αισιοδοξία παρατηρείται για την εξέλιξη της παραγωγής στο άμεσο μέλλον αναφορικά με το νομό Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με τις οριακά απαισιόδοξες προβλέψεις που επικρατούν σε εθνικό επίπεδο.
- Πραγματοποιείται σχετικά ικανοποιητικά η διαχείριση των αποθεμάτων και της παραγωγικής δυναμικότητας των βιομηχανιών, με φανερή την επίδραση των capital controls.
- Αποτυπώνεται μικρή αισιοδοξία για το μέλλον σε σχέση με το επίπεδο των εξαγωγών, μικρότερη όμως σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015.
- Αναμένεται σχετική σταθερότητα των τιμών για το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ εμφανίζεται ελαφρά αρνητική πρόβλεψη για την εκτίμηση της απασχόλησης στο επόμενο διάστημα.
Επιδείνωση κλίματος στις υπηρεσίες
Εξόχως αρνητικό και με σαφή επιδείνωση σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015 εμφανίζεται το κλίμα που καταγράφεται στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στο νομό Θεσσαλονίκης.

Έτσι, ο σχετικός «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών» για τον τομέα των Υπηρεσιών βρίσκεται στις -39 μονάδες, έναντι -15 μονάδων σε εθνικό επίπεδο και +14 μονάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015 υπάρχει αισθητά χειρότερο κλίμα σε τοπικό επίπεδο (-39 έναντι -17), σημαντική επιδείνωση σε εθνικό επίπεδο (-15 έναντι -0,3) και βελτίωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο (+14 έναντι +8). Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών του νομού Θεσσαλονίκης αναφέρουν:
- Ιδιαίτερα κακή οικονομική κατάσταση με σημαντική επιδείνωση σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015 και σαφή επιδείνωση της ζήτησης κατά το προηγούμενο διάστημα.
- Αρνητικές εκτιμήσεις επικρατούν για την εξέλιξη της απασχόλησης στον κλάδο το επόμενο διάστημα, ενώ αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις και για την εξέλιξη της απασχόλησης κατά το προηγούμενο εξάμηνο. Η απαισιοδοξία επεκτείνεται τόσο σχετικά με την εξέλιξη της ζήτησης το επόμενο εξάμηνο όσο και σε σχέση με την εξέλιξη των τιμών των υπηρεσιών το επόμενο εξάμηνο.
Αρνητικές οι προσδοκίες στο Λιανεμπόριο
Σε σταθερά αρνητικό επίπεδο παραμένει ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το Λιανικό Εμπόριο» στο νομό Θεσσαλονίκης σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του λιανικού εμπορίου είναι ο μόνος από τους υπό ανάλυση επιμέρους κλαδικούς δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών ο οποίος δεν παρουσιάζει επιδείνωση, παρόλο που ο αντίστοιχος εθνικός δείκτης εμφανίζει μείωση και ταυτίζεται πλέον με τον τοπικό δείκτη. Με σταθερά θετικό πρόσημο και μικρή ενίσχυση παρουσιάζεται ο ευρωπαϊκός δείκτης.
Ειδικότερα, το ισοζύγιο θετικών - αρνητικών εκτιμήσεων του «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών Λιανικού Εμπορίου» βρίσκεται στις -19 μονάδες (από -20 μονάδες τον Μάρτιο 2015) στο νομό Θεσσαλονίκης, έναντι -20 μονάδων (από -4 μονάδες τον Μάρτιο του 2015) σε εθνικό και +9 μονάδων (από +2 μονάδες τον Μάρτιο) σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με την έρευνα «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ», οι απόψεις των εμπορικών επιχειρήσεων του νομού Θεσσαλονίκης συνοψίζονται στα εξής:
- Αυξημένη απαισιοδοξία καταγράφεται αναφορικά με την εξέλιξη των πωλήσεων και των παραγγελιών τους κατά το επόμενο εξάμηνο, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015, καθώς και σταθερά κακή αποτίμηση της εξέλιξης των πωλήσεων κατά το προηγούμενο διάστημα.
- Εξακολουθούν να προβλέπουν μείωση της απασχόλησης στον κλάδο τους, ενώ προβλέπουν οριακή μείωση των τιμών των προϊόντων κατά το αμέσως επόμενο διάστημα.
- Εμφανίζονται εντονότερα αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στο προσεχές εξάμηνο, καθώς και των αντίστοιχων παραγγελιών που θα πραγματοποιήσουν οι ίδιοι προς τους προμηθευτές τους.
Καταρρέουν οι κατασκευές
Αρνητικός και σε ελαφρά χαμηλότερο επίπεδο, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015, είναι ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τις Κατασκευές» στο νομό Θεσσαλονίκης. Ταυτίζεται, πλέον, με τον εθνικό δείκτη, ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη επιδείνωση.
Έτσι, το ισοζύγιο θετικών - αρνητικών εκτιμήσεων του συγκεριμένου δείκτη βρίσκεται στις -53 μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης και σε εθνικό επίπεδο και -20 μονάδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Έντονα αρνητική και με σημαντική επιδείνωση εμφανίζεται η εξέλιξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο εξάμηνο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015. Επιπλέον, εμφανίζεται σταθερή η τάση πτώσης των τιμών σε σχέση με τον Μάρτιο σε τοπικό επίπεδο, ενώ σχετική σταθερότητα (σε αρνητικό πάντως επίπεδο) υπάρχει στις εκτιμήσεις για πρόθεση μείωσης του προσωπικού κατά το επόμενο εξάμηνο.
Ειδικότερα, οι απόψεις των κατασκευαστικών επιχειρήσεων του νομού Θεσσαλονίκης συνοψίζονται στα εξής:
- Καταγράφεται μια σταθερή πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας με διατήρηση σε πολύ αρνητικό έδαφος των νέων παραγγελιών.
- Εμφανίζεται μια σταθερή τάση μείωσης των τιμών των ακινήτων, καθώς συγκλίνει περαιτέρω το επίπεδο των τιμών με το επίπεδο της ζήτησης.
Η ταυτότητα της έρευνας
Σημειώνεται ότι η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του νομού Θεσσαλονίκης («Βαρόμετρο ΕΒΕΘ») διεξάγεται από το ΕΒΕΘ σε συνεργασία με την Palmos Analysis, δύο φορές το χρόνο, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο των μηνών Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, σε συνολικό δείγμα 1.500 ερωτώμενων (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών).
Η έρευνα καλύπτει και τους τέσσερις τομείς της οικονομίας (βιομηχανία -μεταποίηση, υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο και κατασκευές). Διεξάγεται δε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τους υπευθύνους των επιχειρήσεων, με τη χρήση των ερωτηματολογίων που χρησιμοποιούνται από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (DG ECFIN), προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι συγκρίσιμα με τις αντίστοιχες έρευνες που διεξάγονται σε εθνικό (ΙΟΒΕ) και ευρωπαϊκό (DG ECFIN) επίπεδο.
*Δείτε το «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ» στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».