Την Παρασκευή το βράδυ αναμένεται να υπερψηφισθεί από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα 48 προαπαιτούμενα, ανοίγοντας τον δρόμο για την είσπραξη 2 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση, όπως είχε δεσμευθεί, το «έφερε» με πολλά άρθρα και όχι με ένα, όπως συνέβαινε προηγουμένως (για να δώσει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να ψηφίσει θετικά όσα δεν αφορούν στη φορολόγηση) και όχι με «καταπείγουσα» διαδικασία: κατά τον προγραμματισμό, η συζήτηση στις τρεις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής θα γίνει σήμερα και αύριο, ώστε να περάσει η σκυτάλη στην Ολομέλεια την Πέμπτη και να ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία την Παρασκευή.
Τα «ναι» των κυβερνητικών βουλευτών δεν θα ξεπεράσουν τα 152-153 αλλά... όχι για κακό: σύμφωνα με πληροφορίες, δύο-τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα απουσιάζουν στο εξωτερικό (όχι σε αποστολή της Βουλής και, άρα, δεν θα μπορούν να στείλουν επιστολική ψήφο), ωστόσο με γραπτές δηλώσεις τους θα κάνουν σαφές ότι υποστηρίζουν το πολυνομοσχέδιο.
Ως εκ τούτου, από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένεται μία απώλεια, του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκου Νικολόπουλου.
Οι ενστάσεις των βουλευτών
Το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ευχάριστο. Στη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη οι βουλευτές ενημερώθηκαν για ένα-ένα άρθρο ξεχωριστά από τους υπουργούς που «εμπλέκονται» με το πολυνομοσχέδιο (Πάνο Σκουρλέτη, Γιώργο Χουλιαράκη, Τρύφωνα Αλεξιάδη, Αναστάσιο Πετρόπουλο, Χρήστο Σπίρτζη, Ανδρέα Ξανθό) και τον γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου.
Οι ερωτήσεις-ενστάσεις αφορούσαν στο φορολογικό, ενώ οι περισσότεροι βουλευτές εστίασαν στον ΕΝΦΙΑ, στις 100 δόσεις, στα πρόστιμα και στα ανείσπρακτα ενοίκια.
Η απάντηση ήταν... η αναμενόμενη: το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές, περιέχει δύσκολα και (σε περιπτώσεις) αναποτελεσματικά μέτρα, όπως ο αυξημένος ΦΠΑ και τα παραπάνω θέματα που έθεσαν οι βουλευτές, ωστόσο «πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα για να κλείσει η αξιολόγηση και να πλησιάσουμε τον μεγάλο στόχο του χρέους».
Το... «μουρουνόλαδο»
Η «γραμμή» της κυβέρνησης είναι ακριβώς αυτή, με τα στελέχη της να προσθέτουν (κατ' ιδίαν) ότι εάν κλείσει επιτυχώς το εξάμηνο, «εδώ θα είμαστε να συζητήσουμε με τους δανειστές βελτιώσεις και διορθώσεις».
Οπως είπε εύστοχα ένας από τους βουλευτές, «τώρα πίνουμε το... μουρουνόλαδο, επειδή το επιβάλλουν οι συνθήκες, και τα λέμε αργότερα».
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε, κατά την προεκλογική περίοδο, χαρακτήριζε τη συμφωνία «ζωντανό οργανισμό» και διαβεβαίωνε ότι η διαπραγμάτευση για τη βελτίωσή της «θα είναι διαρκής».
Υπό εξέταση λίγες βελτιώσεις
Πάντως, στα θετικά της χθεσινής ενημέρωσης των υπουργών ανήκει η διαβεβαίωση του κ. Χουλιαράκη ότι μέχρι το τέλος του έτους θα επιστραφούν σε δικαιούχους 3,1 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου («τα υπόλοιπα 4 δισ. θα δοθούν εντός του 2016»).
Επίσης, η υπόσχεση του κ. Αλεξιάδη ότι η ρύθμιση για τα ανείσπρακτα ενοίκια «θα επανεξετασθεί», όπως και η έτερη για τις 100 δόσεις, ώστε να μη χάσουν την ευκαιρία οι πραγματικά μη έχοντες. Αντιθέτως, ο κ. Αλεξιάδης δεν άφησε κανένα περιθώριο αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ γι' αυτό το έτος.
«Βοήθεια» από Μοσχοβισί
Το κυβερνητικό επιτελείο ποντάρει πολλά στην αυριανή επίσκεψη του Επιτρόπου Πιερ Μοσχοβισί στην Αθήνα. Η πρωτοβουλία, λένε, ανήκει στον ίδιο, προκειμένου «να στηρίξει» την προσπάθεια της κυβέρνησης -ήτοι, να αναδείξει την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση, να εφαρμοστούν τα ψηφισθέντα και να ανοίξει το κεφάλαιο «απομείωση χρέους».
Και να λειτουργήσει ως τονωτική ένεση στους κυβερνητικούς βουλευτές...
«Γκρίζα» πόθεν έσχες;
Οσο για τις φήμες που θέλουν δύο υπουργούς και έναν βουλευτή (του ΣΥΡΙΖΑ) να έχουν προβληματικά πόθεν έσχες, κυβερνητικές πηγές απαντούν ότι ελέγχθηκαν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές (πριν καταρτιστούν τα ψηφοδέλτια) και οι υπουργοί (πριν κλείσει το υπουργικό σχήμα).
Από τους τελευταίους, όσοι δεν ήταν υπουργοί στην προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα «έπραξαν τα δέοντα που αφορούσαν την άσκηση του επαγγέλματός τους» οπότε, όπως υποστηρίζουν, «δεν υπάρχει κανένα θέμα».
Δεν πέρασε απαρατήρητο πάντως το γεγονός ότι τις σχετικές με τις «φήμες» δηλώσεις έκανε η πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, αρμόδια για τα πόθεν έσχες, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία ανήκε στην Αριστερή Πλατφόρμα και ακολούθησε τη ΛΑΕ.