Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, που είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, συμφωνούν πως η ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να γίνει μέσω περιορισμού της εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας στο 15% του ΑΕΠ ετησίως, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ωστόσο, οι συζητήσεις για το αν η ελάφρυνση αυτή θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρής, αν θα πρέπει να γίνει σταδιακά με την τήρηση ορισμένων όρων, ή αν θα πρέπει να εφαρμοστεί με συνδυασμό των δύο αυτών επιλογών, θα ξεκινήσουν αργότερα φέτος, αφού περάσει επιτυχώς η Ελλάδα την πρώτη αξιολόγηση.
«Υπάρχει μια ευρεία κατανόηση για την μέθοδο που θα πρέπει να επιλέξουμε, να δούμε δηλαδή τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για το κρατικό χρέος», σημείωσε. «Δεύτερον, φαίνεται να υπάρχει μια ευρεία κατανόηση πως ένα καλό πρότυπο θα ήταν ένα όριο κατά μέγιστο στο 15% του ΑΕΠ. Και τρίτον, εργαζόμαστε πάνω σε αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή κατανόηση των σεναρίων: ποιες είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες σε ένα κανονικό σενάριο; Ή σε ένα δυσμενές σενάριο σε όρους ανάπτυξης και πληθωρισμού κ.λπ.;».
Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως μια εξ ολοκλήρου εμπροσθοβαρής συμφωνία ελάφρυνσης χρέους ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση.
«Θα δούμε αν υπάρχουν χρηματοδοτικά peaks τα επόμενα 30 χρόνια», δήλωσε. «Η ανάλυση του ESM έχει δείξει πως οι πρώτες χρηματοδοτικές δυσκολίες ίσως προκύψουν σε 15 χρόνια. Αν αυτό ισχύει, θα ήταν περίεργο να προσπαθήσουμε από τώρα να τις περιορίσουμε -είναι πολύ μακριά», συμπλήρωσε.
«Όμως θα δούμε -εξαρτάται από τα σενάρια πάνω στα οποία εργαζόμαστε με το ΔΝΤ», τόνισε.
Κατά τον ίδιο, «αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι πως το ΔΝΤ πάντα δουλεύει με το στάνταρντ του 15%, αν όμως πουν πως είναι πολύ υψηλό για την Ελλάδα, τότε αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους».
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε πως είναι πολιτικά πολύ σημαντικό το Ταμείο να εμπλακεί στο τρίτο πακέτο διάσωσης, ακόμα και αν δεν δανείσει καθόλου χρήματα.
«Είναι κρίσιμης σημασίας να συμμετέχουν για την αξιοπιστία του προγράμματός μας και για πολιτική στήριξη στη Γερμανία, την Ολλανδία κ.λπ.».