Σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο τα μέτρα για το ΕΣΠΑ

Παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εγκρίνει τις αλλαγές, ώστε να ευνοηθεί η ελληνική οικονομία, οι ευρωομάδες του κ. Φάρατζ (EFDD) και της κ. Λεπέν (ENF) βάζουν "τρικλοποδιές" στη διαδικασία, λέει ο ευρωβουλευτής ο Δ. Παπαδημούλης.

Σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο τα μέτρα για το ΕΣΠΑ
Με μεγάλη πλειοψηφία αναμένονται να ψηφιστούν, σήμερα, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα έκτακτα μέτρα διευκόλυνσης της ρευστότητας για την Ελλάδα, μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, παρά τις "τρικλοποδιές" που έβαλαν οι πολιτικές ομάδες της ευρωπαϊκής άκρας Δεξιάς του κ. Φάρατζ και της κ. Λεπέν.

Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν, εφαρμόζοντας τη συμφωνία του Ιουλίου μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαίων εταίρων, πρότεινε, προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την αναθεώρηση του Κανονισμού 1303/2013, για τις Κοινές Διατάξεις των Επενδυτικών και Διαρθρωτικών Ταμείων και την εφαρμογή έκτακτων μέτρων διευκόλυνσης της ρευστότητας, με στόχο τη μεγιστοποίηση της χρήσης των κοινοτικών πόρων και τη διευκόλυνση της παρεχόμενης ρευστότητας από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και την έγκαιρη εκκίνηση του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τα έκτακτα, αυτά, μέτρα, σημαίνουν:

α) για το ΕΣΠΑ 2007-2013, την πρόωρη εκταμίευση του τελευταίου 5% των πληρωμών της ΕΕ, που εκκρεμούν και διακρατούνται έως το κλείσιμο των προγραμμάτων, καθώς και την εφαρμογή 100% ποσοστού συγχρηματοδότησης για τη συγκεκριμένη περίοδο. Αυτό μεταφράζεται σε άμεση πρόσθετη ρευστότητα περίπου 500 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση περίπου 2 δισ. για τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό,

β) για το ΕΣΠΑ 2014-2020, αύξηση του επιπέδου της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020 κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες (3,5 το 2015 και 3,5 το 2016). Η πρόσθετη αυτή προχρηματοδότηση μπορεί να διαθέσει ποσό 1 δισ. ευρώ, που μπορεί να αξιοποιηθεί για την έναρξη προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι η μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εγκρίνει τις συγκεκριμένες αλλαγές, και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να ευνοηθεί η ελληνική οικονομία και να μη χαθούν πόροι για το 2015, οι ευρωομάδες του κ. Φάρατζ (EFDD) και της κ. Λεπέν (ENF) βάζουν "τρικλοποδιές" στη διαδικασία, καταθέτοντας τροπολογίες, με μόνο στόχο την καθυστέρηση υιοθέτησής των έκτακτων μέτρων για την Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας για το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημείωσε ότι:

"Η πρόταση της Κομισιόν δίνει μια μικρή ανακούφιση στη χώρα μου την Ελλάδα και στον Ελληνικό λαό που υποφέρει για χρόνια, από μεγάλη ύφεση, μεγάλη ανεργία, μεγάλη φτώχεια και από τεράστια μείωση επενδύσεων. Και είναι θετικό ότι το σύνολο σχεδόν των πολιτικών ομάδων, με την εξαίρεση της Ευρωομάδας της άκρας δεξιάς, στηρίζει αυτή τη διαδικασία.

Με την πρόταση της Κομισιόν που εγκρίνει το Ευρωκοινοβούλιο, η χώρα μου δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Απλώς θα διευκολυνθεί να υπάρξουν επιτέλους επενδύσεις - και το σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα, είναι 100 δις επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο δημόσιες αλλά και ιδιωτικές. Καθώς και πολλές μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, του πελατειακού κράτους. Χρειαζόμαστε όμως, αύριο να εγκρίνουμε αυτή την πρόταση ως έχει. Και γι' αυτό θέλω να πω, ότι οι τροπολογίες που υποκριτικά κατέθεσε η ευρωομάδα της κυρίας Λεπέν, δεν είναι για το καλό του ελληνικού λαού. Αν εγκριθούν, θα είναι για να σταματήσουν αυτή τη θετική διαδικασία"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v