Αυτή η Βουλή θα σφραγίσει την έξοδο από την κρίση, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Στοχεύουμε σε μια Ελλάδα που θα μπορεί να κρατά τους νέους στην πατρίδα τους, μια Ελλάδα που θα είναι ισχυρός ισότιμος εταίρος στην Ευρώπη. Αυτός ο στόχος, παρά τις δυσκολίες, μπορεί να επιτευχθεί, τόνισε.
Θα είναι μια δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα πολιτική περίοδος. Ο λαός μάς έδωσε εντολή τετραετίας, επισήμανε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μέσα σε αυτήν την περίοδο «έχουμε την ξεκάθαρη εντολή πέρα από το να τηρήσουμε αυτά που συμφωνήσουμε, να ξεκινήσουμε μια πορεία τομών και ρήξεων για να αλλάξουμε την Ελλάδα».
«Η συμφωνία που υπογράψαμε ήταν δύσκολη αλλά εγγράφει και την αντίσταση του λαού και της κυβέρνησης. Σε αυτή τη νέα φάση είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλειοψηφίας και των αδυνάτων. Έχουμε καταφέρει να κλείσουμε τη συζήτηση για το Grexit και να σταθεροποιήσουμε την οικονομία. Για εμάς σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα, ούτε αναπαραγωγή κατεστημένων εξουσιών», πρόσθεσε.
Οπως είπε, «θέλουμε η σταθερότητα να εξασφαλίζει τους όρους για να εφαρμόσουμε τις τομές. Σε αυτή την προσπάθεια, αντίπαλοί μας θα είναι οι δυνάμεις του παλιού και χρεοκοπημένου καθεστώτος», είπε, συμπληρώνοντας πως «με αυτές τις δυνάμεις θα συγκρουστούμε».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η νέα συμφωνία δίνει μια ανάσα αλλά και περιθώριο για τη χρησιμοποίηση πόρων προς όφελος της ανάπτυξης. Στόχος μας είναι να ανοίξουμε σταδιακά δρόμο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
Στόχος του νεοφιλελεύθερου σχεδίου ήταν το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας να μειωθεί με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και ενίσχυση των ανισοτήτων. Αυτό το σχέδιο που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια απέτυχε παταγωδώς καθώς συρρίκνωσε την οικονομία κατά 25%. Απέναντι σε αυτή τη συνταγή εμείς εισηγούμαστε ένα άλλο μοντέλο. Να μπει η πολιτική στο τιμόνι και να μπουν οι βάσεις για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο.
Η πρότασή μας είναι ο μόνος δρόμος να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο επενδυτικό περιβάλλον. Είναι ένας δρόμος εφικτός αλλά έχει εμπόδια, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Για να κάνουμε τα πρώτα βήματα πρέπει να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία. Η υλοποίηση της συμφωνίας είναι αναγκαία συνθήκη, αλλά χρειάζεται και ένα πλέγμα ενεργειών με ορίζοντα έως το α' εξάμηνο του 2017. Στόχος μας μέχρι τότε να έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές και η ρευστότητα στην οικονομία.
Η επιτυχής αξιολόγηση από τους δανειστές είναι το κλειδί για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, υπογράμμισε.
Το α' εξάμηνο του 2016 θα είναι το εξάμηνο της επιστροφής της οικονομίας στην ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, οι τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η συζήτηση για το χρέος αλλά και η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΌπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα θα ζητήσει μείωση επιτοκίων για την πληρωμή του χρέους αλλά και περίοδο χάριτος. Παράλληλα, στις προτάσεις θα περιλαμβάνεται και ρήτρα ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση τόνισε πως οι τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν θα έχουν και το ανάλογο management.
Προανήγγειλε ένα φορέα για τις επενδύσεις και την αξιολόγηση αυτών. Ο φορέας αυτός, μεταξύ άλλων, θα εποπτεύει και θα συμβάλλει στην επίλυση των διαφορών με το δημόσιο.
Οι μάχες της κυβέρνησης
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει ορισμένες κρίσιμες μάχες το επόμενο διάστημα. Αναφέρθηκε στη μάχη της επαναρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, με την αποκατάσταση των συμβάσεων εργασίας. Ξεχώρισε ακόμη τη μάχη που θα κρίνει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗΔΕΗ +1,97% και του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τρίτη μάχη αποτελεί το θέμα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων.
Αναστέλλεται προσωρινά ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλλε την αναστολή του μέτρου επιβολής 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση τουλάχιστον μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αναζητά προαπαιτούμενα.
Για το ίδιο θέμα κάλεσε και την αντιπολίτευση να καταθέσει τις προτάσεις της.
Το φορολογικό σύστημα
Με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και των δανειστών που ενδιαφέρονταν μόνο για τη βραχυπρόθεσμη αύξηση εισπράξεων, το ελληνικό κράτος έχει ένα από τα πλέον πολυδαίδαλα και αναποτελεσματικά συστήματα στην Ευρώπη. Πρώτη προτεραιότητα, μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση με ένα σύστημα απλό και δίκαιο, επεσήμανε.
«Θα είναι πιθανόν η καλύτερη υπηρεσία για τη δημιουργία κατάλληλου επενδυτικού περιβάλλοντος αλλά και για τη δίκαιη κατανομή των βαρών».
Το ΕΣΠΑ
Πρέπει να ξεκλειδώσουμε το δυναμικό των ζωντανών δυνάμεων της ελληνικής οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός. Για το ΕΣΠΑ, στόχος είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ τόσο από το προηγούμενο, όσο και από το τρέχον πρόγραμμα.
Στόχος είναι να ανασχεδιαστεί υπέρ της καινοτομίας και των νέων επιχειρηματιών, σημείωσε.
Το δημόσιο
Είναι ο μεγάλος ασθενής αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε την προηγούμενη πενταετία, με τις μειώσεις μισθού και τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις. Υπάρχει μεγάλη υστέρηση και πολλές αλληλοκαλύψεις, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.
Πρέπει να υπάρξει εκ βάθρων μεταρρύθμιση ώστε να είναι λειτουργικό, αντιγραφειοκρατικό και κοινωνικά ανταποδοτικό. «Βάζουμε τον πήχη πολύ ψηλά, αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια».
Δεν ευθύνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά ένα θεσμικό κατεστημένο που δημιούργησε και ανέχτηκε αυτό το καθεστώς. Θεσπίζεται, όπως είπε, εθνικό μητρώο για τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Ως τα τέλη του 2016 οι επιτελικές θέσεις θα στελεχώνονται από αυτό το μητρώο, δήλωσε σχετικά.
Για ασφαλιστικό και ανεργία
Αναπόσπαστος πυλώνας του κοινωνικού κράτους είναι η μείωση της ανεργίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας περιλαμβάνει ειδικά προγράμματα για νέους επιστήμονες αλλά και γεωγραφικές περιοχές με μεγάλη ανεργία, σημείωσε.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό τονίζοντας ότι υπάρχει υψηλό πρόγραμμα βιωσιμότητας, προσδιορίζοντας ως επιβαρυντικούς παράγοντες την υψηλή ανεργία, τη μαύρη εργασία αλλά και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά.
Το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι ότι υστερεί σε έσοδα και εισπράξεις, και όχι οι σχετικές δαπάνες. Αντί για περικοπές επιλέγουμε να μεταρρυθμίσουμε το ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε ο πρωθυπουργός. Καταφέραμε να διατηρηθεί ο ΕΚΑΣ έως το 2020 και να αναζητηθούν ισοδύναμα για να μην περικοπούν άμεσα οι επικουρικές συντάξεις.
Διάλογος για Συνταγματική Αναθεώρηση
Θα ανοίξει άμεσα διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική, είπε ο πρωθυπουργός. Αυτή θα είναι ίσως η σημαντικότερη παρακαταθήκη της κυβέρνησης, τόνισε και έκανε λόγο και για αλλαγή του εκλογικού νόμου.