Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο πρώην επικεφαλής του ΤΤ Άγγελος Φιλιππίδης και 35 ακόμη άτομα, επιχειρηματίες και οικονομικοί παράγοντες.
Μεταξύ αυτών οι κ. Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρεστης, Δημήτρης Μπακατσέλος αλλά και η πρώην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου.
Σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στο πολυσέλιδο βούλευμα των δικαστών, οι κατηγορούμενοι προκάλεσαν ζημία δεκάδων εκατομμυρίων στο Δημόσιο, εξού και τους αποδίδονται βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες όπως απιστία και απάτη με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 αλλά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Στην πρότασή της και η εισαγγελέας κ. Α. Σούκουρα είχε εισηγηθεί την παραπομπή των κατηγορουμένων για δάνεια εκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκαν από το 2008 έως το 2010 στους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες.
Τι έλεγε η εισαγγελική πρόταση
Στην εισαγγελική πρόταση που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο και αριθμεί σχεδόν χίλιες σελίδες περιγράφονται οι μηχανισμοί που φέρονται, κατά την εισαγγελέα, να χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου δεκάδες εκατομμύρια που δόθηκαν ως επιχειρηματικά δάνεια να καταλήξουν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, σε σπίτια ή ακόμα και να χαθούν εντελώς τα ίχνη τους.
Η εισαγγελέας, αναφερόμενη στην εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και στον διαχωρισμό της τράπεζας σε υγιή και προβληματικά περιουσιακά στοιχεία, αναφέρει ότι: «Στην κατηγορία των "Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων", υπήχθη μια σειρά από δανειακές συμβάσεις, τις οποίες το νέο Τ.Τ. αναγκάσθηκε να καταγγείλει την 3-10-2011, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων. Πρέπει δε να τονιστεί, ότι η ανωτέρω μεταβίβαση, χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, ιδρύθηκε με το Ν. 3864/2010, με σκοπό την στήριξη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος».
Περιγράφοντας τη ζημία που προκλήθηκε σε βάρος της Τράπεζας και του δημοσίου στην πρότασή της προς το συμβούλιο επισημαίνει ότι «η συνολική εκτιμηθείσα ζημία της περιουσίας της στο ποσό των 209.768.000 ευρώ, με τη συνολική ανεπάρκεια προβλέψεων να διαμορφώνεται στο ποσό των 88.077.000 ευρώ, συγκεκριμένα η πιθανή ζημία για τις ελεγχθείσες επιχειρηματικές πιστοδοτήσεις... ανήλθε στο ποσό των 208.154.000 ευρώ και επακόλουθα η ανεπάρκεια των προβλέψεων ανήλθε στο ποσό των 87.699.000 ευρώ».