Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει επισήμως τον Μ. Μπόλαρη

Κατέπεσαν οι ενστάσεις τμήματος του κόμματος για την υπουργοποίηση του «πασοκογενή» βουλευτή. Πέφτουν οι τόνοι μετά την αποπομπή του Δημήτρη Καμμένου. Αύριο η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει επισήμως τον Μ. Μπόλαρη

Μαξίμου και Κουμουνδούρου ρίχνουν τους τόνους για την προβληματική εκκίνηση της κυβέρνησης, εξαιτίας της υπουργοποίησης-αποπομπής (ουσιαστικά) του Δημήτρη Καμμένου και των διαφωνιών που υπήρξαν από τμήμα του κόμματος για την επιλογή του "πασοκογενή" Μάρκου Μπόλαρη ως υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ενόψει και της πρώτης συνεδρίασης του νέου υπουργικού συμβουλίου (αύριο, σύμφωνα με τις πληροφορίες), το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε το μεσημέρι επίσημη ανακοίνωση με την οποία εκφράζεται η στήριξη του κόμματος στον κ. Μπόλαρη. "Με αφορμή αιτιάσεις που υπήρξαν για τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, θέλουμε να δηλώσουμε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τίθεται κανένα θέμα για τον Μ. Μπόλαρη", αναφέρει.

Το θέμα ανέκυψε χθες τη νύχτα, όταν το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποίησε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε την απομάκρυνση όχι μόνο του Δ. Καμμένου αλλά και του κ. Μπόλαρη.

Το επιχείρημα; Οτι ήταν πολιτικός υφιστάμενος (υφυπουργός) του Ανδρέα Λοβέρδου όταν, ως υπουργός Υγείας, διαπόμπευσε το 2012 τις οροθετικές ιερόδουλες.

"Η υπουργοποίηση και των δύο θεωρούμε ότι προσβάλλει ευθέως τα δικαιώματα, τις αξίες, τις πολιτικές μας αρχές και προτεραιότητες. Πρόσωπα με τέτοια στάση και απόψεις δεν έχουν θέση σε οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση, και πολύ περισσότερο της Αριστεράς», ήταν η κατακλείδα στην ανακοίνωση.

Στο Τμήμα Δικαιωμάτων δραστηριοποιούνται έντονα στελέχη της περίφημης "ομάδας των 53", όπως η βουλευτής Βασιλική Κατριβάνου, η οποία είχε δηλώσει "παρών" στην ψηφοφορία του Αυγούστου για τη συμφωνία, ενώ άσκησε σφοδρή κριτική στην απόφαση Τσίπρα να αιφνιδιάσει (το κόμμα) με πρόωρες εκλογές. Η ίδια προέβη χθες και σε δημόσια δήλωση ζητώντας την αποπομπή του Δ. Καμμένου.

Π. Καμμένος έδιωξε Δ. Καμμένο

Αργά το βράδυ, ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε (μέσω... twitter) την απομάκρυνση του συνονόματου υφυπουργού Υποδομών-Μεταφορών-Δικτύων, αφού προηγουμένως είχε δεχτεί τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να του κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση ο συγκεκριμένος βουλευτής των ΑΝΕΛ μετά τις αποκαλύψεις για τις ρατσιστικές και ομοφοβικές αναρτήσεις του στο twitter τα τελευταία δύο χρόνια (!), τις οποίες αρχικά υπέγραφε με το ψευδώνυμο portaporta και στη συνέχεια με το όνομά του.

Μάλιστα, με μία ανάρτηση (Δεκέμβριο του 2013) χαρακτήριζε «εγκληματία» τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, επειδή θα συνομιλούσε με Ευρωπαίους εταίρους ως αρχηγός, τότε, της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι «εξηγήσεις» που έδωσε ο ίδιος χθες το μεσημέρι ότι τα επίμαχα σχόλια δεν έγιναν από τον ίδιον αλλά από συνεργάτες του που διαχειρίζονταν τον λογαριασμό του στο twitter (σ.σ. αφήνοντας να εννοηθεί και ότι τον «χάκαραν») κρίθηκαν, απλώς, άνευ σημασίας.

Δεν έπεισε φυσικά ούτε η δημόσια δήλωσή του (σ.σ. ζήτησε προσωπικά συγγνώμη καταγγέλλοντας «ρητά τον ρατσισμό, τον ομοφοβισμό και τον αντισημιτισμό»), η οποία έγινε μετά από συνεννόηση του Αλέκου Φλαμπουράρη με τον Τέρενς Κουίκ.

«Δεν ήταν ενήμερος»

Μόλις τον Ιούλιο άλλωστε είχε καυγαδίσει δημοσίως, σε διάδρομο της Βουλής, με την εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, επειδή του είχε ασκήσει κριτική για την ανάρτηση που παρουσίαζε το Αουσβιτς με την ταμπέλα «Μένουμε Ευρώπη»...

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Με άλλα λόγια, ο Δ. Καμμένος ήταν γνωστός στον Π. Καμμένο και σε στελέχη των ΑΝΕΛ. Το ερώτημα είναι γιατί επέμεινε στην υπουργοποίησή του και, κυρίως, γιατί ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε το αίτημα.

Ως προς το πρώτο, η απάντηση είναι ότι ο Π. Καμμένος θέλησε να κρατήσει ισορροπίες στην κοινοβουλευτική ομάδα του («να μην μπαίνουν στην κυβέρνηση οι ίδιοι και οι ίδιοι») και για τον λόγο αυτό... απέσυρε τον Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με ακροδεξιές αντιλήψεις (προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ) και δεν είχε δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. (σ.σ. αυτός θα αντικαταστήσει τον Δ. Καμμένο).

Τον Δ. Καμμένο μάλιστα τον επέλεξε όταν προσέκρουσε στην κατηγορηματική άρνηση του κ. Τσίπρα να μπει στην κυβέρνηση ο Νίκος Νικολόπουλος -ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις χθες για τη μη υπουργοποίησή του από τον Π. Καμμένο.

Ως προς το δεύτερο, η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι δεν ήταν «σε βάθος ενήμερος» ο κ. Τσίπρας για τις αναρτήσεις και τις απόψεις του εν λόγω βουλευτή, με αποτέλεσμα να αντιδράσει κατόπιν εορτής.

Το κλίμα άλλωστε ήταν εκρηκτικό χθες στον ΣΥΡΙΖΑ, μέλη και στελέχη του οποίου απαίτησαν, κατ' ιδίαν ή και δημοσίως, να αποπεμφθεί ο υφυπουργός -με τον ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη να ανοίγει πρώτος τον χορό με δημόσια παρέμβαση.

Η αποπομπή (σ.σ. τυπικά «παραίτηση») οριστικοποιήθηκε αργά το βράδυ, με την καθυστέρηση να αποδίδεται στην απουσία του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v