Piketty: Παραμένει ο κίνδυνος του Grexit

Κάποιοι άνθρωποι συνεχίζουν να στοιχηματίζουν στο Grexit, θέτοντας στόχους που είναι απίθανο να εκπληρωθούν, δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των ελληνικών εκλογών ο Γάλλος οικονομολόγος Thomas Piketty.

Piketty: Παραμένει ο κίνδυνος του Grexit

Η Ευρώπη έχει μέχρι τώρα αρνηθεί να συζητήσει σοβαρά μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και αν επιμείνει στην αποπληρωμή του θα δημιουργηθούν νέα κρίσεις, υποστηρίζει ο Γάλλος οικονομολόγος Thomas Piketty, προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει απομακρυνθεί.

«Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα περιμέναμε κάποια σταθερότητα τα επόμενα χρόνια. Αλλά πάνω από όλα η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο. Μέχρι τώρα η Ευρώπη έχει αρνηθεί να μιλήσει σοβαρά για μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αυτό οδήγησε στην πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Piketty σε συνέντευξη του στο The Conversation.

«Η Ευρώπη είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα επανεξετάσει το χρέος μόλις οι Έλληνες κατάφερναν να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους με ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα είχε περισσότερα έσοδα από ότι δημόσιες δαπάνες. Αλλά όταν οι Έλληνες ζήτησαν βοήθεια τον Δεκέμβριο του 2014, η Ευρώπη απάντησε “όχι”. Αυτό άνοιξε τον δρόμο ουσιαστικά στον Αλέξη Τσίπρα. Και η ιστορία συνεχίστηκε. Ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Ιούλιο του 2015, η Ευρώπη αρνήθηκε να ξανανοίξει τις συνομιλίες. Τώρα έχουμε Σεπτέμβριο και το νέο πακέτο στήριξης που συζητήθηκε το περασμένο καλοκαίρι οδήγησε σε νέα παράταση των συζητήσεων για το χρέος. Αν η Ευρώπη επιμείνει στην αποπληρωμή, θα υπάρξουν νέες κρίσεις και το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί» υποστήριξε ο κ. Pikkety. 

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ακόμα ο φόβος του Grexit ο Γάλλος οικονομολόγος απάντησε:

«Ναι. Ο κίνδυνος είναι ότι με την καθυστέρηση των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους, θα συνειδητοποιήσουμε σε ένα ή δύο χρόνια ότι οι όροι του νέου πακέτου δεν θα τηρηθούν. Θέλουμε η Ελλάδα να κρατήσει ένα τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα για 20 ή 30 χρόνια, που σημαίνει ότι πρέπει να βάλει στην άκρη ένα τεράστιο ποσό για αποπληρωμές. Πως το δικαιολογούμε αυτό στους νέους Έλληνες ; Θα ήταν εύλογο να πει κανείς ότι μέχρι να ανασυγκροτηθεί η ελληνική οικονομία, θα είναι αρκετό ένα μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό είναι φυσιολογικό και όχι υπερβολικά τιμωρητικό. Ανησυχώ ότι κάποιοι άνθρωποι συνεχίζουν να στοιχηματίζουν στο Grexit, θέτοντας στόχους που είναι απίθανο να εκπληρωθούν ώστε όταν η Ελλάδα αποτύχει, να μπορεί να οδηγηθεί στην έξοδο. Αυτό παραμένει ακόμα ένα ρίσκο και για αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε σαφήνεια και ρεαλιστικούς στόχους και γρήγορα».

 

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v