Επτά επιτροπές «τρέχουν» τα προαπαιτούμενα στην ενέργεια

Στη σύσταση επτά επιτροπών που θα διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις έναντι του Μνημονίου, προχώρησε με απόφασή του ο υπηρεσιακός υπουργός. Συμμετέχουν επικεφαλής των δημόσιων οργανισμών. Δεν προβλέπεται χρονοδιάγραμμα.

Επτά επιτροπές «τρέχουν» τα προαπαιτούμενα στην ενέργεια

Τρέχουν στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για την κάλυψη των απαιτήσεων που θέτει το Μνημόνιο στα θέματα της ενέργειας, ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η χώρα ανέλαβε συγκεκριμένες υποχρεώσεις για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και την άρση στρεβλώσεων, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2015.

Ωστόσο η κήρυξη των εκλογών κατέστησε ανέφικτη την τήρηση των υποχρεώσεων που αποτελούν προαπαιτούμενα για τη λήψη της δόσης του δανείου.

Έτσι τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, ο υπηρεσιακός υπουργός ΠΑΠΕΝ καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας υπέγραψε απόφαση με την οποία συστήνει επιτροπές οι οποίες καλούνται να προωθήσουν όλα τα θέματα του Μνημονίου που αφορούν την ενέργεια και την απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών και επίσης να προετοιμάσουν τις συζητήσεις που θα χρειαστεί ενδεχομένως να γίνουν με τις υπηρεσίες της Κομισιόν, χωρίς όμως να τίθενται και χρονικά όρια ολοκλήρωσης των εργασιών.

Άγνωστο παραμένει το κατά πόσο οι συνεδριάσεις των επιτροπών θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε σημαντικά θέματα που καλούνται να επεξεργαστούν οι επιτροπές, όπως συμβάσεις διακοψιμότητας, Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ κ.λπ., η προεργασία έχει μεν ολοκληρωθεί εδώ και μήνες, ωστόσο μέλη επιτροπών που είναι εκπρόσωποι φορέων είναι γνωστόν ότι διατυπώνουν αντιρρήσεις για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που έχει προτείνει κατά το πρόσφατο παρελθόν η ΡΑΕ, για παράδειγμα.

Ακόμη πρέπει να σημειωθεί ότι πρόεδρος σε όλες τις επιτροπές είναι ο σημερινός γ.γ. του υπουργείου Απόστολος Αλεξόπουλος, η παραμονή του οποίου στο υπουργείο εξαρτάται από τη νέα κυβέρνηση, ενώ συμμετέχουν κατά περίπτωση ως εκπρόσωποι της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, του ΛΑΓΗΕ, της ΡΑΕ οι επικεφαλής τους κ. Παναγιωτάκης, Μπλάνας, Γκαρής και Μπουλαξής, οι περισσότεροι από τους οποίους ορίστηκαν με πρόταση του προηγούμενου υπουργού και σημερινού επικεφαλής του κόμματος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Οι επιτροπές που συνέστησε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ είναι οι εξής:

· Προσωρινού και Μόνιμου Συστήματος Πληρωμών Δυναμικότητας (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος). Ενδιαφέρει ΔEΗ και Ανεξάρτητους Παραγωγούς για τις μονάδες φυσικού αερίου.

· Λειτουργίας σταθμών κάτω από το μεταβλητό κόστος παραγωγής (Το ίδιο όπως και παραπάνω).

· Εφαρμογής μεταρρύθμισης αγοράς φυσικού αερίου (κατάργηση των τοπικών μονοπωλίων των ΕΠΑ. Οι περισσότερες λεπτομέρειες ορίζονται στο νόμο 4336/2015 που περιλαμβάνει το Μνημόνιο).

· Εφαρμογής διακοπτόμενων συμβάσεων (ενδιαφέρει τις ηλεκτροβόρες βιοηχανίες).

· Αναθεώρησης τιμολογίων στη βάση οριακού κόστους παραγωγής.

· Ανασχεδιασμού συστήματος ΝΟΜΕ (Οι δημοπρασίες από τη ΔΕΗ λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, ώστε να μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι ανεξάρτητοι προμηθευτές και έτσι να ανοίξει η αγορά λιανικής).

· Ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ, ή εκπόνησης εναλλακτικού ισοδύναμου σχεδίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v