Ο Αλέξης Τσίπρας έχει «πέσει θύμα των συμβούλων του και του εγώ του και θέλει να γίνει ένας νέος Ντε Γκολ ή καλύτερα Μιτεράν», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στον Οbserver ο πρώην υπουργός Οικονομικών και παράλληλα σημειώνει ότι δεν προτίθεται να ενταχθεί στο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
O Τσίπρας αποφάσισε τη νύχτα του δημοψηφίσματος όχι μόνο να παραδοθεί στον Τρόικα αλλά και να εφαρμόσει τους όρους της παράδοσης, με την σκέψη ότι είναι προτιμότερο να τους εφαρμόσει μια προοδευτική κυβέρνηση παρά να τους αφήσουμε στα πιόνια της Τρόικα στην Ελλάδα που θα τους εφαρμόσουν με ενθουσιασμό, υπογραμμίζει.
Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, δεν θα έπρεπε να γίνει έτσι, καθώς είναι ξεκάθαρο «ότι αν αρχίσεις να συμφωνείς για το Χ, τότε θα αρχίσεις να συμφωνείς για όλα τα υπόλοιπα».
Η συνέντευξη έγινε με τον δημοσιογράφο Andrew Anthony στην Αίγινα, παρουσία της συζύγου του Δώρας Στράτου. «Ο Βαρουφάκης κατέκρινε πάντα την ελληνική πολιτική και τους ολιγάρχες που την ορίζουν, οι οποίοι φοροδιαφεύγουν. «Νομίζω ότι ήμασταν η καλύτερη ευκαιρία που είχε η Ευρώπη για να φτιάξει το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα", υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι το παλιό πολιτικό κατεστημένο ήταν αυτό που είχε επιτρέψει και εκμεταλλευθεί την ευρεία τάση να μην πληρώνονται φόροι. Η πολιτική που πρότεινε ήταν αυτό που αποκαλεί "τυπικός Θατσερισμός ή Ριγκανισμός", με μείωση των φόρων για αύξηση της φοροσυλλογής και των εσόδων. Ομως, όπως επιμένει, η τρόικα απέρριψε τα σχέδιά του γιατί δεν ήθελε τίποτε λιγότερο από "αλλαγή καθεστώτος".
Και όμως, αυτός αντιμετωπίζει τώρα κατηγορίες για υψίστη προδοσία. «Θα ήταν ενδιαφέρον. Για τι πράγμα; Για το ότι είπα όχι σε μια συμφωνία που η ίδια η τρόικα θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμη; Ή επειδή προσπάθησα να βρω εναλλακτικό πλάνο για να αμυνθώ στις απειλές τους; Κατά μία έννοια, θα ήθελα να προχωρήσει αυτή η υπόθεση γιατί έτσι θα μπορέσω να τους ξεσκεπάσω", αναφέρει.
Οσο για την κατηγορία ότι χάκαρε προσωπικούς φορολογικούς λογαριασμούς, αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάτι κρυφό. "Ας πούμε ότι γνωρίζω το ΑΦΜ σας. Και λοιπόν;», τονίζει.
Ο δημοσιογράφος αναρωτιέται εάν ο Βαρουφάκης νιώθει υπεύθυνος για όσα συνέβησαν. Ο πρώην υπουργός του απαντά: «Με τον φόβο να ακουστώ αλαζόνας, καθόλου και ο λόγος είναι πολύ απλός». Εξηγεί ότι η Ελλάδα πτώχευσε το 2010 και η Ευρώπη αρνείται να το παραδεχτεί από τότε γιατί η ΕΕ δεν είχε κανένα μηχανισμό αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. «Και τι κάνεις όταν δεν έχεις πρόβλεψη για χρεοκοπία; Συμπεριφέρεσαι σαν τους θρασύτατους τραπεζίτες. Παρατείνεις τα δάνεια που είναι κόκκινα και προσποιείσαι ότι δεν είναι "κακά" δάνεια και δίνεις κι άλλα λεφτά. Έτσι, το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία, σε απόλυτους όρους και όχι σε σχετικούς, δόθηκε στο πιο αφερέγγυο κράτος στην ευρωζώνη». Τονίζει ότι η Ευρωζώνη παραμένει σε άρνηση της πραγματικότητας για τις δυσλειτουργίες της, παίζοντας το παιχνίδι "παράταση και προσποίηση".
"Δεν είναι ότι περιμέναμε από την τρόικα να δει το λάθος των χειρισμών τους", παραδέχεται. "Περιμέναμε μια παρέμβαση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και ιδίως από την καγκελάριο Μέρκελ".
Και ενώ πολλοί τον κατηγορούν για αλαζονεία και επιθετικότητα που δεν βοήθησε στις διαπραγματεύσεις, ο ίδιος δηλώνει με χαμόγελο: «Εύχομαι να μπορούσα να σε κοιτάξω στα μάτια και να πω ότι αν ήμασταν πιο ήπιοι θα είχαμε μια πιο δίκαιη συμφωνία. Φοβάμαι ότι δεν μπορώ να το πω αυτό. Αν δει κανείς τα πρακτικά των Eurogroup, δεν θα δει τίποτε άλλο από το ότι ήμασταν ανοιχτοί σε ιδέες και στις ειλικρινείς προσπάθειες να βρεθεί κοινός τόπος, και ήμασταν έτοιμοι για συμβιβασμό. Θα σ' το πω ωμά: δεν ήταν έτοιμοι να παραδεχτούν ότι τα προγράμματα που επέβαλαν στην Ελλάδα ήταν αποτυχημένα».
Υποστηρίζει ότι θα παραμείνει βουλευτής και πιστός στους ψηφοφόρους του «ό,τι κι αν συμβεί», ενώ δεν πρόκειται να επιστρέψει ακόμη στην ακαδημαϊκή του καριέρα, όπως ξεκαθαρίζει στον Observer. «Μέλος κυβέρνησης μπορεί να είμαι ξανά» δηλώνει, ενώ η σύζυγός του ξεκαθαρίζει «εξαρτάται από την κυβέρνηση».
Αναφορικά με τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι είναι "καλός φίλος", με τη σύζυγό του ωστόσο να δίνει την εντύπωση ότι ο κ. Βαρουφάκης αισθάνεται απογοητευμένος ή προδομένος από τους συντρόφους του.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΚοιτώντας τη θέα από το εξοχικό της Στράτου, ο δημοσιογράφος σχολιάζει για την ομορφιά της χώρας παρ' όλη την κρίση και η Στράτου σημειώνει ότι «κάποιοι δεν μας το συγχωρούν αυτό». Ο Βαρουφάκης συμπληρώνει ότι «αυτό που δεν μας συγχωρούν είναι ότι μπορούμε ακόμα να περνάμε καλά και μέσα στη μιζέρια της οικονομικής κρίσης».
Η συνέντευξη που έγινε πριν την παραίτηση Τσίπρα συνεχίστηκε διαδικτυακά, και ο πρώην υπουργός απάντησε μέσω email στον δημοσιογράφο ότι:
«O Τσίπρας αποφάσισε τη νύχτα του δημοψηφίσματος όχι μόνο να παραδοθεί στον Τρόικα αλλά και να εφαρμόσει τους όρους της παράδοσης, με τηνσκέψη ότι είναι προτιμότερο να τους εφαρμόσει μία προοδευτική κυβέρνηση παρά να τους αφήσουμε στα πιόνια της Τρόικα στην Ελλάδα, που θα τους εφαρμόσουν με ενθουσιασμό».
Για τον ίδιο δεν έπρεπε να γίνει έτσι. Οπως αναφέρει, θα ήταν καλύτερο να "υποχωρήσει στην αντιπολίτευση", καθώς, όπως λέει, "είναι ξεκάθαρο ότι αν αρχίσεις να εφαρμόζεις πολιτικές, γίνεται αδύνατον να λες συνεχώς, 'περνώ το νόμο Χ από τη Βουλή, αν και θεωρώ ότι είναι τοξικός. Σε κάποιο σημείο είτε παραιτείσαι, είτε αρχίζεις να πιστεύεις ότι ο νόμος Χ δεν είναι και τόσο κακός".
Σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα ο Βαρουφάκης δηλώνει στον Observer ότι «έχει πέσει θύμα των συμβούλων του και του εγώ του, και θέλει να μετατραπεί σε έναν νέο Ντε Γκολ ή καλύτερα Μιτεράν». Ο ίδιος σημειώνει ότι όσο το συντομότερο πραγματοποιηθούν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο για τον Τσίπρα, καθώς "κάθε εβδομάδα που περνά, μειώνεται και η υποστήριξη από το εκλογικό σώμα".
Για τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ξεκαθαρίζει ότι "δεν θα συμμετέχω στο κόμμα αλλά δεν θα του επιτίθεμαι κιόλας".