Στο παραπέντε αποφεύχθηκε το νέο «χτύπημα» του προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου (ΕΕΕΠ) Αντώνη Στεργιώτη, αυτή τη φορά με αφορμή τον νέο κανονισμό λειτουργίας του Ιπποδρόμου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την προηγούμενη Παρασκευή.
Όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, το κείμενο του νέου κανονισμού ήταν εδώ και πολλές εβδομάδες ολοκληρωμένο, αλλά η έγκρισή του χρόνιζε με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί αντιδράσεις στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), που αναμένει την είσπραξη 40 εκατ. ευρώ από την πολυετή παραχώρηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος στον ΟΠΑΠ.
Ενώ όλοι περίμεναν τη δημοσίευση του κανονισμού, ξεκίνησε ένα καλοκαιρινό θρίλερ, πάλι με πρωταγωνιστή τον κ. Στεργιώτη «και την ομάδα των φίλων του και κουμπάρων, Δημήτρη Παναγέα και Σοφοκλή Αλιφιεράκη», καταγγέλλουν οι ίδιες πηγές.
Στην αγορά υποστηρίζουν πως ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ επιχείρησε να εφαρμόσει την προσφιλή του τακτική και «επεδίωξε να οικειοποιηθεί, μέσω του νέου κανονισμού, εξουσίες που ανήκουν αποκλειστικά στο κράτος, όπως το αποκλειστικό δικαίωμα ανάκλησης της άδειας του Αμοιβαίου Ιπποδρομιακού Στοιχήματος σε περίπτωση που παραβιαστεί ο κανονισμός». Το συγκεκριμένο δικαίωμα έχει αποκλειστικά το ελληνικό Δημόσιο, τονίζουν όσοι παρακολουθούν την υπόθεση.
Χρειάστηκαν αρκετές συζητήσεις και χάθηκε πολύτιμος χρόνος μέχρι να επικρατήσουν οι ψυχραιμότεροι στην ΕΕΕΠ και συγκεκριμένα τα πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία συστηματικά το τελευταίο διάστημα καταψηφίζουν όλα όσα εισηγείται ο Αντώνης Στεργιώτης. Ετσι δεν πέρασε στο κείμενο του κανονισμού η ρήτρα που επί της ουσίας παραβίαζε κάθετα τα δικαιώματα του ίδιου του ελληνικού δημοσίου.
Πέντε μέλη της ΕΕΕΠ αντιλήφθηκαν πως υπήρχε ο κίνδυνος νέου ναυαγίου, έπειτα από την αναβολή της επένδυσης για τα VLTs λόγω του κανονισμού που προώθησε ο κ. Στεργιώτης, και άμεσα απαίτησαν να διαγραφεί αυτός ο καταχρηστικός όρος. Τελικά ο πρόεδρος της Επιτροπής δέχθηκε τη διαγραφή και ψήφισε και ο ίδιος τον νέο κανονισμό.
Στην αγορά τυχερών παιχνιδιών δεν ξεχνούν, πάντως, πως ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ, διορισμένος από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, επιχείρησε να επαναλάβει όσα συνέβησαν στην υπόθεση των VLTs προς μεγάλη ζημία της ελληνικής οικονομίας. Ειδικά στην περίπτωση του Ιπποδρόμου, περί τις 2.000 οικογένειες περιμένουν να ολοκληρωθεί το σίιαλ με την παραχώρηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος, ώστε να μη χάσουν τις δουλειές τους.
Ταυτόχρονα, όμως, θεωρείται θετική εξέλιξη το γεγονός πως είναι σαφές πλέον το σχίσμα στο εσωτερικό της ΕΕΕΠ αφού τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής αμφισβητούν ανοιχτά τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις της ομάδας Στεργιώτη - Παναγέα - Αλιφιεράκη. Οι τελευταίοι βρίσκονται και στο επίκεντρο δυσαρέσκειας από κυβερνητικά στελέχη που αδυνατούν να εξηγήσουν τη λογική με την οποία λαμβάνονται συγκεκριμένες αποφάσεις.