Αέριο: Γιατί επιστρέφει στην Ελλάδα ο «αγγελιοφόρος» των ΗΠΑ

Στην ατζέντα της συνάντησης με τον Π. Σκουρλέτη θα βρεθεί η πρόοδος έργων που σχετίζονται με τον εφοδιασμό της περιοχής σε φυσικό αέριο, όπως και το μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με τη Gazprom. Τι θα ζητήσει ο Amos Hochstein.

Αέριο: Γιατί επιστρέφει στην Ελλάδα ο «αγγελιοφόρος» των ΗΠΑ

«Συνάντηση γνωριμίας» με τον Amos Hochstein, απεσταλμένο και συντονιστή για τις Διεθνείς Ενεργειακές Σχέσεις των ΗΠΑ θα έχει το προσεχές διάστημα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας.

Ο Πάνος Σκουρλέτης είναι ο δεύτερος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ με αρμοδιότητα τα ενεργειακά, με τον οποίο συναντάται το τελευταίο τρίμηνο Αμερικανός απεσταλμένος.

Όπως είναι δε αναμενόμενο, στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθεί η πρόοδος έργων που σχετίζονται με τον εφοδιασμό της περιοχής σε φυσικό αέριο, όπως και το μνημόνιο που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με τη Gazprom για τον σχεδιαζόμενο αγωγό που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία.

Στην προηγούμενη συνάντηση με τον προκάτοχο του Πάνου Σκουρλέρη, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη τον περασμένο Μάιο, ο κ. Hochstein είχε καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνησή του αντιτίθεται σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα δέσμευε ακόμη περισσότερο τον εφοδιασμό των χωρών της περιοχής με το ρωσικό αέριο, ενώ ζήτησε την προώθηση κατασκευής αγωγών όπως ο ΤΑΡ και ο Ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB που συμβάλλουν στην διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.

Μάλιστα εξερχόμενος του γραφείου του υπουργού, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το κατά πόσο θεωρεί ότι ο ρωσικός αγωγός έρχεται σε αντίθεση με τον Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου (αγωγός ΤΑΡ), δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Εργάζομαι σε σχέδια που ξέρω ότι είναι υπαρκτά και ο Νότιος Διάδρομος είναι ένα υπαρκτό project». Με τη δήλωσή του αυτή ο Αμερικανός απεσταλμένος κατέστησε σαφές ότι παρότι δεν αξιολογεί ως υλοποιήσιμο το ρωσικό σχέδιο, η κυβέρνησή του αντιτίθεται στις πολιτικές δεσμεύσεις που προκαλεί η υπογραφή παρόμοιων μνημονίων με τη Ρωσία.

Σύμφωνα δε με όλες τις πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του State Department θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να επιταχυνθεί η διαδικασία έναρξης των εργασιών για τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό -IGB, καθώς η λήψη της επενδυτικής απόφασης αναβάλλεται συνεχώς.

Ο συγκεκριμένος αγωγός, που θα συνδεθεί τόσο με το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου όσο και με τον αγωγό ΤΑΡ, θα επιτρέψει στη Βουλγαρία αλλά και στις χώρες βόρεια και Δυτικά της Βουλγαρίας (Ρουμανία, Σερβία, Ουγγαρία), που είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τη Ρωσία, να παραλαμβάνουν αέριο και από άλλες πηγές, είτε μέσω του τερματικού υγροποιημένου αερίου της Ρεβυθούσας, είτε μέσω του αγωγού ΤΑΡ (αέριο του Αζερμπαϊτζάν).

Τέλος να σημειωθεί ότι τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ στα ανοίγματα του Παναγιώτη Λαφαζάνη προς τη Ρωσία, είχαν εκφράσει δημόσια σε ενεργειακό συνέδριο στην Αθήνα τον περασμένο Μάρτιο, τόσο η Robin Dunnigan βοηθός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, όσο και ο Μat Bryza προκάτοχος του Amos Hochstein στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Μπακού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v