Κάθε μήνα λεφτά, κάθε μήνα μπελάδες. Προαπαιτούμενα, υλοποίηση των ψηφισμένων μέτρων και διαρκής αξιολόγηση όσων συμφωνήθηκαν με το νέο Μνημόνιο. Κάπως έτσι φαίνεται πως θα πρέπει να πορευθεί η ελληνική κυβέρνηση έως το τέλος του 2015, προκειμένου να εξασφαλίσει την εισροή περισσοτέρων από τα μισά των κεφαλαίων της νέας δανειακής σύμβασης των 85,5 δισ. ευρώ ή 46,7 δισ. ευρώ σε διάστημα 130 ημερών.
Το σκηνικό των υποχρεώσεων έναντι των δανειστών κάθε άλλο παρά δημιουργεί έναν ανέφελο πολιτικό ορίζοντα τους επόμενους μήνες.
Τα κείμενα τα οποία κατατέθηκαν στο Eurogroup την περασμένη Παρασκευή και μελέτησε το Euro2day.gr αποκαλύπτουν ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας από τις 20 Αυγούστου έως το τέλος του 2015 αγγίζουν τα 47,9 δισ. ευρώ. Οι δανειστές δεσμεύονται για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, αλλά τόσα λεφτά χωρίς ακριβέστατη υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να δοθούν.
Από τα 47,9 δισ. ευρώ τα 41 δισ. ευρώ θα καταβληθούν από τον ESM έως το τέλος Οκτωβρίου, οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να εισφέρουν 1,2 δισ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα 5,7 δισ. ευρώ, ανάλογα με την τροπή που θα λάβει το μπρα ντε φερ ευρωζώνης - ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους, θα μπορούσαν να καλυφθούν είτε από τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας είτε και από την επιστροφή κερδών ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης. Αυτό προκύπτει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, από τα έγγραφα.
Το θετικό στοιχείο της ανάλυσης των επόμενων εκταμιεύσεων είναι ότι ήδη από την πρώτη δόση (13 δισ. ευρώ) έως τις 20 Αυγούστου θα αρχίσει η σταδιακή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Τα πρώτα 500 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα στις 20 του μήνα για να πέσουν στην αγορά, η οποία στενάζει από τα capital controls αλλά και το φέσι των 7 δισ. ευρώ που έχει βάλει το δημόσιο στους προμηθευτές του εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων ρευστότητας.
Σταδιακά δε, θα αρχίσει να χτίζεται ένα μαξιλάρι ρευστότητας για το ελληνικό δημόσιο, να ξεπληρώνονται φορείς του δημοσίου οι οποίοι του «στάθηκαν» (άλλες φορές προαιρετικά και άλλες με το ζόρι) στις δύσκολες ώρες με τη σύναψη συμβάσεων repos (9,7 δισ. ευρώ είχε απορροφήσει το δημόσιο από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα έως το τέλος Ιουλίου και από αυτά 3,5 δισ. ευρώ δεν μπορούν να ανανεώνονται για πάντα), ενώ προβλέπεται να αντικατασταθούν και τα 700 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος τα οποία χρησιμοποιήθηκαν τον Ιούνιο για να πληρωθεί το ΔΝΤ (τα λεφτά που είναι στην άκρη ως ασφάλεια για το Ταμείο).
Οι δόσεις
Όπως προκύπτει από το έγγραφο υπό τον τίτλο «Assesment of Greece’s financial needs», από τα 26 δισ. ευρώ τα οποία εγκρίθηκαν στο Eurogroup, τα 3 δισ. ευρώ θα συνδεθούν με νέα προαπαιτούμενα στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Οκτωβρίου.
Από τα 23 δισ. ευρώ τα οποία απομένουν, τα 10 δισ. ευρώ αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 13 δισ. ευρώ αναλύονται σε 12,5 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και 500 εκατ. ευρώ για τη σταδιακή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Κάπως έτσι, λοιπόν, οι χρηματοδοτικές ανάγκες των 47,9 δισ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου καλύπτονται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ως εξής:
• 23 δισ. ευρώ τον Αύγουστο (από τον ESM)
• 2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο (από τον ESM)
• 16 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, εκ των οποίων έως 15 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (από τον ESM)
• 3,7 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο (μένει να διευκρινιστεί η πηγή χρηματοδότησης του προγράμματος)
• 2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο (μένει να διευκρινιστεί η πηγή χρηματοδότησης του προγράμματος).
Στις μηνιαίες εκταμιεύσεις, έρχονται να προστεθούν έσοδα αποκρατικοποιήσεων 1,2 δισ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Από τα 46,7 δισ. ευρώ, τα οποία προβλέπεται να λάβει η Ελλάδα έως το τέλος του έτους, τα (έως) 25 δισ. ευρώ αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ποσό ύψους 14,2 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί στην εξυπηρέτηση του χρέους, 3,1 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να πέσουν στην πραγματική οικονομία δίνοντας ανάσα στην αγορά μέσω της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου. Τα υπόλοιπα θα καλύψουν τρύπες του προϋπολογισμού, αναστηλώνοντας τα ταμειακά διαθέσιμα και αναπληρώνοντας τα 700 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό για τη διασφάλιση των επόμενων δόσεων του ΔΝΤ.
Τα προαπαιτούμενα
Από την πρώτη δέσμη 58 προαπαιτούμενων, το κείμενο της Κομισιόν, το οποίο επίσης εξετάστηκε στο Eurogroup της Παρασκευής, αποκαλύπτει ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία πέρασαν τις εξετάσεις. Έξι έχουν μερικώς υλοποιηθεί και δεκατρία βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Από αυτά τα εκκρεμή προαπαιτούμενα θα προκύψει η μαγιά των αλλαγών που θα κρίνουν τις μηνιαίες εκταμιεύσεις έως το τέλος του έτους.
Στα προαπαιτούμενα σε εκκρεμότητα περιλαμβάνονται η έκδοση εγκυκλίων για τη σταδιακή κατάργηση των επιστροφών φόρου στο ντίζελ αγροτών, την κατάργηση της προνομιακής φορολόγησης αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, τις αλλαγές στις εκατό δόσεις, την εφαρμογή των αλλαγών στη νομοθεσία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και την εργαλειοθήκη υπ' αριθμόν 2 του ΟΟΣΑ, με τις αλλαγές στην αγορά των αναψυκτικών και των πετρελαιοειδών.
Αυτά είναι τα σχετικά πιο εύκολα. Ψηφισμένα μέτρα τα οποία πρέπει όμως και να τεθούν σε εφαρμογή για να ξεκλειδώσουν οι επόμενες δόσεις.
Στα 13 εκκρεμή προαπαιτούμενα, η δουλειά που πρέπει να γίνει τους επόμενους μήνες είναι σαφώς πιο δύσκολη. Τα μέτρα αφορούν μεταξύ άλλων το ασφαλιστικό, με την έκδοση και όλων των εγκυκλίων για την πλήρη εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου του 2010 (πρόγευση δόθηκε την Παρασκευή, με την εγκύκλιο Χαϊκάλη για την κατώτατη σύνταξη), τη μείωση όλων των τιμών των φαρμάκων για τα οποία έχει λήξει η πατέντα, την εφαρμογή εκπτώσεων για διαγνωστικές και ιδιωτικές κλινικές, τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών, την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων και την ενεργοποίηση του νέου δημοσιονομικού συμβουλίου με αυτόματες περικοπές δαπανών στην περίπτωση όπου εντοπίζονται αποκλίσεις στον προϋπολογισμό.