Η κυβέρνηση διεμήνυσε, μέσω κύκλων της, ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στις 20 Αυγούστου, αλλά η εκπρόσωπός της Ολγα Γεροβασίλη απέφυγε να μιλήσει δημοσίως γι' αυτό.
Από σήμερα, έτσι κι αλλιώς, ξεκινά μία εβδομάδα πολιτικής αστάθειας που γεννά φόβους για δυσάρεστες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την «τύχη» της συμφωνίας, η οποία ψηφίστηκε τα ξημερώματα από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από... 24 ώρες συνεδριάσεων.
Ο εφιάλτης ξεκινά
Οι φόβοι και τα ενδεχόμενα:
* Με την κυβερνητική δύναμη να πέφτει κάτω από το όριο των 120 βουλευτών, είναι ορατός ο κίνδυνος να μην εγκριθεί σήμερα από το Eurogroup η συμφωνία. Ή να μην «περάσει» από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια μέσα στο επόμενο τριήμερο. Σε μία τέτοια περίπτωση, το δάνειο-γέφυρα, που αποτελεί «εφιάλτη» για το Μαξίμου, θα εμφανιστεί ως μονόδρομος.
Πηγές πάντως από τις Βρυξέλλες υποστήριζαν ότι οι εξελίξεις ήταν εν πολλοίς αναμενόμενες με βάση και την εικόνα των προηγούμενων ψηφοφοριών και εξέφραζαν αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα.
* Ο Αλέξης Τσίπρας να δεχτεί ασφυκτικές, πλέον, πιέσεις από τους εταίρους για συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού, προκειμένου να αποφευχθεί το δάνειο-γέφυρα. Μέχρι τα ξημερώματα, το πρωθυπουργικό επιτελείο απέρριπτε κατηγορηματικά μία τέτοια εξέλιξη, ωστόσο τίποτα πλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί.
* Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τους -τύποις- κυβερνητικούς βουλευτές, δηλαδή από τους 32 που καταψήφισαν (και) τη συμφωνία σήμερα και τις δέσμες με τα προαπαιτούμενα στις 15 και στις 22 Ιουλίου. Που σημαίνει ότι, εάν φτάσουμε σ' αυτή τη διαδικασία, θα επικυρωθεί η πτώση της, καθώς ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει 151 «ναι» τουλάχιστον στην κυβέρνηση. Εκτός και αν υπάρξει ανοχή από την αντιπολίτευση και «ναι» από ορισμένους βουλευτές που είπαν «παρών».
* Η προκήρυξη εκλογών, είτε μετά την εν λόγω ψηφοφορία είτε πριν, θεωρείται βέβαιη (σ.σ. εάν ο κ. Τσίπρας επιμείνει στην άρνησή του για κυβέρνηση ειδικού σκοπού).
Για την ακρίβεια, επειδή δεν έχει συμπληρωθεί ένα έτος από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι εκείνος να ανοίξει τον γνωστό κύκλο των διερευνητικών εντολών, μέχρι να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει κυβερνητική δυνατότητα και να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και διενέργειας εκλογών.
Αιφνιδιασμός του Μαξίμου
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΤο Μαξίμου αιφνιδιάστηκε από τα 11 «παρών». Η εικόνα που είχε μέχρι χθες το απόγευμα ήταν ότι τα 5 «παρών» των προηγούμενων ψηφοφοριών θα μετατρέπονταν σε «ναι». Αντίθετα, αυτά... αυξήθηκαν.
Επιπλέον, αποδείχθηκε «μπετόν» η ομάδα των 32 διαφωνούντων από την Αριστερή Πλατφόρμα, στο εσωτερικό της οποίας υπάρχουν σκέψεις για ανεξαρτητοποίηση των εν λόγω βουλευτών. Ο μοναδικός λόγος για να το πράξουν είναι να συγκροτήσουν δική τους κοινοβουλευτική ομάδα, ώστε να απολαύσουν τα προνόμια του εκλογικού νόμου στην προεκλογική διαδικασία (χρόνος ομιλίας στα μέσα ενημέρωσης, χρηματοδότηση κ.λπ.).
Ισχυρή, πάντως, είναι η άποψη να μην κινηθούν μ' αυτό τον τρόπο, για να μην αποκτήσουν τον τίτλο των αποστατών που έριξαν την κυβέρνηση. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έδειχνε χθες να προκρίνει αυτή την άποψη...