Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Ο χάρτης των προσφορών μετά τον 15αύγουστο

«Βουτιά» της τουριστικής κίνησης άνω του 50% αμέσως μετά τις 15/8 σε πολλές περιοχές. Τις προσφορές επιστρατεύουν οι ξενοδόχοι, για να προσελκύσουν πελάτες της τελευταίας στιγμής. Πώς διαμορφώνεται το «ταμπλό» με τις πληρότητες.

Τουρισμός: Ο χάρτης των προσφορών μετά τον 15αύγουστο

Η ελπίδα των διακοπών, τελικά, πεθαίνει τελευταία! Η «ερήμωση» πολλών τουριστικών περιοχών και η μεγάλη πτώση της πληρότητας σε πολλά ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα από την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου διαμορφώνουν ένα «παράθυρο» ευκαιριών για όσους το σκέφτονται ακόμα να διαθέσουν κάποια χρήματα για λίγες μέρες ξεκούρασης.

Ένας καλός τρόπος για να ψάξει κανείς τις ευκαιρίες είναι να εντοπίσει τις περιοχές που καταγράφουν τη μεγαλύτερη μείωση πληρότητας.

Για να βοηθήσουμε στον εντοπισμό των ευκαιριών, το Euro2day.gr κατέγραψε τις πληρότητες πολλών δημοφιλών τουριστικών περιοχών της χώρας κατά τη δεύτερη και τελευταία βδομάδα του Αυγούστου. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήσαμε ως βάση στοιχεία αναζήτησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κρατήσεων Booking.com, τα οποία, προφανώς, θα πρέπει να θεωρηθούν ως ενδεικτικά και μόνο.

Αποτυπώνουν, ωστόσο, μια εικόνα των περιοχών που πλησιάζει αρκετά σε ό,τι πραγματικά ισχύει τις συγκεκριμένες περιόδους.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα στοιχεία πληρότητας των περιοχών που αναφέρονται πιο κάτω είναι ενδεικτικά και προέκυψαν από αναζητήσεις στο Booking.com την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015. Ενδέχεται τα ποσοστά να διαφοροποιηθούν τις επόμενες μέρες, εφόσον προκύψει σημαντική αλλαγή του ρυθμού κρατήσεων.

,

Περιοχές που υποδέχονται πολλούς ξένους επισκέπτες εμφανίζουν τη μεγαλύτερη «ανθεκτικότητα» διατηρώντας υψηλές πληρότητες στα τέλη Αυγούστου. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν προορισμοί όπως η Σαντορίνη, η οποία τη δεύτερη βδομάδα του Αυγούστου καταγράφει πληρότητα 83% ενώ την τελευταία του ίδιου μήνα 77%. Αντίθετα, στη Μύκονο τα ποσοστά πέφτουν από το 87% στο 61%.

Υψηλά ποσοστά πληρότητας διατηρούν, επίσης, η Σίφνος (98% τον Δεκαπενταύγουστο και 75% στα τέλη του μήνα), τα Κουφονήσια (αν και η πληρότητα μειώνεται από 93% σε 61%), αλλά και η Λήμνος (97% τον 15αύγουστο, 64% στα τέλη του μήνα).

Την ίδια στιγμή, διατηρούν μεγάλο μέρος της πελατείας περιοχές όπως η Σκιάθος (97% πληρότητα τη δεύτερη βδομάδα Αυγούστου, 67% την τελευταία του μήνα), αλλά και η Σιθωνία της Χαλκιδικής, η οποία εμφανίζει πληρότητα 93% αυτή την περίοδο και 71% στο τέλος του μήνα.

Χανιά και Ρέθυμνο καταγράφουν τις υψηλότερες πληρότητες στην Κρήτη (πάνω από 60%), οπότε οι μεγαλύτερες ευκαιρίες προκύπτουν στην ανατολική πλευρά του νησιού (Ηράκλειο, Λασίθι).

Η περιοχή της Πύλου εμφανίζει τη μεγαλύτερη πληρότητα στα τέλη Αυγούστου (85%), σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία κρατήσεων, ενώ μεγάλο όγκο επισκεπτών εξακολουθούν να προσελκύουν η Καρδαμύλη και η Στούπα της Μεσσηνίας.

Στα νησιά του Ιονίου, οι Παξοί εμφανίζουν υψηλή πληρότητα, άνω του 80%, ακόμα και την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου, ενώ η Ζάκυνθος καταγράφει ικανοποιητικά ποσοστά (62%). Στο ίδιο διάστημα δείχνουν να μισοαδειάζουν τα υπόλοιπα νησιά (Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα), με πληρότητες της τάξης του 50% στο τέλος του μήνα.

Στα παράλια της Ηπείρου, η Καστροσυκιά της Πρέβεζας εμφανίζεται σταθερά δημοφιλής, με εκτιμώμενη πληρότητα της τάξης του 75% την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου.

Η άσχημη φετινή χρονιά σε πολλούς δημοφιλείς προορισμούς τους Αιγαίου αποτυπώνεται ανάγλυφα στη «βουτιά» πληρότητας, άνω του 50%, που καταγράφουν από τη δεύτερη στην τέταρτη βδομάδα του Αυγούστου η Πάρος και η Νάξος.

Αντίστοιχη «βουτιά» καταγράφουν την τελευταία βδομάδα του μήνα περιοχές όπως η Κασσάνδρα Χαλκιδικής, η Σαμοθράκη, αλλά και σχεδόν όλοι οι προορισμοί που βρίσκονται στην Αθήνα όπως τα νησιά του Σαρωνικού και η Πελοπόννησος.

Στο Λουτράκι, η μεγάλη μείωση της πληρότητας από το 82% τον Δεκαπενταύγουστο κάτω από το 40%, οδηγεί τους ξενοδόχους σε ένα μπαράζ προσφορών με στόχο να προσελκύσουν πελατεία. Έτσι, βρίσκει κανείς εκπτώσεις από 25% έως και 82% σε καταλύματα της περιοχής. Με αυτό τον τρόπο, έξι διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο που κόστιζαν 2.170 ευρώ, «προσγειώθηκαν στα 310 ευρώ.

Για την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου βρίσκει κανείς τρίκλινο δωμάτιο στην Αίγινα για 6 διανυκτερεύσεις με συνολικό κόστος 400 ευρώ, ενώ η προηγούμενη τιμή του ήταν 1.705 ευρώ.

Στο Πόρτο Χέλι υπάρχουν για την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου δίκλινα δωμάτια σε καλά ξενοδοχεία της περιοχής, στα οποία οι έξι διανυκτερεύσεις κοστίζουν 360-280 ευρώ. Σε δύο από τις καλύτερες τετράστερες μονάδες τις περιοχής η τιμή ανεβαίνει στα 600-620 ευρώ για έξι διανυκτερεύσεις.

Στη Νάξο καταγράφονται, ήδη, προσφορές της τάξης του 35% για δωμάτια που κόστιζαν περί τα 130 ευρώ τη βραδιά. Έτσι, η τιμή τους πέφτει περίπου 50 ευρώ τη βραδιά και οι έξι διανυκτερεύσεις στα τέλη Αυγούστου κοστίζουν σε ένα ζευγάρι περί τα 500 ευρώ αντί για 800+ ευρώ προηγουμένως.

Η συγκυρία φαίνεται πως λειτουργεί, ήδη, ως βαλβίδα ασφαλείας προκειμένου να αφαιρεθεί ο πολύ «αέρας» από τις τιμές αρκετών καταλυμάτων του Αιγαίου. Έτσι, στη Νάξο, μονάδα τριών αστέρων εμφανίζεται να προσφέρει έκπτωση 71% την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου, με αποτέλεσμα οι έξι διανυκτερεύσεις σε δίκλινο να κοστίζουν 1.225 ευρώ έναντι 4.100 της αρχικής τιμής...

Στην ίδια λογική, μπανγκαλόου σε μονάδα τριών αστέρων της Πάρου στο οποίο έξι διανυκτερεύσεις κοστίζουν αυτή τη στιγμή 1.700 ευρώ, προσφέρονται για το τέλος Αυγούστου με έκπτωση 82% έναντι 320 ευρώ!

Από 285 ευρώ τη βραδιά, δηλαδή, η τιμή του έφθασε να είναι 55 ευρώ τη βραδιά!!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v