Διήμερο σπριντ για να κλείσει η συμφωνία

Συνεχείς διαβουλεύσεις με στόχο να κλείσει το κείμενο αρχές της εβδομάδας. Ολοκλήρωση MoU Τρίτη, ψηφοφορία Πέμπτη βλέπουν στην ΕΕ. Πακέτο με τα προαπαιτούμενα η συμφωνία. Νέα συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη με τους θεσμούς.

Διήμερο σπριντ για να κλείσει η συμφωνία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το 48ωρο σπριντ, κυβέρνησης και κουαρτέτου, με στόχο να κλείσουν όλα τα κενά της διαπραγμάτευσης και να ολοκληρωθεί το κείμενο της συμφωνίας.

Εάν ο στόχος επιτευχθεί δεν αποκλείεται να κατατεθεί στη Βουλή... την Τετάρτη για να ψηφιστεί την Πέμπτη (μαζί με το πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων για να δοθεί η πρώτη δόση) ώστε την επομένη, Παρασκευή 14 Αυγούστου, να συγκληθεί το Eurogroup και να πάρουν σειρά τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια – με πρώτο το Φινλανδικό που έχει θέσει ως δικό του dead line την Παρασκευή. Εναλλακτικά, η ψηφοφορία στη Βουλή θα μπορούσε να γίνει «ακόμη και την Κυριακή 16 Αυγούστου», διαμηνύουν αρμόδια στελέχη.

Το χρονοδιάγραμμα εξπρές φωτογράφησε και ευρωπαίος αξιωματούχος μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των αξιωματούχων των ευρωπαϊκών υπουργείων Οικονομικών (EFC) στο Reuters.

Οι συζητήσεις προχωρούν ομαλά και ίσως ολοκληρωθούν το Σαββατοκύριακο, τόνισε. Αν το σχέδιο συμφωνίας (MoU) και η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας είναι έτοιμα όπως σχεδιάζεται την Τρίτη, αναμένεται η ελληνική βουλή μπορεί να τα ψηφίσει έως την Πέμπτη, τόνισε.

Ο σχεδιασμός ακούγεται υπερφίαλος (σ.σ. η Βουλή «έκλεισε» χθες για ολιγοήμερες διακοπές με σκοπό να «ανοίξει» εκ νέου την επόμενη Δευτέρα, 17 Αυγούστου ή όποτε χρειαστεί»), ωστόσο το Μαξίμου δεν θέλει να αφήσει ούτε λεπτό της ώρας ανεκμετάλλευτο. Κι αυτό, προκειμένου να πέσουν στο κενό τα επιχειρήματα (ή οι προσπάθειες...) «γερμανικών κύκλων» ότι ο χρόνος για συμφωνία δεν επαρκεί και συνεπώς η Αθήνα πρέπει να ετοιμάζεται για νέο δάνειο-γέφυρα με νέα προαπαιτούμενα.

Να βρουν 3,2 δισ. οι θεσμοί, αν...

Το μπαράζ σχετικών «πληροφοριών» που μεταφέρει μερίδα του γερμανικού Τύπου – εμφανίζοντας ως πηγή τον Β. Σόιμπλε – επιβεβαίωσε του φόβους της Αθήνας, της Κομισιόν και της γαλλικής πλευράς ότι θα επιχειρηθούν τρικλοποδιές έστω και στα παρά ένα της συμφωνίας.

«Αυτή τη φορά όμως θα αναλάβουν δράση οι θεσμοί» τονίζει κυβερνητικό στέλεχος με εμπλοκή στη διαπραγμάτευση. Και δεν αποκλείει τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ για να ξεμπλοκάρει η προσπάθεια.

Τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν γίνει κατορθωτό να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 18 Αυγούστου; Η κυβέρνηση εμφανίζεται κατηγορηματική στην άρνησή της να δεχθεί νέο δάνειο-γέφυρα με νέα προαπαιτούμενα προκειμένου να αποπληρωθεί το ευρωομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου. «Να βρουν λύση οι θεσμοί», είναι η κοφτή απάντηση, με την μπάλα να μεταφέρεται, ουσιαστικά, στο γήπεδο της ΕΚΤ.

Απασφαλίστε τις τορπίλες

«Εμείς είμαστε σχεδόν έτοιμοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δραγασάκης την Παρασκευή, μετά τη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν αρνήθηκε ότι υπάρχουν ακόμα «κάποια ζητήματα που εξετάζονται» αλλά αρνήθηκε ότι αυτά είναι «αγκάθια».

Οι συζητήσεις σήμερα συνεχίζονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και στην ατζέντα περιλαμβάνονται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα «κόκκινα» δάνεια, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το θέμα της πρόωρης συνταξιοδότησης. Παράλληλα, ξεκίνησε η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη.

«Πλησιάζουμε στην τελική ευθεία, θα γίνουν οι συζητήσεις που πρέπει, ελπίζουμε όλα να πάνε καλά», δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης, προσερχόμενος στη συνάντηση.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Welt am Sonntag», η οποία ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωση, ο υπουργός είπε ότι «μπορεί να είναι ακριβές».


VIDEO-ΣΤΑΘΑΚΗΣ από realmedialive

Εν τω μεταξύ πάντως, η σπουδή του υπουργείου Οικονομικών να δώσει χθες «διευκρινίσεις» για το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, εντάσσεται στην προσπάθεια να δείξει ότι παλεύει για τη συμφωνία. Κι αυτό διότι πίσω από την προβολή της θέσης ότι στο Ταμείο (που θα διαδεχθεί το ΤΑΙΠΕΔ) θα ενταχθούν και στοιχεία της δημόσιας περιουσίας που δεν είναι προς πώληση και ότι η έδρα θα είναι, οριστικά, η Αθήνα και όχι το Λουξεμβούργο, «πέρασε» η υπαγωγή σ΄ αυτό της «πιθανότητας» να συμπεριληφθούν και όλα τα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση του ορυκτού και φυσικού πλούτου της χώρας – με πρώτους τους υδρογονάνθρακες.

Το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, σαφές: η ελληνική πλευρά δεν τορπιλίζει τη διαπραγμάτευση, εσείς φροντίστε τις τορπίλες των σκληρών του Βερολίνου...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v